Politika i društvo

Inicijativa 'Dosta je stožerokracije'

Ministarstvo pravosuđa i uprave: Pravovaljano 370.310 potpisa za referendum, Most: "Imamo referendume!"

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ranije je najavio da će saborska većina tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja


 
1 min
HINA Istra24
Foto: Twitter/Most

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ranije je najavio da će saborska većina tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja

Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) izvijestilo je kako je dovršen postupak provjere broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa birača Građanske inicijative "Odlučujmo zajedno", a provjereno je 394.447 potpisa birača, od kojih je 370.310 pravovaljano, a 24.137 je nepravovaljano.

Postupak provjere broja i vjerodostojnosti potpisa birača Građanske inicijative "Odlučujmo zajedno" započeo je 7. ožujka, a dovršen je danas.

Most je na svom Facebooku objavio:

"Završen je proces brojanja potpisa, vladajući moraju raspisati referendume. Tražimo odmah ukidanje svih mjera i ukidanje stožerokracije! Iako su velike razlike potpisa koje smo predali vladajućima kroz dvije referendumske inicijative i onog konačnog broja koji su vladajući prebrojali imamo i više nego dovoljno pravovaljanih potpisa. Ostvarili su se svi uvjeti za raspisivanje referenduma i gašenje stožerokracije i osiguranja donošenja odluka tamo gdje se moraju donositi, u Hrvatskom saboru i to, po pitanju pandemije, 2/3 većinom. Jasno je da oni nisu brojali sve potpise koje smo predali nego su postupak završili kada je utvrđeno da za inicijativu "Dosta je stožerokracije" imamo 372 635 važećih potpisa, a za ustavotvornu inicijativu "Odlučujmo zajedno" 370 310. Imamo referendume!"

Promatračima organizacijskog odbora Građanske inicijative "Odlučujmo zajedno", sukladno zaključku Vlade Republike Hrvatske, omogućeno je promatranje postupka provjere potpisa birača, dodaje se u priopćenju.

Ministarstvo podsjeća da je u postupku provjere broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa birača Građanske inicijative "Dosta je stožerokracije" od 397.133 provjerenih potpisa 372. 635 potpisa pravovaljano.

U postupku provjere potpisa birača provjereni su, ističe se, svi potpisi preuzeti iz Hrvatskog sabora: 397.133 iz 10.090 potpisnih knjiga za Građansku inicijativu "Dosta je stožerokracije" te 394.447 iz 9.990 potpisnih knjiga za Građansku inicijativu "Odlučujmo zajedno". Ministarstvo pravosuđa i uprave izvijestit će Vladu o provedenom postupku provjere broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa dviju inicijativa "Dosta je stožerokracije" i "Odlučujmo zajedno", priopćeno je.  

Inače, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ranije je najavio da će saborska većina tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.


Nastavite čitati

Filipović: Rijeku pogodilo nevrijeme epskih razmjera

Najveće štete su u gradskim ustanovama u kulturi na području Art-kvarta, dodao je riječki gradonačelnik. Kako su najavljene nove veće količine oborina tijekom četvrtka, pozvao je građane da ne dolaze u središte ako to nije nužno, u slučaju da se ponovi nevrijeme u takvom intenzitetu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.