Politika i društvo

DANAS U CIRCOLU U 18 SATI

NISU POZVALI INVESTITORA NA TRIBINU ZA LUNGOMARE Aleksej Orel: "Pozvali smo sve gradske vijećnike i gradonačelnika Zoričića, nitko nam nije odgovorio"

Ne, naša je pozicija da na drugoj strani ne stoji investitor nego predstavnici Grada Pule. Naime, donošenje urbanističkih planova je u nadležnosti Gradskog vijeća, a ne investitora. S druge strane, nismo sigurno hoće li postojeći investitor, a koji je sam rekao da je projekt kupio 2016. godine, to i ostati u perspektivi, kazao je Orel i dodao: "Pozvali smo na tribinu sve gradske vijećnike i gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, no nitko nam nije poslao službeni odgovor. Nadamo se da će bar kao privatna lica sudjelovati na današnjoj tribini"


 
1 min
Zoran Angeleski

Ne, naša je pozicija da na drugoj strani ne stoji investitor nego predstavnici Grada Pule. Naime, donošenje urbanističkih planova je u nadležnosti Gradskog vijeća, a ne investitora. S druge strane, nismo sigurno hoće li postojeći investitor, a koji je sam rekao da je projekt kupio 2016. godine, to i ostati u perspektivi, kazao je Orel i dodao: "Pozvali smo na tribinu sve gradske vijećnike i gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, no nitko nam nije poslao službeni odgovor. Nadamo se da će bar kao privatna lica sudjelovati na današnjoj tribini"

Deset dana uoči referenduma, večeras se u 18 sati u pulskom Circolu održava javna tribina "ZA Lungomare", u organizaciji Zelene Istre i Inicijative građana "Referendum za Lungomare". Cilj tribine je, kako kažu organizatori, informirati građane Pule o važnosti Lungomarea kao javnog dobra te o ekonomskim, okolišnim i društvenim aspektima postojećeg prostornog plana koji omogućuje gradnju i prenamjenu ove zone u turističke svrhe.

Na tribini će govoriti Breda Bizjak, predsjednica Društva arhitekata Istre (DAI – SAI),  Dragan Benčić, IT stručnjak specijaliziran za razvoj ljudskih potencijala, Enes Čerimagić, pravnik u Zelenoj akciji i jedan od voditelja inicijative građana „Srđ je naš!“, Igor Duda, izv. prof. dr. sc. i znanstveni savjetnik na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Pitali smo Alekseja Orela iz Inicijative jesu li pozvali predstavnike investitora u hotel Valkane.

- Ne, naša je pozicija da na drugoj strani ne stoji investitor nego predstavnici Grada Pule. Naime, donošenje urbanističkih planova je u nadležnosti Gradskog vijeća, a ne investitora. S druge strane, nismo sigurni hoće li postojeći investitor, a koji je sam rekao da je projekt kupio 2016. godine, to i ostati u perspektivi, kazao je Orel i dodao: "Pozvali smo na tribinu sve gradske vijećnike i gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, no nitko nam nije poslao službeni odgovor. Nadamo se da će bar kao privatna lica sudjelovati na današnjoj tribini".

Namjera je, vele organizatori, ponuditi na tribini racionalne i argumentirane podatke iz različitih perspektiva i iskustava – arhitektonskih, povijesnih, ekonomskih i aktivističkih – te podržati građane Pule u izgradnji jasnog stava baziranog na razumijevanju.

U razgovoru s panelistima otvorit će se različita pitanja poput: kako je od sportsko-rekreativne namjene Lungomarea došlo do izgradnje namijenjene u turističke svrhe; je li za građane korisniji Lungomare kao rekreativna ili turistička zona; koliki je utjecaj najavljene komunalne naknade od 1,2 milijuna kuna na proračun grada; ima li referendum smisla; u kojoj mjeri postoje sličnosti između pulske i dubrovačke građanske referendumske inicijative u kontekstu analize medijskih naslova?

Moderator tribine je dipl. polit. Duje Prkut, dok će uvodno izlaganje održati Ivana-Nataša Turković, članica organizacijskog odbora Inicijative građana "Referendum za Lungomare". Ulaz je slobodan, a po završetku tribine, na terasi Circola uslijedit će druženje uz DJ-eve Filjo i Teddy Lee.


Nastavite čitati

Pula
 

Srijeda u znaku žena (a u jutro i djece)

Pored jedne od najznačajnijih imena ovogodišnjeg izdanja, Kapke Kassabove, svoje će knjige predstaviti i talijanska književnica Marta Barone te avangardna pjesnikinja i kultna performerica Katalin Ladik. Pulsku publiku za kraj večeri očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti * Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska u programu Librić na Sajmu te najmlađoj publici održati radionicu „Kako je divan svijet oko nas“.

Pula
 

MARSOVO POLJE DOBIVA DVA NOGOMETNA IGRALIŠTA ZA GRAĐANE, KUPALIŠTE STOJA STRUJU I KANALIZACIJU Iduće godine na te lokacije iz Proračuna ide više od milijun eura!

Na Marsovom polju izgradit će se sportsko-rekreacijski centar s dva nogometna igrališta, dva pomoćna terena odnosno trening poligona, staze za trčanje i rekreaciju te zelene površine za vježbanje, a sve to za građane i rekreativce * Kupalište Stoja ide u cjelovitu rekonstrukciju svih objekata, uređenje površina i izgradnju prijeko potrebne infrastrukture

Pula
 

GRAD PULA ZAKINUO MLAĐE OD 30 Neko dijete vrijedi dva boda, neko bod i pol. Na listi i hrvatski branitelji stari 29 godina

U Puli su postojale tri dobne skupine (do 29 godina, od 30 do 45 godina te od 46 godina naviše), a pritom su mlađi od 30 godina dobivali najmanji broj bodova – svega šest * Među neobična bodovanja spada i podatak da iako svako dijete podnositelju zahtjeva osigurava dva boda, na objavljenoj Listi prvenstva ima i onih s nelogična tri boda pod tom kategorijom. Ima i onih koji su sa svojih 29 godina dobili pet bodova kao hrvatski branitelji, i tako dalje i tako dalje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.