Politika i društvo

najviše ih je u puli i poreču

U Istru stiže 50-ak ukrajinskih izbjeglica dnevno, već ih je preko tisuću

Svaka pomoć je dobrodošla, neka građani doniraju koliko mogu. Najviše je potrebno živežnih namirnica poput ulja, brašna, riže, šećera i tjestenine te higijenskih potrepština i to sapuna, četkica za zube, pelena i šampona za djecu", kazala je ravnateljica Crvenog križa Istarske županije


 
2 min
HINA
HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Svaka pomoć je dobrodošla, neka građani doniraju koliko mogu. Najviše je potrebno živežnih namirnica poput ulja, brašna, riže, šećera i tjestenine te higijenskih potrepština i to sapuna, četkica za zube, pelena i šampona za djecu", kazala je ravnateljica Crvenog križa Istarske županije

Pedesetak izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine dnevno stiže u Istru, trenutno ih je na istarskom poluotoku 1.045, a  smještene su na sigurnim lokacijama u privatnim kućama, izvijestila je u ponedjeljak ravnateljica istarskog Crvenog križa Sandra Stipanov.

Najviše izbjeglica trenutno se nalazi na području Pule, njih 400-tinjak, u Poreču ih je 320 te na području Bujštine. Uglavnom se radi o ženama i djeci.

S obzirom na to da ima jako puno majki s bebama ravnateljica Stipanov istaknula je kako su prijeko potrebne kašice i pelene. Istodobno je pozvala građane u Istri da se odazovu akciji prikupljanja materijalne humanitarne pomoći za izbjeglice.  

"Svaka pomoć je dobrodošla, neka građani doniraju koliko mogu. Najviše je potrebno živežnih namirnica poput ulja, brašna, riže, šećera i tjestenine te higijenskih potrepština i to sapuna, četkica za zube, pelena i šampona za djecu", kazala je.

Dodala je kako jedan dio ljudi uplaćuje novac premda su hrana i higijena trenutno najpotrebnije namirnice.

Sada je u funkciji i internetska stranica "Hrvatska za Ukrajinu" koja će svakodnevno donositi podatke od značaja za raseljeno stanovništvo Ukrajine i informacije za hrvatske građane koji nude pomoć pred ratnim vihorom izbjeglim ljudima. 

Ta stranica, dodala je, sadrži brojne podatke - od broja raseljenih osoba koje dolaze u Hrvatsku pa tako i Istru do podataka o kapacitetima te što sve trebaju učiniti sugrađani koji su prihvatili raseljene osobe.


Nastavite čitati

Istra
 

SVETA NEDELJA DOBILA SVOJU MONOGRAFIJU: Knjiga kao duhovni hodnik koji vodi kroz emocionalne i kulturne aspekte identiteta

Pružajući dubok uvid u povijesne korijene, događaje i ličnosti koje su oblikovale ovo jedinstveno područje, monografija “Između stoljeća i srca – Općina Sveta Nedelja u ogledalu povijesti” predstavlja temeljnu riznicu informacija o općini * Tekstovi kojima se predstavljaju razna mjesta su zanimljivi, kvalitetni, a neki su nastali od intervjua sa svjedocima određenih događaja te iz novih arhivskih istraživanja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.