Politika i društvo

najviše ih je u puli i poreču

U Istru stiže 50-ak ukrajinskih izbjeglica dnevno, već ih je preko tisuću

Svaka pomoć je dobrodošla, neka građani doniraju koliko mogu. Najviše je potrebno živežnih namirnica poput ulja, brašna, riže, šećera i tjestenine te higijenskih potrepština i to sapuna, četkica za zube, pelena i šampona za djecu", kazala je ravnateljica Crvenog križa Istarske županije


 
1 min
HINA
HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Svaka pomoć je dobrodošla, neka građani doniraju koliko mogu. Najviše je potrebno živežnih namirnica poput ulja, brašna, riže, šećera i tjestenine te higijenskih potrepština i to sapuna, četkica za zube, pelena i šampona za djecu", kazala je ravnateljica Crvenog križa Istarske županije

Pedesetak izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine dnevno stiže u Istru, trenutno ih je na istarskom poluotoku 1.045, a  smještene su na sigurnim lokacijama u privatnim kućama, izvijestila je u ponedjeljak ravnateljica istarskog Crvenog križa Sandra Stipanov.

Najviše izbjeglica trenutno se nalazi na području Pule, njih 400-tinjak, u Poreču ih je 320 te na području Bujštine. Uglavnom se radi o ženama i djeci.

S obzirom na to da ima jako puno majki s bebama ravnateljica Stipanov istaknula je kako su prijeko potrebne kašice i pelene. Istodobno je pozvala građane u Istri da se odazovu akciji prikupljanja materijalne humanitarne pomoći za izbjeglice.  

"Svaka pomoć je dobrodošla, neka građani doniraju koliko mogu. Najviše je potrebno živežnih namirnica poput ulja, brašna, riže, šećera i tjestenine te higijenskih potrepština i to sapuna, četkica za zube, pelena i šampona za djecu", kazala je.

Dodala je kako jedan dio ljudi uplaćuje novac premda su hrana i higijena trenutno najpotrebnije namirnice.

Sada je u funkciji i internetska stranica "Hrvatska za Ukrajinu" koja će svakodnevno donositi podatke od značaja za raseljeno stanovništvo Ukrajine i informacije za hrvatske građane koji nude pomoć pred ratnim vihorom izbjeglim ljudima. 

Ta stranica, dodala je, sadrži brojne podatke - od broja raseljenih osoba koje dolaze u Hrvatsku pa tako i Istru do podataka o kapacitetima te što sve trebaju učiniti sugrađani koji su prihvatili raseljene osobe.


Nastavite čitati

Istra
 

Dani otvorenih vrata cijepljenja protiv HPV-a - bez naručivanja i najave

U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, djevojke i mladići u dobi do 25 godina mogu se tijekom listopada bez naručivanja i najave cijepiti protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Savjetovalištima za spolno zdravlje Istarske županije, pri školskoj medicini, od 15 do 17 sati

Istra
 

DRASTIČNO POSKUPLJENJE: Kaštijun će od 1. siječnja primjenjivati novi cjenik. Prijevoz, obrada i zbrinjavanja otpada s dosadašnjih 72, raste na 146 eura!

Dodatke ugovora o prijevozu, obradi i zbrinjavanju miješanog komunalnog otpada 27. rujna potpisali su Komunalni servis Rovinj, Pula Herculanea i Usluga Poreč. Tvrtke 6 maj Umag, 1 maj Labin i Med eko servis,  dodatke ugovora će potpisati po dobivanju suglasnosti nadležnog tijela (osnivača). Potpisivanju dodatka ugovora nisu se odazvale tvrtke Contrada d.o.o. Vodnjan, Park d.o.o. Buzet i Usluga d.o.o. Pazin, rekao je direktor Kaštijuna Dražen Stilinović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.