republika - dugi
Politika i društvo

PROMJENE NA KLUPI

Mogu li stara IDS-ova lica pojačana "zelenima" donijeti novu energiju koju priželjkuje Deković?

Puležani će možda najviše žaliti što iz Vijeća izlazi Miodrag Čerina, kako ga mnogi zovu "pošteni IDS-ovac". Dugogodišnji bliski suradnik Ivana Jakovčića, trenutno je ravnatelj Studentskog centra Pula, no vjerno je godinama služio Jakovčiću kao voditelj njegova kabineta u Županiji


 
6 min
Borka Petrović

Puležani će možda najviše žaliti što iz Vijeća izlazi Miodrag Čerina, kako ga mnogi zovu "pošteni IDS-ovac". Dugogodišnji bliski suradnik Ivana Jakovčića, trenutno je ravnatelj Studentskog centra Pula, no vjerno je godinama služio Jakovčiću kao voditelj njegova kabineta u Županiji

Počevši od iduće sjednice pulskog Gradskog vijeća koja je na rasporedu krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, nastupit će promjene u djelovanju Kluba vijećnika IDS-ISU-Zeleni, najavio je to predsjednik IDS-a Puljštine Daniel Deković. No, osim njega, koji je de facto jedino novo lice, ostali  politički akteri već su svima dobro znani, pa se postavlja pitanje-mogu li stara lica donijeti promjene u IDS-ovoj retorici koje najavljuje novi predsjednik pulskog IDS-a?

Tko su IDS-ovci koji dolaze, a tko odlazi?

Tako u Vijeće, umjesto vijećnika Massima Brajuhe, ulazi predsjednica Gradske organizacije Zelenog saveza – Zelenih Gordana Ferenčić, bivša vijećnica Grada Pule. Svoje je mjesto u Vijeću zaslužila time što već godinama drži ljestve IDS-u, a to je učinila i na prošlogodišnjim izborima kada je na potpisivanju koalicijskog sporazuma kazala da će se "Prihvaćajući koaliciju s IDS-om i ISU-om, njezina stranka zalagati da Grad Pulu pretvore u prosperitetniju i ugodniju životnu sredinu".

Gordana Ferenčić foto FB profil Gordana Ferenčić

Ferenčić je to blagoglagoljivo kazala lani, potpisujući ovakav sporazum po treći puta.

Ona je inače do nedavno bila i predsjednica Nadzornog odbora gradske tvrtke Castrum, u Nadzornom je odboru udruge EKOP Istra, koja okuplja ekološke proizvođače hrana. Predsjednik te udruge je njezin stranački šef Josip Anton Rupnik koji sredstva za rad svoje udruge godinama crpi iz proračuna Istarske županije. Dakle, puni krug je zatvoren.Nakon promjene vlasti u Puli, Ferenčić je postala i članica gradskog Odbora za gospodarstvo.

Iz Vijeća pak izlazi IDS-ovac Massima Brajuha. Predsjednik IDS-a Pule zatražio je, naime, njegov mandat na raspolaganje, jer se u siječnju 2021. nije izuzeo od glasanja po pitanju Odluke o izmjeni i dopuni UPU-a Ribarska Koliba.

Brajuha se prvi put javno eksponira u medijima još daleke 2012. godine,  tada kao talentirani student Managementa na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile na Odjelu za ekonomiju i turizam. Svoj diplomski studij započeo je u Puli, ali je drugi semestar nastavio u španjolskoj Almerii kao dio  ERASMUS -ovog program za razmjenu studenata. Po povratku je novinarima prenio iskustva studiranja u Španjolskoj.

U politiku, kao što to inače biva, ulazi preko Mjesnog odbora Valdebek, gdje je bio nositelj liste IDS-a i predsjednik tog odbora. Danas, kao što to već znamo, radi u Ribarskoj kolibi kao voditelj nabave.

Vječiti Valter Boljunčić

U Gradsko vijeće ponovo ulazi već svima poznato IDS-ovo lice. Riječ je o "stranačkom stručnjaku" na raznim poljima- Valteru Boljunčiću, zaposlenom kao izvanrednom profesoru na Fakultetu informatike pulskog FET-a.

Valter Boljunčić

I Boljunčić svoj politički put kuje najprije preko mjesnog odbora, ovoga puta Stoja, gdje se prvi put pojavljuje na izborima na listi IDS-a. Već iduće godine ulazi u nekadašnje Gradsko poglavarstvo, a 2009. godine postaje predsjednik pulske podružnice IDS-a, a tu ostaje sve do 2017. godine kada tu funkciju preuzima Cvek, kojeg je naslijedio Deković.

Boljunčić je bio i saborski zastupnik od 2011. do 2015. godine. Odradio je jedan saborski mandat, bio predsjednik saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te vodio Klub zastupnika IDS-a i Nezavisnog zastupnika Furia Radina.

Nalazimo ga i u Nadzornom odboru pulskog Vodovoda, Lučke uprave Pula, bio je u Festivalskom vijeću Pulskog filmskog festivala, u odboru pulske Gimnazije, ali i član Upravnog vijeća na Politehnici kada je, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, smijenjen dekan Davor Mišković. Dodajmo i to da je Boljunčić od 2020. bio i član Upravnog vijeća Istarskog veleučilišta. Boljunčića je, putem medija, prozivala i njegova vlastita  sestra i to jer je od garaže napravio - nelegalni apartman.

Dizanjem ruku do mjesečnog dodatka

Vijećničke klupe napušta i vijećnica Jadranka Černjul. Ona se ne eksponira posebno, a u medijima se može pronaći gotovo isključivo kada progovora o pravima žena i borbi protiv nasilja nad ženama. Ona je u Vijeću, rekli bi mnogi, oduvijek. Mandati su prolazili, mjesečni dodatak na plaću, a kasnije mirovinu je stizao. Za to je samo morala podignuti ruku.

Jadranka Černjul Foto Grad Pula

Osim toga, članica je povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije. Dugogodišnja je predsjednica Udruge žena Grada Pule koja je, pod pokoviteljstvom Grada Pule, održavala tradicionalni koncert u Circolu "Lijepo je biti žena" za 8. mart.

Godinama je bila na čelu odbora za dodjelu gradskih nagrada Grada Pule, a u odbor je kao predsjednica izabrana ponovo i lani. Kao vijećnica bila je posve benigna,  bespogovorno slušajući svog stranačkog šefa Borisa Miletića.

Političkog mentora mrze, a njega vole, kako to?

Na kraju Puležani će sigurno najviše žaliti da iz Vijeća izlazi Miodrag Čerina, kako ga mnogi zovu "pošteni IDS-ovac". Dugogodišnji bliski suradnik Ivana Jakovčića, trenutno je ravnatelj Studentskog centra Pula, no vjerno je godinama služio Jakovčiću kao voditelj njegova kabineta u Županiji.

Podsjetimo, on je od 2007. do 2013. godine bio pročelnik kabineta župana, odakle odlazi na mjesto zamjenika župana Valtera Flega.

Mnogi su možda zaboravili da je, nakon što je bio ravnatelj Ekonomske škole Pula, jedno vrijeme bio zaposlen i u Gradu Puli kao pročelnik odjela za predškolski odgoj, naobrazbu, sport, zdravstvo i socijalnu skrb.

Miodrag Čerina

Na poziv Ivana Jakovčića 2007. godine prelazi u Županiju pa je zapravo čudno kako njega, za razliku od njegova šefa, javnost percipira dijametralno suprotno, odnosno pozitivno. Zbog toga je, zasigurno, i stavljen na listu za Pulu, kako bi IDS prikupio glasove koje su im nužno trebali, a sada se s te funkcije elegantno povlači.

Zbog zdravlja, kako veli, no javnost zna da je njegovo zdravstveno stanje već dugo vremena narušeno. Zdravstveni problemi koji "nisu od jučer" očito ga ne sprječavaju da i daje odrađuje vrlo zahtjevan posao ravnatelja Studenskog centra koji se konstanto širi. Odradio je i vrlo zahtjevnu kampanju u kojoj ga je IDS-ova kandidtkinja za gradonačelnicu Elena Puh Belci hvalila da je "odradio lavovski posao te će biti dio njezina najužeg tima". Očito im plan nije uspio.

Kadrovske promjene za promjene u pristupu

– Pred nama su promjene kako u pristupu, tako i kadrovske. Kao što smo ranije najavili, kolega Miodrag Čerina zbog zdravstvenih razloga izlazi iz Vijeća, a isto će učiniti iz osobnih razloga vijećnica Jadranka Černjul. Na njihova mjesta ulazimo kolega Valter Boljunčić i ja, odlučeno je na tijelima naše stranke, komentirao je predsjednik pulskog IDS-a Daniel Deković.

Na naš upit pojasnio je kako je vijećnica Černjul sama izrazila želju da svoje mjesto prepusti nekog drugom, jer je u sazivu vijeća jako dugo, kazao je predsjednik IDS-a Pule Daniel Deković.

Dodao je kako se nada da će u vijećnicu uvesti jednu novu energiju.

- U novom sazivu moći ćemo više poticati i prozivati novu vlast da napokon počne raditi, zaključio je Deković.


FOTO: Službene stranica Grada Pule i Hrvatskog sabora

Nastavite čitati

Pula
 

PULA Vozio motocikl s preinakama pa dobio novčanu kaznu

Obavljenim izvanrednim pregledom na motociklu je utvrđeno sedam većih nedostataka (u vidu zamijenjenog auspuha, bez ugrađenih retrovizora, registracijska pločica pričvršćena na neodgovarajućoj poziciji, preinake na karoseriji, blatobranu, uređaju za kočenje i dr.) koji predstavljaju opasnost u prometu. Zbog počinjenog prekršaja Iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 260 eura

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.