Politika i društvo

USS Truman pristao prije tri dana u Splitu

Plenković: NATO nikome nije prijetnja

Jačanjem jedinstva u NATO-u promoviramo mir kao što smo to zajedno činili u Afganistanu, Libiji, Iraku i na Mediteranu i kao što i dalje činimo na Kosovu i na obalama Baltika", tvrdi premijer


 
2 min
HINA
Andrej Plenković Foto Hina

Jačanjem jedinstva u NATO-u promoviramo mir kao što smo to zajedno činili u Afganistanu, Libiji, Iraku i na Mediteranu i kao što i dalje činimo na Kosovu i na obalama Baltika", tvrdi premijer

"NATO nikome nije prijetnja, to je obrambeni savez država koje žive i promoviraju slobodu", rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković prilikom posjeta američkom nosaču zrakoplovu USS Harry S. Truman, usidrenom od kraja prošlog tjedna u splitskoj luci.

Američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman "simbol je američke predanosti NATO-u i obrani naših zajedničkih vrijednosti - slobode i demokracije", rekao je hrvatski premijer. 

Hrvatski premijer poručio je da je prisutnost nosača Trumana isto tako "simbol našeg vremena u kojemu moramo govoriti jedinstvenim, jakim, transatlantskim glasom - i jasno reći da smo ujedinjeni u obrani sloboda i demokracija naših zemalja, kao i u osiguranju mira i stabilnosti u Europi i transatlantskom području". 

Plenković je pritom istaknuo da NATO "nikome nije prijetnja". "NATO je obrambeni savez država koje žive i promoviraju slobodu. Jačanjem jedinstva u NATO-u promoviramo mir kao što smo to zajedno činili u Afganistanu, Libiji, Iraku i na Mediteranu i kao što i dalje činimo na Kosovu i na obalama Baltika", rekao je premijer. 

USS Truman pristao je prije tri dana u Splitu, gradu prijatelju Los Angelesa već 28 godina. To je simbol "bliskih odnosa" SAD-a i Hrvatske, rekao je Plenković.

Zadnjih tjedana posada nosača zrakoplova sudjelovala je s hrvatskim kolegama u vježbama "Neptun Strike" koji je NATO izveo u Jadranu. 

Plenković je posadi poželio "mirno more", a kapetan Gavin Duff zahvalio je Hrvatskoj na "srdačnoj dobrodošlici" i istaknuo da je posada "uživala u hrani i kulturi" Splita. 

"Radujemo se nastavku naših toplih odnosa s Hrvatskom i u pomorskoj domeni proširit ćemo sposobnosti, kapacitete i interoperabilnost uz ključnog saveznika u NATO-u", rekao je zapovjednik udarne grupe Curt Renshaw. 


Nastavite čitati

(VIDEO) POČINJE DORA 2024.! U prvoj polufinalnoj večeri LET3 s Baba Rogom pokušava dobiti novu 'vizu' za Eurosong

Ludilo može početi! Prvih dvanaest polufinalista ovogodišnje Dore predstavit će nam se večeras, dok nas preostalih dvanaest očekuje sutra. Prošlogodišnji pobjednici LET 3, koji tvrde da ih je kidnapirala zločesta perad, večeras će (pod prisilom) izvesti Babarogu, a najveći favorit, čudo iz Istre Baby Lasagna, prvu prepreku na putu za Malmö pokušat će prijeći sutra. Donosimo vam raspored natjecatelja po danima

Nekadašnji inspektor iz antikorupcijske službe optužen za - sudjelovanje u korupciji!

Uskok Luetića tereti da je, od svibnja 2021. do kraja srpnja 2022., kao policijski službenik PU splitsko-dalmatinske, u vrijeme dok je provodio kriminalističko istraživanje zbog nezakonitosti u poslovanju Ana Kamen projekta, od direktorice ove tvrtke, talijanske državljanke Yan Xu, zatražio da mu pokloni rezane kamene ploče kako više ne bi imali problema s policijom koja ih istražuje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.