Politika i društvo

boksovi stradali u eksploziji spremni do sezone?

Savjetnik Darko Višnjić napokon odlazi. Kaštijun sklapa poslove vrijedne 13 milijuna kuna!

Još nam treba nekoliko dana da točno definiramo posao i idući tjedan će izaći međunarodni  natječaj za zbrinjavanje viška količina otpada koji stiže na Kaštijun. Mi smo u obvezi primiti sve. Ide se na natječaj za tvrtke koja će preuzimati višak. Već su se javili neki zainteresirani iz Hrvatske, potvrdio je direktor Kaštijuna Fabio Giacometti


 
4 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Još nam treba nekoliko dana da točno definiramo posao i idući tjedan će izaći međunarodni  natječaj za zbrinjavanje viška količina otpada koji stiže na Kaštijun. Mi smo u obvezi primiti sve. Ide se na natječaj za tvrtke koja će preuzimati višak. Već su se javili neki zainteresirani iz Hrvatske, potvrdio je direktor Kaštijuna Fabio Giacometti

Bivši direktor, a nakon toga i savjetnik Uprave Kaštijuna Darko Višnjić još uvijek radi u tvrtki Kaštijun. Iako je nova pulska vlast najavljivala kako više neće biti skupih savjetnika, čini se da je Višnjić uspio iskoristiti sve zakonske okvire te se do danas zadržao na plaći od 14 tisuća kuna.

Višnjić na otkaznom roku

No ono što najviše čudi, jest kako novi direktor Fabio Gaciometti blagonaklono gleda na svog prethodnika i savjetnika. Štoviše, iz razgovora s njim moglo bi se zaključiti da mu je žao što Višnjić odlazi. No što je, tu je.

Premda se njegov odlazak najavljivao još krajem siječnja, konačan odlazak skupog savjetnika trebao bi se realizirati tek po isteku otkaznog otkaznog roka koji je startao jučer i traje mjesec i pol dana.

Darko Višnjić naravno ima pravo i na otpremninu, a je li riječ o prilično izdašnom iznosu od 200 tisuća kuna, Giacometti kaže da taj iznos nije točan, ne odgovorivši koliko će otpremnina na kraju iznositi. 

- Kroz novu sistematizaciju, ukidamo pet radnih mjesta, a time i posao savjetnika, potvrdio je Giacometti, koji osim što je direktor, obavlja i funkciju povjerenika za informiranje. U tom kontekstu priznaje da se ne stigne baviti svim našim pitanjima koja smo mu poslali, jer ga pitanjima obasipaju i neki direktori komunalnih društava.

Na upit zbog čega savjetničko mjesto nije odmah ukinuto, kao što se navljivalo nakon promjene vlasti u Puli, Giacometti priznaje da to baš i nije bilo jednostavno provesti.

- Postoji nešto što se zove Zakon o radu i koji puno toga definira. Lakše se riješiti dobrog radnika nego onog koji nije dobar. Htjeli smo ispoštovati svu proceduru da ne preskočimo niti jedan korak, kaže Giacometti.

I dok se tvrtka Kaštijun napokon rješava skupog savjetnika, uskoro se planira raspisivanje međunarodnog javnog natječaja za odvoz viška otpada koji tijekom ljetnih mjeseci stiže na Kaštijun. Time bi se, smatra Uprava, trebao riješiti nesnosan smrad tijekom ljetnih mjeseci.

Natječaj za preuzimanje viška otpada idući tjedan

Premda se spekuliralo da bi se višak trebao odvoziti u Sloveniju ili Italiju, Giacometti sada kaže da bi se višak ipak mogao zbrinjavati u Hrvatskoj.

O kojim se lokacijama radi, nije želio odgovoriti i ništa prejudicirati prije objave javnog natječaja.

- Još nam treba nekoliko dana da točno definiramo posao i idući tjedan će izaći međunarodni  natječaj za zbrinjavanje viška količina otpada koji stiže na Kaštijun. Mi smo u obvezi primiti sve. Ide se na natječaj za tvrtke koja će preuzimati višak. Već su se javili neki zainteresirani iz Hrvatske, potvrdio je Giacometti.

U međuvremenu, Kaštijun planira sklapanje nekoliko vrijednih ugovora vrijednih oko 13 milijuna kuna. Iznosi su vrtoglavi, osobito ako znamo koliko je dosad utrošeno u novi ŽCGO, a radi se o cca 33 milijuna eura!

Trenutno je u tijeku izbor tvrtke koja će biti zadužena za intervento održavanje postrojenja za mehaničko biološku obradu otpada (MBO). Taj je posao vrijedan 12 milijuna kuna, odnosno 4 milijuna kuna kroz tri godine.

- Taj ugovor se planira sklopiti na tri godine, no odabir još nismo izvršili, kaže Giacometti. Kako saznajemo, za taj posao konkurira tvrtka Trgometal.

Skupo održavanje MBO postrojenja

Radi se o outsourcingu održavanja postrojenja i to je dosad također radio Trgometal koji se ponovno javio na natječaj za novo trogodišnje razdoblje. Dodajmo i to da je Trgometal, već ranije sklopio ugovor s Kaštijunom za održavanje MBO postrojenja vrijedan 5,5 milijuna kuna.

Fabio Giacometti

Giacometti kaže da je sada ponuda jeftinija.

- Tih 4 milijuna kuna godišnje nije velik novac za održavanje takvog postrojenja. To je 1,5 milijuna kuna manje nego što je bilo prošle godine. Novi ugovor za održavanje MBO postrojenja još nije potpisan zbog informatičke greške u samom postupku, pojašnjava Giacometti.

Kaštijun sklapa i posao vrijedan 1,1 milijuna kuna. Radi se o radovima na izradi poklopca boksa i zamjeni industrijskih vrata u MBO postrojenju koji su oštećeni tijekom eksplozije u svibnju prošle godine.

-To pak mora biti u funkciji od 1. lipnja, kaže Giacometti, dodajući da je ugovor za sanaciju boksa potpisan, a i taj je posao dobio Trgometal.  

 


Nastavite čitati

Istra
 

Kipi u IDS-u. Dio članova pita se tko doista vodi stranku: Paus ili Jakovčić?

Nije prvi put da stranački veteran IDS-a Edi Gobo kritizira vodstvo stranke na čelu s aktualnim predsjednikom Daliborom Pausom. Ovaj put na red je došao počasni predsjednik Ivan Jakovčić koji i dalje vuče konce u stranci zbog čega dio članova Pausa smatra marionetom počasnog predsjednika * Postoji li istarska tolerancija i convivenza? IDS-ova političarka pozvala je sve one koji ne razumiju domaću besidu da ostanu „zgor Učke”. Detalje donosimo sutra

Istra
 

20 nam je godina tek!

Spajajući tradiciju s obrazovanjem i slavljem, Škola soljenja sardela ne samo da odaje počast fažanskoj ribarskoj baštini, već i osigurava njen životni nastavak za generacije koje dolaze, stoga pridružite nam se 20. travnja na fažanskoj rivi i „posolite kako treba“

Istra
 

Motociklist skrenuo izvan kolnika i zabio se u suhozid

Nesreća se dogodila kada je 33-godišnjak upravljao motociklom, pulske registracijske oznake, kolnikom županijske ceste 5192 te se nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, već je skrenuo u desno na travnati teren i udario u suhozid, nakon čega se prevrnuo na kolnik

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.