Politika i društvo

prva analiza europskih izbora

Trijumf Plenkovića, Borzan i Bartulice. Poraz IDS-a, Pausa i Flega

Čelnici IDS-a su mrtvi hladni izašli pred novinare i proglasili pobjedu. Kakav crni Macron koji je u Francuskoj odmah nakon poraza raspisao izbore. Vidno uzdrmani Flego nekoliko je puta ponovio da je rezultat upravo – fantastičan. Dalibor Paus se čak pohvalio pobjedama u Raši i na mjesnim odborima u Gračišću i Labinu. Nino je i dalje gazda


 
4 min
Dražen Majić

Čelnici IDS-a su mrtvi hladni izašli pred novinare i proglasili pobjedu. Kakav crni Macron koji je u Francuskoj odmah nakon poraza raspisao izbore. Vidno uzdrmani Flego nekoliko je puta ponovio da je rezultat upravo – fantastičan. Dalibor Paus se čak pohvalio pobjedama u Raši i na mjesnim odborima u Gračišću i Labinu. Nino je i dalje gazda

Glavna vijest je niska izlaznost. Mizernih 21,3 posto. Na izbore su izašle stranačke vojske, prije svega HDZ-a i SDP-a. IDS-ova vojska ostala je doma, Europa je Valteru Flegu izmakla za nekih 1.000 glasova. Simbolično, ostala je tek istoimena usvojena koza i siguran posao u istarskom Vodovodu.

Nadali su se u IDS-u do zadnjeg časa. Iako su izlazne ankete nagovijestile poraz, prvi su rezultati bili obećavajući. Onda je u 23 sata stigao je šok. IDS po prvi put nema predstavnika u europskom parlamentu.

Pokazalo se da lista svih boja, sastavljena od isluženih političara, od stranaka koje su godinama pod krilom HDZ-a, nije nikakva lista. Čačić i Hajduković zajedno nisu osvojili 800 glasova, podbacio je Posavec, treća osoba na listi, nebitno više i koja, osvojila je bijednih 73 glasa. Lista je loše sastavljena, poraz su najavljivale sve ankete. On se i dogodio.

Svejedno, čelnici IDS-a su mrtvi hladni izašli pred novinare i proglasili pobjedu. Kakav crni Macron koji je u Francuskoj odmah nakon poraza raspisao izbore. Vidno uzdrmani Flego nekoliko je puta ponovio da je rezultat upravo – fantastičan. Dalibor Paus se čak pohvalio pobjedama u Raši i na mjesnim odborima u Gračišću i Labinu.

Ljestvica je spuštena. Nisko. Fotelje se drže rukama, nogama i noktima. Ima u IDS-u kvalitetnih, poštenih i sposobnih mladih ljudi ali oni su zasad bez šansi. Unatoč porazu na lokalnim, parlamentarnim i europarlamentarnim izborima, gazda (capo) i dalje ostaje Ivan Jakovčić. Još nije vrijeme za katarzu.

Od ostalih rezultata, HDZ je potvrdio vrh na hrvatskoj političkoj sceni. Andrej Plenković svoj je dio isporučio i s pravom može računati na neku od najviših funkcija u EU. Nakon treće pobjede na parlamentarnim izborima, sada je na europskim sam osvojio sto tisuća glasova.

Možemo slobodno reći – Partija, to je Andrej! U isto vrijeme SDP nije Peđa.

Iako je stranka polučila odličan rezultat, svima je jasno da je on ostvaren bez pojavljivanja Peđe Grbina u kampanji. Jasno je da SDP bolje prolazi kad njega nema. Izbore je iznijela Biljana Borzan čijih je 83 tisuće glasova u rangu Plenkovićevog rezultata. 

Lijepu šamarčinu Grbinu opalio je i Tonino Picula kojeg je predsjednik stranke smjestio na zadnje mjesto, a ovaj je s više od 30.000 glasova završio na drugom mjestu. Iako su dobili više od 10.000 glasova nisu prošli ni nestranački Dalija Orešković i Bojan Glavašević. Zato je ušla Grbinova kandidatkinja Romana Jerković s 1.005 glasova. 

Nije zakazala ni stranačka vojska Domovinskog pokreta. Trijumfirao je Stephen Bartulica koji se pred novinarima pojavio u crvenom Ferariju. Svoj prolazak u Bruxelles trijumfalno je proglasio Božjim činom. Ipak, razlozi prolaska su nešto prizemljeniji. DP je potpuno stao uz Stephena Nikolu, članovima je prije izbora poslana neka vrsta okružnice sa zadatkom da glasaju za njega. Svim ga je snagama podržao i Bujanec. Rezultat? Od 65.000 DP glasača čak 35 tisuća (54 posto) je glasalo za Bartulicu. 500 je dobio i u Istri. S pričom o mami svidio se svima. Zadovoljni su i u DP-u. Riješili su ga se na barem pet godina.

I dok je Bartulici svanulo, Kolakušiću je smrklo. Do nogu potučen, potopljen, ostavljen...Svi se okrenuše protiv njega, posebno mediji i Facebook. Kaže, narod je imbecilan, gotovo debilan i onda, mrtav hladan, najavio kandidaturu za predsjednika. Doveo je pred kamere i vlastitu suprugu i svima prisutnima objavio: gledate prvu damu Hrvatske! Supruga nije izgledala jako uvjerena u to.

Smrklo je i MOST-u. Na putu su prema dole. Odlazak bračnog para Raspudić pokazao se kobnim, podrška Marinu Miletiću velikom pogreškom. Sveti Marin je u svojoj Rijeci dobio 312 glasova, u čitavoj Istri 150. Predsjednik NK Umaga, Ivan Vidović, punih 47.

Nije briljirala ni Dušica Radojčić koja je ukupno osvojila tanašnih 377 glasova, u Puli samo 127. Kod Možemo! je razvalila Ivana Kekin koja je uzela 11.300 glasova, duplo više od Gordana Bosanca kojem je na koncu prepustila mjesto.

Iako nije prošla, jedna od pobjednica izbora je svakako influenserica Nina Skočak koja je sama osvojila 22 tisuće glasova, nekoliko tisuća više od Flega.

Generalno, diljem EU evidentan je veliki rast ekstremne desnice usko povezane s Vladimirom Putinom. 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.