Politika i društvo

najviše ih je u puli i poreču

U Istru stiže 50-ak ukrajinskih izbjeglica dnevno, već ih je preko tisuću

Svaka pomoć je dobrodošla, neka građani doniraju koliko mogu. Najviše je potrebno živežnih namirnica poput ulja, brašna, riže, šećera i tjestenine te higijenskih potrepština i to sapuna, četkica za zube, pelena i šampona za djecu", kazala je ravnateljica Crvenog križa Istarske županije


 
2 min
HINA
HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Svaka pomoć je dobrodošla, neka građani doniraju koliko mogu. Najviše je potrebno živežnih namirnica poput ulja, brašna, riže, šećera i tjestenine te higijenskih potrepština i to sapuna, četkica za zube, pelena i šampona za djecu", kazala je ravnateljica Crvenog križa Istarske županije

Pedesetak izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine dnevno stiže u Istru, trenutno ih je na istarskom poluotoku 1.045, a  smještene su na sigurnim lokacijama u privatnim kućama, izvijestila je u ponedjeljak ravnateljica istarskog Crvenog križa Sandra Stipanov.

Najviše izbjeglica trenutno se nalazi na području Pule, njih 400-tinjak, u Poreču ih je 320 te na području Bujštine. Uglavnom se radi o ženama i djeci.

S obzirom na to da ima jako puno majki s bebama ravnateljica Stipanov istaknula je kako su prijeko potrebne kašice i pelene. Istodobno je pozvala građane u Istri da se odazovu akciji prikupljanja materijalne humanitarne pomoći za izbjeglice.  

"Svaka pomoć je dobrodošla, neka građani doniraju koliko mogu. Najviše je potrebno živežnih namirnica poput ulja, brašna, riže, šećera i tjestenine te higijenskih potrepština i to sapuna, četkica za zube, pelena i šampona za djecu", kazala je.

Dodala je kako jedan dio ljudi uplaćuje novac premda su hrana i higijena trenutno najpotrebnije namirnice.

Sada je u funkciji i internetska stranica "Hrvatska za Ukrajinu" koja će svakodnevno donositi podatke od značaja za raseljeno stanovništvo Ukrajine i informacije za hrvatske građane koji nude pomoć pred ratnim vihorom izbjeglim ljudima. 

Ta stranica, dodala je, sadrži brojne podatke - od broja raseljenih osoba koje dolaze u Hrvatsku pa tako i Istru do podataka o kapacitetima te što sve trebaju učiniti sugrađani koji su prihvatili raseljene osobe.


Nastavite čitati

Istra
 

IDS 'MINIRAO' SJEDNICU PAZINSKOG GRADSKOG VIJEĆA Vedran Ivančić (IDS): "Radi se o puno odluka koje su se donijele na štetu Grada Pazina", Suzana Jašić (Možemo!): "Bankomati im se smanjuju, zato postaju nervozni"

Vedran Ivančić odbio je voditi zadnju sjednicu Gradskog vijeća zbog točke dnevnog reda koja sadržava prijedlog drukčiji od onog s kojim su se slagali. Gradonačelnica Jašić kaže da je prijedlog bio na javnom savjetovanju, ali se IDS nije htio očitovati. IDS pak tvrdi da ona laže. Cijela priča slična je zagonetki 'je li starija kokoš ili jaje' jer je prijedlog izmijenjen, ali nakon što su uvažene sugestije na savjetovanju, na koje se IDS nije uključio s načelnom podrškom. Kako bilo, HDZ je bespogovorno stao uz IDS

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.