Politika i društvo

Nastavak trakavice

Slučaj Uljanik: Održana sjednica Optužnog vijeća, u srijedu objava odluke

Prema optužnici, uz prvookrivljenoga bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića, drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član uprave Uljanika Veljko Grbac, četvrtookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda


 
2 min
HINA

Prema optužnici, uz prvookrivljenoga bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića, drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član uprave Uljanika Veljko Grbac, četvrtookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda

Sjednica Optužnog vijeća Županijskoga suda u slučaju Uljanik, na kojoj je razmatrana ponovno podignuta optužnica u tom slučaju, nakon nekoliko odgoda održana je u utorak, a odluka o tome je li optužnica potvrđena bit će objavljena sutra u 11 sati, doznaje se na tom sudu.

Sjednica Optužnog vijeća bila je najprije najavljena za 11. siječnja, ali je odgođena dva puta zbog bolesti jednog od branitelja. Optužnicu u slučaju Uljanik Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je u ožujku 2020.

Optužnica je podignuta protiv prvookrivljenoga bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića te još jedanaestorice bivših čelnika Uljanika i 3. maja zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a za jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare, kojima je počinjena šteta oko 900 milijuna kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci lani je u kolovozu, nakon što je provelo dokazne radnje koje je rješenjem Optužnog vijeća naložio tamošnji Županijski sud, ponovno podignulo optužnicu protiv dvanaestorice bivših čelnika Uljanika i pravne osobe Uljanik plovidbe iz Pule.

Naime, Optužno vijeće Županijskoga suda u Rijeci potkraj veljače prošle godine vratilo je optužnicu u slučaju Uljanik radi dorade istrage, a državnom odvjetniku je za dopunu istrage i podizanje optužnice dan rok do 1. lipnja. Sud je u doradi istrage zatražio ispitivanje dvoje svjedoka, čiji su prijašnji iskazi bili izdvojeni kao nezakoniti, te je zatraženo i prevođenje dokumentacije na kojoj se, među ostalim, temelji nalaz vještaka. Riječki ŽDO je u lipnju 2021. zatražio produljenje roka za još tri mjeseca pa je Optužno vijeće Županijskoga suda u Rijeci odobrilo to produljenje.

Optužnica je u odnosu na okrivljenike, činjenične i pravne opise kaznenih djela te zakonske kvalifikacije djela identična optužnici koja je bila podignuta u ožujku 2020.

Prema optužnici, uz prvookrivljenoga bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića, drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član uprave Uljanika Veljko Grbac, četvrtookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Giani Rossanda.

Slijede bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor 3. maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.

Trinaestooptužena je tvrtka Uljanik plovidba iz Pule, koja je poslije promijenila ime u Alpha Adriatic, a poslovala je s Uljanikom.


Nastavite čitati

Pula
 

VOZILA PUNA IZMETA, A ULICA SMRDI Nastavlja se dugogodišnji problem stanara Kolodvorske ulice u Puli

Zvučni rastjerivači bilo koje vrste su funkcionalni prvih nekoliko dana, a nakon toga, to se može tretirati kao bačeni novac. Razlog je taj, da se ptice jako brzo naviknu na zvuk, te shvate da se radi o varci koja im ne predstavlja opasnost, i shodno tome nastavljaju boraviti na toj lokaciji, poručuje dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljica Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.