Politika i društvo

IDEMO NA POVJERENJE

Samotestiranje učenika - nova mjera koja se u pulskim školama od jučer provodi bez većih poteškoća

- Moram reći da samo 12 roditelja nije preuzelo testove, iz vlastitih uvjerenja. Učenici koji testove neće raditi, podliježu samoizolaciji, a s ostalima možemo ići jedino na povjerenje. S ministrom Fuchsom održali smo sastanak preko Zooma i držat ćemo se onoga što nam je rečeno, veli Blašković Zahtila, ravnateljica OŠ Veli Vrh


 
2 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini

- Moram reći da samo 12 roditelja nije preuzelo testove, iz vlastitih uvjerenja. Učenici koji testove neće raditi, podliježu samoizolaciji, a s ostalima možemo ići jedino na povjerenje. S ministrom Fuchsom održali smo sastanak preko Zooma i držat ćemo se onoga što nam je rečeno, veli Blašković Zahtila, ravnateljica OŠ Veli Vrh

U većini škola jučer je, prema naputku ministarstva znanosti i obrazovanja, započela distribucija brzih antigenskih testova za samotestiranje učenika.

Ministar Radovan Fuchs kazao je kako je testiranje potpuno dobrovoljno. 

- Roditelji koji ne žele testirati svoje dijete, ne moraju to činiti. Potpisat će jednu izjavu u kojoj kažu da ne pristaju na samotestiranje djeteta i time preuzimaju odgovornost za jednu činjenicu, a to je da ako dijete bude s nekim u kontaktu tko je pozitivan, morat će ostati u samoizolaciji dok ostala djeca neće. Ići će u školu dok su negativna, kazao je ministar.

Osnovna škola Vidikovac, Pula

Provedba nove mjere zasad, čini se, u pulskim školama protječe bez većih poteškoća. Ravnatelj Osnovne škole Vidikovac, Predrag Dukić, govori nam kako je na samotestiranja učenika pristalo 99 posto roditelja.

 - Jučer smo imali samo troje pozitivnih učenika i oni su, naravno, ostali kući. Ova mjera svakako ima svoju svrhu i dobro je što će sve više učenika biti u školi. Idućeg tjedna nam kreću praznici tako da smo mi dobili zalihe testova za 14. veljače i za idući radni ponedjeljak, a to će biti 28. veljače. Redovno praćenje nastave itekako nam je važno, online nastavu bilo nam je jako teško nadoknaditi, veli Dukić.

Gimnazija Pula

U pulskoj Gimnazija situacija je također zadovoljavajuća, potvrdio nam je danas ravnatelj, Nikola Vujačić. Naime, učenici su vrlo disciplinirani, a roditelji spremni na suradnju, baš kao i razrednici.

- Nekoliko roditelja, doduše, smatra kako se njihova djeca ne bi trebala testirati svakog dana već prema potrebi. Ja nikoga ni na što ne tjeram. Među jučerašnjim testovima, bilo je i nekoliko pozitivnih rezultata. Međutim, to su, u pravilu, bili slučajevi za koje još od prošlog tjedna znamo da su pozitivni.

Ono što bi se eventualno moglo pojaviti kao problem je premali broj testova. Dobivamo ih, naime, za svaki ponedjeljak pa se pitam što ćemo tijekom tjedna ukoliko se dogodi potreba za dodatnim testiranjima, a na to uvijek valja računati. To će onda morati rješavati opet roditelji, u svom aranžmanu, pojasnio je Vujačić. 

Osnovna škola Veli Vrh, Pula

Ileana Blašković Zahtila, ravnateljica Osnovne škole Veli Vrh, govori nam kako su testovi u njihovu školu stigli jučer te je testiranje započelo danas. Zasad, od ukupno 560 učenika, samo su četiri bila pozitivna. No, i oni su asimptomatski te se već za sedam dana vraćaju u školske klupe.

- Moram reći da samo 12 roditelja nije preuzelo testove, iz vlastitih uvjerenja. Učenici koji testove neće raditi, podliježu samoizolaciji, a s ostalima možemo ići jedino na povjerenje. S ministrom Fuchsom održali smo sastanak preko Zooma i držat ćemo se onoga što nam je rečeno, veli Blašković Zahtila.

Podsjetimo, važno je da se samotestiranje provodi jedanput tjedno i da razmak između dva testiranja bude podjednak. Negativan rezultat testa roditelji/skrbnici mogu zabilježiti u učenikovu bilježnicu koju on potom predočuje u školi ili mogu dojaviti na neki drugi način koji odredi škola.

U Ministarstvu obrazovanja navode da "u slučaju kada roditelji/skrbnici izjavom potvrđuju da ne žele provoditi mjeru samotestiranja učenika, tim učenicima potrebno je omogućiti redovito praćenje nastave, no u slučaju kontakta s pozitivnom osobom, neće biti izuzeti od karantene".


Nastavite čitati

Pula
 

ZORIČIĆ: Bespravnu gradnju smo prijavili građevinskoj inspekciji prije godinu dana i ništa se nije dogodilo

"Zaprimili smo brojne prigovore građana na gradnju na nekretnini k.č. br. 1685/1, k.o. Pula u vlasništvu Modular stanogradnja d.o.o. Slijedom toga, a uzevši u obzir da se radi o građenju bez građevinske dozvole, nadležno redarstvo Grada Pule izvršilo je očevid na samom terenu te utvrdilo da se predmetni radovi izvode protivno propisima i aktima Grada Pule, zbog čega smo o navedenom obavijestili građevinsku inspekciju u lipnju prošle godine", kaže Zoričić

Pula
 

KLABOT: Godina ulaska u Schengen donijela nove izazove

Načelnik je ustvrdio kako su još jednom pokazali domaćim i stranim gostima da je Istra, koju je ove godine posjetilio više od četiri milijuna gostiju, sigurno mjesto za odmor. "Velika je to brojka koja je pred policiju postavila brojne sigurnosne izazove, no uspješno smo se ulovili u koštac sa svim zadaćama te smo našim gostima omogućili mirno ljetovanje", poručio je

Pula
 

IZNENADILI NOVINARE Na presici Jadranka Đokić i Ugo Korani odigrali dio predstave - preksutra premijera na Maloj sceni INK-a

Jadranka Đokić: "Tekst me je dirnuo" * Ugo Korani: "Mogu iskazati samo veliko zadovoljstvo i veliki blagoslov što sam ovdje s ovo dvoje prekrasnih ljudi i što u ovom prostoru imamo idealne uvjete za naš umjetnički rast" * Jona Fossea, suvremenog klasika i najvećeg norveškog dramatičara nakon Ibsena, Karl Ove Knausgård smatra najvažnijim europskim piscem

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.