Politika i društvo

u galeriji cvajner 16. ožujka

Zelena Istra organizira panel raspravu o energetskoj tranziciji

Okupljeni će imati priliku saznati o energetskim zadrugama KLIK iz Križevaca te cresko-lošinjskoj zadruzi Apsyrtides i projektu izgradnje komunalnih solarnih elektrana koje će biti financirane novcem građana i otočnih tvrtki. Bit će govora o dekarbonizaciji otoka Cresa i Lošinja, klimatskoj neutralnosti Križevaca, kao i solarizaciji Pule


 
2 min
Istra24

Okupljeni će imati priliku saznati o energetskim zadrugama KLIK iz Križevaca te cresko-lošinjskoj zadruzi Apsyrtides i projektu izgradnje komunalnih solarnih elektrana koje će biti financirane novcem građana i otočnih tvrtki. Bit će govora o dekarbonizaciji otoka Cresa i Lošinja, klimatskoj neutralnosti Križevaca, kao i solarizaciji Pule

S ciljem upoznavanja šire zajednice s pozitivnim tranzicijskim inicijativama Zelena Istra organizira panel diskusiju “Energetska tranzicija - grad, građani i lokalne zajednice”. Događaj će se održati u srijedu, 16. ožujka s početkom u 18 sati u Galeriji Cvajner. 
 
Na panel diskusiji će izlagati Mario Rajn, gradonačelnik Grada Križevaca, Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina, Ugo Toić, voditelj Otočne razvojne agencije za očuvanje otočja Cres - Lošinj te predsjednik Skupštine energetske zadruge Apsyrtides, Lorena Dropulić, voditeljica Pododsjeka za energetsku učinkovitost Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Pule te Ivan Zoković iz Zelene energetske zadruge, voditelj projekta “Križevački sunčani krovovi”, prve hrvatske solarne elektrane koju su financirali građani, te energetske tranzicije otoka Korčule.

Panel raspravu će moderirati Bernard Ivčić iz Zelene akcije.
 
Okupljeni će imati priliku saznati o energetskim zadrugama KLIK iz Križevaca te cresko-lošinjskoj zadruzi Apsyrtides i projektu izgradnje komunalnih solarnih elektrana koje će biti financirane novcem građana i otočnih tvrtki. Bit će govora o dekarbonizaciji otoka Cresa i Lošinja, klimatskoj neutralnosti Križevaca, kao i solarizaciji Pule.

Na panel diskusiji bit će predstavljen i projekt PVMax REGEA-e kojim se dodjeljuje besplatna usluga tehničke pomoći za pripremu izgradnje najmanje 100 MW sunčanih elektrana integriranih na krovove više od 3000 obiteljskih kuća, javnih i privatnih zgrada u Hrvatskoj.
 
Panel je namijenjen građanima, predstavnicima javnog i poslovnog sektora te civilnog društva.
 
Izlaganja panelista započeti u 18.30 sati, a nakon izlaganja slijedi diskusija s građanima.
Radio Rojc prenosit će panel raspravu uživo na 87,7 FM te www.radio.rojc.eu. Zainteresirani mogu sudjelovati na događaju uživo ili putem platforme Zoom.
 
Događaj se održava u sklopu projekta “SUSTINEO - Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost” koji ima za cilj povezivanje i umrežavanje udruga, lokalne samouprave i visokoobrazovnih institucija te jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje u provedbi održivog razvoja.
 
Sudjelovanje na panel diskusiji, uživo ili online, moguće je prijaviti najkasnije do srijede, 16. ožujka u podne putem ove poveznice.


FOTO: Zelena Istra

Nastavite čitati

Pula
 

VOZILA PUNA IZMETA, A ULICA SMRDI Nastavlja se dugogodišnji problem stanara Kolodvorske ulice u Puli

Zvučni rastjerivači bilo koje vrste su funkcionalni prvih nekoliko dana, a nakon toga, to se može tretirati kao bačeni novac. Razlog je taj, da se ptice jako brzo naviknu na zvuk, te shvate da se radi o varci koja im ne predstavlja opasnost, i shodno tome nastavljaju boraviti na toj lokaciji, poručuje dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljica Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.