Politika i društvo

USS Truman pristao prije tri dana u Splitu

Plenković: NATO nikome nije prijetnja

Jačanjem jedinstva u NATO-u promoviramo mir kao što smo to zajedno činili u Afganistanu, Libiji, Iraku i na Mediteranu i kao što i dalje činimo na Kosovu i na obalama Baltika", tvrdi premijer


 
2 min
HINA
Andrej Plenković Foto Hina

Jačanjem jedinstva u NATO-u promoviramo mir kao što smo to zajedno činili u Afganistanu, Libiji, Iraku i na Mediteranu i kao što i dalje činimo na Kosovu i na obalama Baltika", tvrdi premijer

"NATO nikome nije prijetnja, to je obrambeni savez država koje žive i promoviraju slobodu", rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković prilikom posjeta američkom nosaču zrakoplovu USS Harry S. Truman, usidrenom od kraja prošlog tjedna u splitskoj luci.

Američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman "simbol je američke predanosti NATO-u i obrani naših zajedničkih vrijednosti - slobode i demokracije", rekao je hrvatski premijer. 

Hrvatski premijer poručio je da je prisutnost nosača Trumana isto tako "simbol našeg vremena u kojemu moramo govoriti jedinstvenim, jakim, transatlantskim glasom - i jasno reći da smo ujedinjeni u obrani sloboda i demokracija naših zemalja, kao i u osiguranju mira i stabilnosti u Europi i transatlantskom području". 

Plenković je pritom istaknuo da NATO "nikome nije prijetnja". "NATO je obrambeni savez država koje žive i promoviraju slobodu. Jačanjem jedinstva u NATO-u promoviramo mir kao što smo to zajedno činili u Afganistanu, Libiji, Iraku i na Mediteranu i kao što i dalje činimo na Kosovu i na obalama Baltika", rekao je premijer. 

USS Truman pristao je prije tri dana u Splitu, gradu prijatelju Los Angelesa već 28 godina. To je simbol "bliskih odnosa" SAD-a i Hrvatske, rekao je Plenković.

Zadnjih tjedana posada nosača zrakoplova sudjelovala je s hrvatskim kolegama u vježbama "Neptun Strike" koji je NATO izveo u Jadranu. 

Plenković je posadi poželio "mirno more", a kapetan Gavin Duff zahvalio je Hrvatskoj na "srdačnoj dobrodošlici" i istaknuo da je posada "uživala u hrani i kulturi" Splita. 

"Radujemo se nastavku naših toplih odnosa s Hrvatskom i u pomorskoj domeni proširit ćemo sposobnosti, kapacitete i interoperabilnost uz ključnog saveznika u NATO-u", rekao je zapovjednik udarne grupe Curt Renshaw. 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.