Politika i društvo

POREZNA REFORMA S FIGOM U DŽEPU

Za hrvatsku Vladu menstrualne potrepštine i dalje ne spadaju pod nužne?

Istraživanje koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju, PaRiter, ukazalo je na crne brojke raširenosti menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj. Izvršen je tada pritisak da dođe do promjena, ali Vlada RH nema sluha te je porez na menstrualne potrepštine s 25 posto smanjila na 13, umjesto na traženih 5 posto. Ovih im je dana stoga, od strane Udruge, na tu temu stiglo Otvoreno pismo


 
4 min
Martina Pereša
Menstrualne čašice, Foto: Pixabay

Istraživanje koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju, PaRiter, ukazalo je na crne brojke raširenosti menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj. Izvršen je tada pritisak da dođe do promjena, ali Vlada RH nema sluha te je porez na menstrualne potrepštine s 25 posto smanjila na 13, umjesto na traženih 5 posto. Ovih im je dana stoga, od strane Udruge, na tu temu stiglo Otvoreno pismo

Inicijativa za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine u suradnji s Inicijativom zastupnica u Hrvatskom sabor, krajem prošle godine pokrenula je peticiju kojom je traženo smanjenje poreza na menstrualne potrepštine na zakonski minimum odnosno poreznu stopu od 5 posto.

26.11.2021. - Inicijativa za smanjenjenje poreza na menstrualne potrepštine ispred Trga svetog Marka, Foto: PIXSELL/Patrik Maček

Građani i građanke Hrvatske, njih 24 292, u periodu od dva tjedna potpisali su peticiju kojom traže upravo navedeno smanjenje poreza na menstrualne potrepštine na 5 posto. Ipak, Vlada Republike Hrvatske trenutno radi na dokidanju porezne stope od 25 posto na nužne potrepštine, što menstrualne potrepštine apsolutno jesu. No, pitanje je jesu li i za našu Vladu?

Kako su došli do 13 posto?

U Udruzi za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, koja je i pokrenula Inicijativu, dokidanjem porezne stope nisu posve zadovoljni.

Marinella Matejčić, Foto: PIXSELL/Goran Kovačić

- Pozitivno je to što je taj porez napokon smanjen. Međutim, smanjen je minimalno i nije nikome baš previše jasno kako su oni došli baš na tih 13 posto te što to znači u kontekstu gubitaka za državu. Zanima nas na osnovu kojih podataka i istraživanja je stopa dogovorena i radi li se o studiji koju je Vlada najavljivala provesti kako bi se utvrdio razmjer menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj? Ali, ajde pozdravljamo smjer u kojem idemo. No, s obzirom na sve naše aktivnosti, voljeli bismo da to bude 5 posto koliko smo tražile mi, a i saborske zastupnice okupljene u Inicijativi za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine, kazala nam je Marinella Matejčić, koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u riječkoj udruzi PaRiter.

Foto: PIXSELL/Goran Kovačić

Traže poreznu reformu u skladu s preporukama Europske unije

Trebalo bi, smatraju u Udruzi, smanjiti porez na 5 posto u dogledno vrijeme. Isto tako, apeliraju na lokalne i regionalne samouprave da u odgojno-obrazovnim ustanovama u kojima su osnivači, osiguraju besplatne menstrualne potrepštine za sve svoje učenice.

Očekuju da će iduća porezna reforma biti u skladu s preporukama na razini Europske unije, apelima civilnog društva, potrebama i zahtjevima građana kao i dostupnim podacima iz istraživanja i preporuka stručnjaka.

- Sad čekamo Prijedlog zakona da vidimo što u njemu uopće stoji. Najviše nas zanima je li smanjen porez na menstrualne čašice s obzirom na to da taj dio nikad nije bio specificiran. Kad vidimo Prijedlog, znat ćemo gdje imamo prostora za izmijene, zagovaranja, amandmane i slično. Ono na čemu i dalje inzistiramo je smanjenje poreza na sve menstrualne potrepštine, pa čak i one višekratne – uključujući višekratne uloške i menstrualne gaćice, iako njih baš i nema kod nas na tržištu. Tražimo da porez na sve navedeno bude 5 posto! Time podržavamo dugotrajnija i ekološki osvještenija rješenja, kaže Matejčić koja je na ovu temu Otvoreno pismo već poslala Vladi i Saboru.

Foto: Pixabay

Hrvatska gluha na upute Europskog parlamenta?

Odbor za ravnopravnost spolova Sabora Republike Hrvatske podržava zakonsku inicijativu za smanjivanje PDV-a na 5 posto za menstrualne higijenske potrepštine. Isto vrijedi i za Izvješće o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena koje je prihvatio Europski parlament u lipnju prošle godine, a koje ističe negativne učinke takozvanog “poreza na tampone” na rodnu ravnopravnost te poziva sve države članice da ukinu taj porez i iskoriste fleksibilnost uvedenu Direktivom o PDV-u te da primjene izuzeće ili stopu od 0 posto na te osnovne proizvode.

Istraživanje koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter ukazalo je na crne brojke raširenosti menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj i tim rezultatima, kao i pratećom kampanjom, uspješno osvijestila problem. U suradnji s partnerima članice Udruge izvršile su pritisak da do promjena dođe, ali pozivaju Vladu RH da ipak pozornije sluša stručnjake s terena i drugih tijela donositelja odluka po pitanju menstrualnog siromaštva, ali i o drugim pitanjima koja se tiču rodne ravnopravnosti i jednakosti.

REZULTATI ISTRAŽIVANJA UDRUGE PARITER

36.4 posto ispitanica u Istraživanju Udruge PaRiter navelo je da im se događa da moraju kupiti manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene, pri čemu 8.3 posto navodi da je to često, a 28.1 posto ponekad. Više od 10 posto ispitanica je navelo da im se događa da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština kako bi ih mogle promijeniti kad god žele (11.9 posto), kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine (11.9 posto). Njih 10 posto bilo je u situaciji da si ne može priuštiti lijekove za smanjenje boli tijekom menstruacije, a 8.8 posto je navelo da im se događa situacija da uložak/tampon ne promijene duže od 6-8 sati jer si ne mogu priuštiti više menstrualnih potrepština


Nastavite čitati

Gust promet, posebice iz smjera unutrašnjosti prema moru

HAK poziva vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama. Povremena su usporavanja, vožnja u koloni u pokretu i kraća zaustavljanja u zonama naplatnih postaja, tunela i odmorišta te na dionicama gdje se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju. Potreban je dodatan oprez i strpljenje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.