republika - dugi
Politika i društvo

SAZVANA skupština Uljanik Brodogradnje 1856

Početkom svibnja očekuje se uplata trećine potraživanja nekadašnjih radnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju

Novi nadzorni odbor trebao bi potom raspravljati o planu poslovanja koji bi trebao sadržavati hodogram aktivnosti za proizvode u gradnji, ali i mogućnost pregovaranja o novim poslovima, potrebnom broju radnika te planu financiranja


 
2 min
HINA

Novi nadzorni odbor trebao bi potom raspravljati o planu poslovanja koji bi trebao sadržavati hodogram aktivnosti za proizvode u gradnji, ali i mogućnost pregovaranja o novim poslovima, potrebnom broju radnika te planu financiranja

Za idući tjedan sazvana je Skupština Uljanik Brodogradnje 1856, na kojoj bi se uz ostalo trebala imenovati tri člana nadzornog odbora čime bi država imala četiri predstavnika dok je peti predstavnik radnika, potvrdio je u četvrtak za Hinu voditelj Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Boris Cerovac.

Novi nadzorni odbor trebao bi potom raspravljati o planu poslovanja koji bi trebao sadržavati hodogram aktivnosti za proizvode u gradnji, ali i mogućnost pregovaranja o novim poslovima, potrebnom broju radnika te planu financiranja.

Naime, nakon što je Vlada 21. ožujka odlučila kupiti 54 posto udjela Uljanik Brodogradnje 1856 za više od 6,9 milijuna eura te posudila Uljanik Brodogradnji 1856 deset milijuna eura kojima se trebao odblokirati račun te dovršiti započete gradnje kao i omogućiti daljnju proizvodnju, Skupština vjerovnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju je usvojila prodaju vlasničkih udjela Republike Hrvatske prema odluci Vlade. Ubrzo je deblokiran račun, podmirene su plaće radnika, što je omogućilo upravi i radnicima Uljanik Brodogradnje 1856 da se posvete proizvodnji.

"Nažalost, neki dionici poput Grada Pule, koji imaju potraživanja prema Uljanik Brodogradnji 1856, nisu imali razumijevanja pa su ponovno blokirali račun društva, koji je naknadno podmiren i deblokiran. Svi subjekti koji imaju nepodmirena potraživanja upoznati su s odlukom Vlade o posudbi deset milijuna eura, te planu uplate sredstava iz kojih se namjerava namiriti i njihova potraživanja", kaže Cerovac. 

Država je u međuvremenu na račun stečajnog upravitelja uplatila 6,9 milijuna eura, a ubrzo će, kako se najavljuje, radnici biti pozvani da dostave podatke o tekućem računu, adresi stanovanja, ako je došlo do promjena. Shodno tome, početkom svibnja očekuje se uplata trećine potraživanja nekadašnjih radnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju. Istodobno, kako je naveo Boris Cerovac, Nezavisni sindikat radnika Hrvatske odlučio je pokrenuti pregovore o kolektivnom ugovoru.

"Direktor je upoznat o namjeri sindikata te je ustvrdio kako je NSRH jedini sindikat koji djeluje u društvu, čime se pokrenulo utvrđivanje reprezentativnosti sindikata za pregovore o kolektivnom ugovoru pri povjerenstvu u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike", kaže sindikalac.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Pulska umirovljenica: "Rekla sam dosta! Nema pravo pucati na mene, sve sam snimila. Pod cijenu života branit ću pravo da sjednem na zidić i pomazim Vegu"

Najprije je vikao na mene, da mu skupljam štakore, da nemam što tu sjediti. Onda je po cijeloj dužini zida pobacao zemlju kako ne bih mogla sjediti, zatim me počeo tjerati prskajući me vodom. To sam prijavila policiji, no nakon toga napadi su bili sve žešći, ispričala nam je Puljanka * Policijski službenici u 2023. i 2024. godini u tri su navrata postupali po dojavama u Nazorovoj ulici poradi nesuglasica između građana koje su nastale u svezi hranjenja mačaka

Pula
 

Rozalija Javoran, dobitnica Grba Grada Pule: "Bilo je otpora pojedinaca, no gotovo svi zahtjevi roditelja djece s teškoćama su usvojeni"

Nije bilo lako, održala sam brojne prezentacije rada, sastanke na kojima su bili predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Istarskih domova zdravlja, Centra za socijalnu skrb, Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat iz Rovinja. Iako je bilo otpora nitko nije mogao ostati imun na činjenice, na brojne probleme koje s kojima se susreću roditelji djece s teškoćama, na njihove vapaje i u roku od godinu dana većina je zahtjeva, koje smo u radu zajednički postavili kao ciljeve, doista i riješena, veli Javoran

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.