republika - dugi
Politika i društvo

HORVAT VRAĆEN PRITVORSKOM NADZORNIKU

U 18 i 30 ministar Horvat izlazi pred suca istrage na Županijskom sudu u Zagrebu

Ministar Horvat je vraćen pritvorskom nadzorniku i u 18 i 30 bit će ročište kod suca istrage na Županijskom sudu u Zagrebu. Tražit će se istražni zatvor, ali još ne znam po kojoj osnovi. Na teret mu se stavlja kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti, kazao je novinarima ispred USKOK-a, Horvatov odvjetnik, Vladimir Terešak


 
2 min
Martina Pereša
Vladimir Terešak, Foto: PIXSELL/Davorin Višnjić

Ministar Horvat je vraćen pritvorskom nadzorniku i u 18 i 30 bit će ročište kod suca istrage na Županijskom sudu u Zagrebu. Tražit će se istražni zatvor, ali još ne znam po kojoj osnovi. Na teret mu se stavlja kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti, kazao je novinarima ispred USKOK-a, Horvatov odvjetnik, Vladimir Terešak

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat uhićen je jutros te priveden u USKOK u Zagreb iza 14.30 sati, a nakon pretrage njegove kuće u Međimurju.

Zgradu USKOKA-a napustio je oko 16.30 u policijskom automobilu.

Pred suca istrage izlazi u 18.30 sati

- Više od sat vremena je iznosio svoju obranu i odgovarao na sva pitanja USKOK-a i obrane. Ne smatra se krivim. Vraćen je pritvorskom nadzorniku i u 18 i 30 sati bit će ročište kod suca istrage na Županijskom sudu u Zagrebu. Tražit će se istražni zatvor, ali još ne znam po kojoj osnovi. Na teret mu se stavlja kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti; da su određene tvrtke koje su se javile na natječaj, mimo natječajne dokumentacije, dobile pravo prvenstva – što on negira. To nije radio on već stručne službe ministarstva. Nisam vidio predmet jer nemamo pravo uvida u spis. Ana Mandec je drugookrivljena i svi dokazi, koliko sam shvatio, proizlaze iz drugog predmeta u kojem je također okrivljena Ana Mandec. Dakle, pretragom njezinih računa i telefona, kazao je novinarima ispred USKOK-a, Horvatov odvjetnik, Vladimir Terešak.

Kobna pomoćnica Mandac

Ana Mandac, koja se spominje u kontekstu današnjeg uhićenja ministra prostornog uređenja Darka Horvata, bila je njegova pomoćnica dok je bio ministar gospodarstva. Ona je, navodno, trebala poduzeti sve potrebno kako bi bespovratne potpore osigurala rođaku i još dvoje bliskih ljudi za koje se založila bivša državna tajnica Josipa Rimac.

Glavna državna odvjetnica, Zlata Hrvoj Šipek, kazala je poslijepodne kako ne misli stati pred kamere kako ju je ranije pozvao premijer Plenković.

"Nadležno državno odvjetništvo i Uskok poduzimaju svoje radnje sukladno zakonima. Kada se za to ostvare zakonom propisani uvjeti, nadležno državno odvjetništvo će dati javnosti relevantne informacije", priopćio je DORH.

Premijer Plenković jasno je, u svojoj ranijoj izjavi, kazao da ministar koji je uhićen ne može ostati ministar, ali je također naglasio kako samo on može smijeniti ministra te kako to ne mogu učiniti oporba ni DORH.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.