Politika i društvo

U HDZ-U ZAVJET ŠUTNJE

Pastrovicchio: Tijekom godina Vodnjan je debelo zaglibio u korupciju i klijentelizam. Nitko tko je radio za sebe i protiv Vodnjana ne smije biti zaštićen!

Iz arhiva Grada Vodnjana ispadaju brojni "kosturi" koji se povezuju s "klijentima" bivše gradske uprave. Za naplaćivanje višemilijunskih naknada i doprinosa često nedostaju ključni dokumenti. Pitali smo vodnjanskog gradonačelnika, ali i vodeće istarske političare kako komentiraju mega projekt Antona Klimana. U HDZ-u bez komentara


 
4 min
Danijela Bašić-Palković Dražen Majić
Brojni su bivši ministri koje je u Vladu postavio Tamislav Karamarko danas optuženi, ili pod sumnjom, za korupciju

Iz arhiva Grada Vodnjana ispadaju brojni "kosturi" koji se povezuju s "klijentima" bivše gradske uprave. Za naplaćivanje višemilijunskih naknada i doprinosa često nedostaju ključni dokumenti. Pitali smo vodnjanskog gradonačelnika, ali i vodeće istarske političare kako komentiraju mega projekt Antona Klimana. U HDZ-u bez komentara

Gradonačelnik Grada Vodnjana Edi Pastrovicchio potvrdio nam je da Antonu Klimanu još uvijek nije izdano rješenje o komunalnom doprinosu za njegov projekt 'Vitality'. Iako je prva građevinska dozvola postala pravomoćna prije četiri godine, Klaudio Vitasović, iz nekog njemu poznatog razloga, utjecajnom HDZ-ovcu nikad nije naplatio iznos koji se procjenjuje ne šest milijuna kuna.

Pastrovicchio objašnjava da su u gradu imali velikih problema s pronalaskom dokumentacije koju je za Klimana pripremala bivša voditeljica Dora Komparić.

- Uvidom u uredsko poslovanje gradskog Odsjeka za prostorno uređenje i gradnju, utvrđeno je da je za predmetne spise predmeta bila zadužena bivša službenica gradske uprave s kojom je radni odnos sporazumno raskinut. Prilikom raskida ugovornog odnosa, službenici je izdan nalog temeljem kojeg je bila dužna sve riješene predmete arhivirati, odnosno obaviti procesne radnje koje slijede po izdavanju akta za gradnju, a prethode samom arhiviranju. Daljnjim uvidom, kako isto nije izvršeno u cijelosti, istoj službenici je izdan nalog za dostavu predmetnih spisa službeniku koji po ovlaštenju gradonačelnika obavlja poslove pročelnika, objašnjava gradonačelnik.

Edi Pastrovicchio

Dora Komparić je u međuvremenu otišla u Istarsku županiju, a gradskim službenicima trebalo je nekoliko mjeseci da skupe dokumentaciju temeljem koje bi Klimanu konačno obračunali komunalni doprinos.

- Zbog specifične situacije protoka vremena od izdavanja akata za gradnju do dostave podataka za obračun komunalnog doprinosa, nadležni Odsjek za komunalni sustav i zaštitu okoliša ima u obradi donošenje rješenja o obračunu komunalnog doprinosa. Isto bi trebalo biti doneseno kroz 30-ak dana, zaključuje Pastrovicchio.

Na pitanje kako kao gradonačelnik komentira ovakav poslovni angažman saborskog zastupnika Antona Klimana na području Vodnjana, kaže:

- Vladavina prava i zakona su naša nova realnost i u toj novoj realnosti nitko tko je radio za sebe i protiv Vodnjana ne smije biti zaštićen. Promjena na izborima se dogodila jer je Grad zaglibio u korupciji, privatnim interesima i klijentelizmu. Zato je moja obveza i dužnost da podržim procesuiranje svakog korupcijskog djelovanja te da istovremeno apeliram na svoje suradnike da svoj posao obavljaju savjesno i u skladu sa zakonom, te za dobrobit i razvoj našeg Vodnjana, najavio je Edi Pastrovicchio.

Suzana Jašić: Nemam iluzija o institucijama, zato nam je i otišlo deset posto stanovnika

Nakon objave priče o privatnim poslovima Antona Klimana, bivšeg ministra turizma, ali i aktualnog saborskog zastupnika i šefa istarskog HDZ-a, provjerili smo što na njegova dugovanja prema Gradu Vodnjanu i nikad realiziranom projektu kažu politički akteri u Istri.

Predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese tvrdi da prije objave članka nije bio upoznat s činjenicama i problematikom.

- Nakon pročitanog teksta na vašem portalu, saznao sam o čemu je riječ. Mislim da je problematika vrlo zahtjevna, i da o svemu navedenom odluku u konačnici donosi Gradsko vijeće, ili bi tako trebalo biti, naveo je Basanesse.

Smatra „da bi svi trebali slijediti zakonsku proceduru predviđenu u ovakvim situacijama, a koja je trebala biti javno dostupna od samog početka“.

- Uz najbolju želju, mislim da nije korektno komentirati složenu problematiku bez da sam upoznat u sve činjenice, detalje, postupke i procedure, a koje su meni kao gradonačelniku dobro poznate, tvrdi Basanesse.

Suzana Jašić gradonačelnica Pazina i članica platforme Možemo! navela je sljedeće:

- Nemam iluzija ni o institucijama, ni o političkoj odgovornosti jer da nije tako, danas ne bismo imali deset posto stanovništva manje u odnosu na 2011. godinu. Žarko se nadam da će barem Grad Vodnjan, odnosno građanke i građani Vodnjana, dobiti svojih 6 milijuna kuna koji im pripadaju, rekla je Suzana Jašić.

U HDZ-u bez komentara

Komentar nismo uspjeli dobiti ni od jednog člana HDZ-kojeg smo kontaktirali. Konkretno, ni od potpredsjednice istarskog HDZ-a Ilirijane Croate Medur, ali ni od pulskog vijećnika Mirka Jurkića i bivšeg šefa istarske podružnice Marina Rocea. Predsjednica pulske organizacije Irena Hrstić samo je u kratkoj poruci navela da “medijski iznesene informacije koje su izvan njenih stranačkih kompetencija ne bi komentirala“.

Dalibor Paus
Dalibor Paus

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus smatra da su akteri te priče najkompetentniji za komentar.

- O ovom slučaju nemam informacija, i sve što znam, pročitao sam na vašem portalu. Akteri priče dužni su komentirati sva pitanja koja proizlaze iz teksta koji ste objavili. Svatko tko obnaša svoju funkciju odgovoran je za to što radi. Gradonačelnik je odgovoran za rad gradske uprave, a ostali za drugo. To po meni nema veze sa strankama već s radom gradske uprave, tvrdi Paus.

Podsjetili smo Pausa da je na čelu te vodnjanske uprave bio gradonačelnik iz redova IDS-a kojeg on danas vodi.

- Kažem, ne znam detalje. Ako se dogodi da netko nešto radi, a što nije u skladu sa zakonom, onda se posljedice znaju. Posljedice su prije svega zakonske, ako postoje, ali i političke, ako se dokaže da nisu poštovani zakoni, rekao je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.