Politika i društvo

Inicijativa 'Dosta je stožerokracije'

Ministarstvo pravosuđa i uprave: Pravovaljano 370.310 potpisa za referendum, Most: "Imamo referendume!"

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ranije je najavio da će saborska većina tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja


 
2 min
HINA Istra24
Foto: Twitter/Most

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ranije je najavio da će saborska većina tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja

Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) izvijestilo je kako je dovršen postupak provjere broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa birača Građanske inicijative "Odlučujmo zajedno", a provjereno je 394.447 potpisa birača, od kojih je 370.310 pravovaljano, a 24.137 je nepravovaljano.

Postupak provjere broja i vjerodostojnosti potpisa birača Građanske inicijative "Odlučujmo zajedno" započeo je 7. ožujka, a dovršen je danas.

Most je na svom Facebooku objavio:

"Završen je proces brojanja potpisa, vladajući moraju raspisati referendume. Tražimo odmah ukidanje svih mjera i ukidanje stožerokracije! Iako su velike razlike potpisa koje smo predali vladajućima kroz dvije referendumske inicijative i onog konačnog broja koji su vladajući prebrojali imamo i više nego dovoljno pravovaljanih potpisa. Ostvarili su se svi uvjeti za raspisivanje referenduma i gašenje stožerokracije i osiguranja donošenja odluka tamo gdje se moraju donositi, u Hrvatskom saboru i to, po pitanju pandemije, 2/3 većinom. Jasno je da oni nisu brojali sve potpise koje smo predali nego su postupak završili kada je utvrđeno da za inicijativu "Dosta je stožerokracije" imamo 372 635 važećih potpisa, a za ustavotvornu inicijativu "Odlučujmo zajedno" 370 310. Imamo referendume!"

Promatračima organizacijskog odbora Građanske inicijative "Odlučujmo zajedno", sukladno zaključku Vlade Republike Hrvatske, omogućeno je promatranje postupka provjere potpisa birača, dodaje se u priopćenju.

Ministarstvo podsjeća da je u postupku provjere broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa birača Građanske inicijative "Dosta je stožerokracije" od 397.133 provjerenih potpisa 372. 635 potpisa pravovaljano.

U postupku provjere potpisa birača provjereni su, ističe se, svi potpisi preuzeti iz Hrvatskog sabora: 397.133 iz 10.090 potpisnih knjiga za Građansku inicijativu "Dosta je stožerokracije" te 394.447 iz 9.990 potpisnih knjiga za Građansku inicijativu "Odlučujmo zajedno". Ministarstvo pravosuđa i uprave izvijestit će Vladu o provedenom postupku provjere broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa dviju inicijativa "Dosta je stožerokracije" i "Odlučujmo zajedno", priopćeno je.  

Inače, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ranije je najavio da će saborska većina tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.


Nastavite čitati

MILANOVIĆ: "Vlade HDZ-a i DP-a ni Putin ne bi osmislio, to se zove maskirovka"

„Ne prijeti Hrvatskoj nikakav ustašluk. Ako će je netko od te izmišljene prijetnje branit - to sam ja. I to su drugi centristi i ljevičari, ali te prijetnje u Hrvatskoj nema. Postoji prijetnja lopovluka i korupcije kada jedan Pupovac i njemu slični najnormalnije dignu ruku za Turudića i u tome ne vide ništa sporno. Prije toga najnormalnije opstruira izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Dakle, čovjek radi isključivo ono što mu kaže Plenković. Takvu ljubav nitko nije vidio. To je važno, to je za nas važnije od Palestine i Izreala“, zaključio  je predsjednik Milanović

Terećenje poginulog vozača kombija od strane Banožića i neizravno vještaka nadilazi pravo okrivljenika da se brani i neistinama

Slučaj Banožić drastično prelazi okvire prometne nesreće, a sve ono što se događalo nakon tragičnog događaja (policijski očevid, osiguranje dokaza, pravosudni postupak..) ukazuje na mogućnost pogodovanja bivšem ministru obrane, prvenstveno u ispitivanju alkohoiliziranosti te dvostrukih pravosudnih kriterija (usporedba s uhićenom Albankom nakon tragične nesreće kod Dubrovnika), piše prometni stručnjak Željko Marušić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.