Politika i društvo

zaraženi štićenici, ali i djelatnici

U Istri 184 novozaraženih, polovica zaraženih u domu za psihički oboljele osobe

Zaraza se počela širiti prije desetak dana, jučer su u tom domu izvide obavili djelatnici županijskog Zavoda za javno zdravstvo te je potvrđeno da je od 195 korisnika zaraženo njih 94, a od 37 djelatnika Vile Marija pozitivno je njih petero


 
1 min
HINA Matea Čelebija ⒸFOTO: Manuel Angelini

Zaraza se počela širiti prije desetak dana, jučer su u tom domu izvide obavili djelatnici županijskog Zavoda za javno zdravstvo te je potvrđeno da je od 195 korisnika zaraženo njih 94, a od 37 djelatnika Vile Marija pozitivno je njih petero

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac potvrdio je da je u Domu za odrasle i psihički bolesne osobe Vila Maria u Puli zaražena gotovo polovica štićenika.

Kako se doznaje, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, zaraza se počela širiti prije desetak dana, jučer su u tom domu izvide obavili djelatnici županijskog Zavoda za javno zdravstvo te je potvrđeno da je od 195 korisnika zaraženo njih 94, a od 37 djelatnika Vile Marija pozitivno je njih petero.

- Povećan je broj oboljelih od omikrona već neko vrijeme. Trenutno ih je oboljelo 94, a jedna osoba je na bolničkom liječenju. Ostali imaju blage simptome. Omikron je izrazito zarazan, a štićenici slobodno vrijeme provode zajedno pa se bolest lako proširila, rekao nam je ravnatelj doma Zlatko Bašlin, te dodao da je zaražena nekolicina zaposlenika što znatno utječe na rad doma.

Zbog toga će se zaposlenike testirati svaka tri dana i to brzim antigenskim testovima, dok će se, po potrebi, inzenzivirati i testiranje štićenika doma.

Inače, tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 519 uzoraka briseva na covid-19, potvrđene su 184 novozaražene osobe s istarskog područja, a od jučer se oporavilo 120 osoba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. 


Nastavite čitati

Pula
 

Sociolog Krešimir Krolo: "Teško da bi Filip Zoričić bio gradonačelnik da nije bilo aktivizma kojem sada ne vidi mjesto u politici"

Potaknut višekratnim izjavama gradonačelnika Filipa Zoričića u lokalnim i nacionalnim medijima, a u kojem je istaknuo po tko zna koji put “problem” aktivizma i osobnih ambicija u politici, mišljenja sam da je važno za javnost da se malo detaljnije analiziraju opaske upućene bivšim koalicijskim partnerima, ali i društvenom aktivizmu u Puli i Hrvatskoj. Analiza će se osvrnuti na karakteristike i funkcije civilnog sektora i društvenog aktivizma te usporedbu društvenog angažmana gradonačelnika i prozvanih aktivista u Gradskom vijeću u kontekstu aktualne lokalne i državne političke situacije

Pula
 

BOLNIČKO ISKUSTVO PULJANKE NIVES FRANIĆ: "A vi imate autoimunu bolest. Joj, kao onaj naš novinar.“ Reko: "Nije više ničiji"

Nakon tri sata čekanja dobivam tu famoznu infuziju i još neke lijekove za koje ti ne kažu koji su i zašto jer zašto bi? U neko doba, prije nego je sve to istočilo u mene, dolazi bolničar. "Je li vi idete ili ostajete kod nas?" Pa reko: "Ne znam. O čemu to ovisi?" Bolničar: "Aha, evo nalaza, onda idete." Ja: "Bez obzira kako se osjećam?" Bolničar, šeretski se osmjehujući: "Pa nećete se bolje osjećati kod nas". Ja, u šoku: "Pa nije Vam baš na ponos i diku. Možda ne bolje, ali bih se osjećala možda sigurnije". Ali bolničar zakucava: "Pa ne možemo mi utjecati na vaša osjećanja". Saniteta nema da me preveze doma. Oni tek voze ujutro

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.