Politika i društvo

BEČ IPAK NIJE ZA BLOKADU

Nehammer u Zagrebu potvrdio da je Austrija za ulazak Hrvatske u šengensku zonu

Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove sastaje se 8. i 9. prosinca kad će donijeti konačnu odluku o ulasku Hrvatske u šengensku zonu. Pristupanje Hrvatske ranije su podržali Europska komisija i Europski parlament


 
1 min
HINA
Foto: Hina

Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove sastaje se 8. i 9. prosinca kad će donijeti konačnu odluku o ulasku Hrvatske u šengensku zonu. Pristupanje Hrvatske ranije su podržali Europska komisija i Europski parlament

Austrija će podržati članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru, rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer u srijedu u Zagrebu, nakon što se njegov ministar unutarnjih poslova ranije usprotivio proširenju šengenske zone i izazvao zabrinutost da će Beč blokirati pristupanje Hrvatske s prvim danom iduće godine. 

O tri zemlje glasat će se pojedinačno i samo Bugarska i Rumunjska mogu strahovati od austrijskog veta, rekao je Nehammer nakon razgovora s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. 

"Podržat ćemo pridruživanje Hrvatske šengenskom prostoru, ali bit ćemo kritični prema nastojanjima Bugarske i Rumunjske", dodao je kancelar. 

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner izazvao je veliku zabrinutost u Hrvatskoj nakon što je rekao da se protivi proširenju šengenskog prostora na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku.

Proteklih je dana više puta rekao da se protivi proširenju šengenske zone, za koju je rekao da ne funkcionira, što se vidi po povećanom broju tražitelja azila u Austriji. Ta je zemlja ove godine registrirala ulazak oko 100.000 migranata od kojih 75.000 prethodno nije registrirano ni u jednoj zemlji Europske unije. 

Nehammer je upozorio da je njegov ministar htio signalizirati da "šengen očito ne funkcionira i da su potrebne nove mjere".

No, istaknuo je da je "Hrvatska ispunila sve svoje obveze jer možemo pratiti odakle dolaze ilegalni migranti", a Rumunjska i Bugarska "imaju problema sa zaštitom granica". 

"Šengen ima smisla ako su vanjske granice EU-a toliko dobro zaštićene da nemamo problema unutar šengena", rekao je Nehammer. 

Plenković je pak izjavio da je "Hrvatska kao članica šengenskog prostora dio rješenja problema, ali Hrvatska nije problem".

Dodao je da je Zagreb svjestan zabrinutosti i poteškoća s kojima se Beč suočava u pogledu ilegalnih migracija i da je voljan svakoj zemlji dodatno pojasniti što je Hrvatska poduzela za zaštitu vanjskih granica EU-a.

Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove sastaje se 8. i 9. prosinca kad će donijeti konačnu odluku o ulasku Hrvatske u šengensku zonu.

Pristupanje Hrvatske ranije su podržali Europska komisija i Europski parlament.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.