Politika i društvo

najviše ih je u puli i poreču

U Istru stiže 50-ak ukrajinskih izbjeglica dnevno, već ih je preko tisuću

Svaka pomoć je dobrodošla, neka građani doniraju koliko mogu. Najviše je potrebno živežnih namirnica poput ulja, brašna, riže, šećera i tjestenine te higijenskih potrepština i to sapuna, četkica za zube, pelena i šampona za djecu", kazala je ravnateljica Crvenog križa Istarske županije


 
1 min
HINA
HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Svaka pomoć je dobrodošla, neka građani doniraju koliko mogu. Najviše je potrebno živežnih namirnica poput ulja, brašna, riže, šećera i tjestenine te higijenskih potrepština i to sapuna, četkica za zube, pelena i šampona za djecu", kazala je ravnateljica Crvenog križa Istarske županije

Pedesetak izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine dnevno stiže u Istru, trenutno ih je na istarskom poluotoku 1.045, a  smještene su na sigurnim lokacijama u privatnim kućama, izvijestila je u ponedjeljak ravnateljica istarskog Crvenog križa Sandra Stipanov.

Najviše izbjeglica trenutno se nalazi na području Pule, njih 400-tinjak, u Poreču ih je 320 te na području Bujštine. Uglavnom se radi o ženama i djeci.

S obzirom na to da ima jako puno majki s bebama ravnateljica Stipanov istaknula je kako su prijeko potrebne kašice i pelene. Istodobno je pozvala građane u Istri da se odazovu akciji prikupljanja materijalne humanitarne pomoći za izbjeglice.  

"Svaka pomoć je dobrodošla, neka građani doniraju koliko mogu. Najviše je potrebno živežnih namirnica poput ulja, brašna, riže, šećera i tjestenine te higijenskih potrepština i to sapuna, četkica za zube, pelena i šampona za djecu", kazala je.

Dodala je kako jedan dio ljudi uplaćuje novac premda su hrana i higijena trenutno najpotrebnije namirnice.

Sada je u funkciji i internetska stranica "Hrvatska za Ukrajinu" koja će svakodnevno donositi podatke od značaja za raseljeno stanovništvo Ukrajine i informacije za hrvatske građane koji nude pomoć pred ratnim vihorom izbjeglim ljudima. 

Ta stranica, dodala je, sadrži brojne podatke - od broja raseljenih osoba koje dolaze u Hrvatsku pa tako i Istru do podataka o kapacitetima te što sve trebaju učiniti sugrađani koji su prihvatili raseljene osobe.


Nastavite čitati

Istra
 

(FOTO I VIDEO) BICIKLOM DO VISINE MT. EVERESTA Odvezavši se 33 puta na Skitaču, Mario Pustijanac svladao ukupni uspon od 8.848 metra

"Everesting" je namijenjen trkačima i biciklistima i smatra se jednim od najtežih izazova u ovim sportovima. Uspon je moguće ostvariti na bilo kojem terenu, brdu ili planini, a osnovni je uvjet da se do cilja stigne bez pauza za spavanje * Cijeli je podvig, započet nešto prije 6 sati ujutro, trajao 15.5 sati, od čega je same vožnje bilo oko 13.5 sati ili, kako kaže Pustijanac "cijela jedna vječnost"

Istra
 

GROŽNJAN: Započela dvodnevna konferencija o komunikacijama u zdravstvu

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković naglasio je kako prema iskustvima nekih susjednih država, liste čekanja, kao najaktualnije pitanje u zdravstvu, nastaju kao rezultat pada produktivnosti rada, a ne toliko zbog pada broja liječnika i razvoja medicinske tehnologije odnosno rasta broja medicinskih usluga

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.