Politika i društvo

(NE)PARTICIPIRANJE GRAĐANA

Vaporetti na Muzilu, eko selo Hidrobaza i startup kamp u Mornaričkoj bolnici, teme koje su zainteresirale - dvoje Puležana

Pula broji 52.411 građana, a tek je dvoje njih Gradu Puli mailom slalo svoje prijedloge nakon održane prezentacije projekta Urbane obnove Pule. Je li stvar u tome što se radi o dugoročnom projektu ili su građani naprosto nezainteresirani za zelena rješenja ili uopće za participiranje u donošenju odluka?


 
4 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini

Pula broji 52.411 građana, a tek je dvoje njih Gradu Puli mailom slalo svoje prijedloge nakon održane prezentacije projekta Urbane obnove Pule. Je li stvar u tome što se radi o dugoročnom projektu ili su građani naprosto nezainteresirani za zelena rješenja ili uopće za participiranje u donošenju odluka?

Prije dvadesetak dana u pulskom kinu Valli održana je prezentacija projekta Urbane obnove Pule.

Deset dana potom građani su Gradu Puli mailom mogli slati svoje primjedbe i prijedloge na tu temu. Čudi podatak da su pristigla svega dva prijedloga, a nijedan se suštinski nije odnosio na sam projekt.

Žele li građani participirati u donošenju odluka?

Dakle, od 52.411 građana Pule vaporetti na Muzilu, eko selo na Hidrobazi i startup kamp u Mornaričkoj bolnici zanimaju dvoje građana, ili niti njih…?

Muzil, Foto: Danijel Bartolić

Jedan je mail, naime, stigao od studenta arhitekture koji je, zapravo, bio zainteresiran za stupanje u kontakt s arhitekticom Ute Schneider i njezinim timom KCAP Architects & Planners koji radi na projektu; a drugi od građanke Pule koju je zanimalo mogu li se sanirati kamene ploče ispred nekadašnje Robne kuće.

- Izgleda da tek trebamo učiti građane participiranju u donošenju odluka. Mislim da naprosto nisu naviknuti na dijalog s Gradom. Dosta su pasivni po tom pitanju što je vidljivo i na raznim panelima koje priređujemo. Bilo bi mi drago da su se, svojim prijedlozima, u raspravu uključili stručnjaci iz područja urbane arhitekture i društvenih djelatnosti, kazala nam je pulska pročelnica za lokalnu samoupravu, Anja Ademi te dodala da ova tema, po tom pitanju, nije izuzetak.

Anja Ademi

- I za Plan razvoja Grada imali smo javni poziv na koji se svatko mogao javiti da bude član službenog Partnerskog vijeća. No, i na Partnerskom vijeću uvijek se događa ta šutnja; nekoliko njih je aktivno, a većina samo šuti. I onda ljudi kažu – nismo bili uključeni! Ipak, ne možemo odustati i reći da se nitko nije javio, ali činjenica je da i kad se građani mogu uključiti, opet izostane interes, veli Ademi.

Zelena rješenja Puljanima, čini se, ne znače previše

Podsjetimo, projekt Urbane obnove Pule u potpunosti je financiran bespovratnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj kroz Create Fund. EBRD inače financira ovakve programe javnim sredstvima u različitim sektorima i različitim državama. Izrađivač studija koje su rezultat projekta je međunarodni tim stručnjaka koji se sastoji od Urbanex-a, britansko-nizozemske multinacionalne mreže profesionalnih usluga KPMG-a i KCAP-a, vodeće međunarodne dizajnerske tvrtke specijalizirane za urbani dizajn i krajobraznu arhitekturu.

Hidrobaza

Zelena rješenja sadrže brojne društvene, kulturološke, sociološke i prometne inovacije koje bi u godinama koje dolaze trebale znatno utjecati na kvalitetu života Puljana, no njima, čini se, to i ne znači previše.

Na naš upit mogu li se građani javljati i nakon isteka roka za slanje prijedloga, Ademi odgovara da mogu.

Za javnu prezentaciju u kinu Valli, podsjetimo, prijavljeno je bilo šezdesetak sudionika, no stiglo ih je znatno manje. Činjenica je da su se u dvorani našli mahom zaposlenici Grada, članovi gradskog vijeća i pulski arhitekti koji čine savjetodavno tijelo gradonačelnika.

- Sigurna sam da su oni koje je to zanimalo, prezentaciju gledali od doma, na You Tubeu, i drago mi je da smo im omogućili da to mogu pogledati i kasnije, jasna ja Ademi.

Mornarička bolnica
Što se tiče projekta Urbane obnove Pule, odabrane lokacije su Muzil, Hidrobaza i Mornarička bolnica. Trenutno se čeka feasibility analiza za Mornaričku bolnicu i Hidrobazu koju izrađuje Europska banka za obnovu i razvoj, a nakon toga gradska radna skupina analizu će proučiti i revidirati. Time završava prva faza, i slijedi potpisivanje ugovora za drugu u kojoj dionici više nisu samo Grad i EBRD već se moraju uključiti i ministarstva i Brijuni Rivijera.

Predaleke i preapstraktne teme...

- Druga faza je konkretna - odnosi se na provođenje projekta. Za Hidrobazu ministarstvo mora odrediti kada idu natječaji i za što, a za Mornaričku bolnicu koja je nedavno predana pulskom Sveučilištu, također tek treba vidjeti na koji će se način ići u razvijanje startupa te kako će se cijela stvar financirati, pojašnjava Ademi.

U ovoj fazi nije, naravno, moguće znati kada bi se krenulo s konkretnim radovima, međutim čitav projekt Urbane obnove Pule potrajat će i do 10, 15 godina.

Moguće da su zato ove teme našim građanima predaleke i preapstraktne, a moguće i da je prezentacija bila previše stručna te je stoga bila interesantna isključivo ljudima koji se bave tim temama. Možda je građanima ovo sve zasad samo jedna vizija na papiru. Razmišljamo stoga da izradimo makete kako bi svatko mogao vidjeti kako će sve u konačnici izgledati

Anja Ademi

Nastavite čitati

Pula
 

Crvenokljune čigre nakon godina ljudskog uznemiravanja uspješno obavile gniježđenje na blokovima pokraj Muzila. Uskoro kreću prema Africi

Prstenovanje se obavlja kako bismo mogli pratiti koloniju crvenokljunih čigri s područja Pule, koja svojom brojkom značajno pridonosi cijeloj populaciji ove vrste u Hrvatskoj, te je iznimno važna. I ono najbitnije, ove godine ptice nisu uznemiravane od ljudi, što je veliki napredak, poručila je dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljice Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Pula
 

Be a SeaStar Hero – održivi turizam u Puli spaja rekreaciju i brigu za more

Jedinstvena i zabavna outdoor aktivnost„Be a SeaStar Hero“ koja predstavlja potpuno novu kategoriju čišćenja i brige za podmorje, osmišljena od strane Sonde, od ove godine i na plažama Pule! Posjetitelji plaža Stoja i Hidrobaza, sve do 15. rujna imaju priliku sudjelovati u ovoj inicijativi i pokazati kako briga za očuvanje mora i okoliša može biti zabavna te dostupna svima

Pula
 

KNJIGA PRI RUCI I NA PLAŽI: Otvorene ljetne knjižnice na Fratarskom i Hodrobazi

Obje knjižnice su namijenjene svima zainteresiranima pa čitatelji mogu besplatno i samostalno posuditi knjige koje žele, bez potrebe da se učlanjuju u knjižnicu. Knjige se posuđuju po principu malih besplatnih knjižnica: nakon što odabrane knjige pročitate, vratite ih, poklonite prijatelju, ponesete kući ili zamijenite vašom knjigom koju ste već pročitali

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.