Politika i društvo

Nema mjesta panici

Župan Miletić: Situacija s vodoopskrbom u Istri je pod kontrolom

Prema zaključku svih prisutnih, situacija s vodoopskrbom na području Istarske županije je pod kontrolom, oprez je nužan, no mjesta za paniku nema, bilo za građane, bilo za buduće goste tijekom turističke sezone


 
2 min
Istra24

Prema zaključku svih prisutnih, situacija s vodoopskrbom na području Istarske županije je pod kontrolom, oprez je nužan, no mjesta za paniku nema, bilo za građane, bilo za buduće goste tijekom turističke sezone

Istarski župan Boris Miletić sazvao je danas sastanak na temu vodoopskrbe u Istarskoj županiji, na kojem je sudjelovao i načelnik SCZ IŽ Dino Kozlevac.

- Nepovoljne hidrološke prilike tijekom 2021. godine te tijekom 2022. godine, kao i iskustva iz sušne 2012. godine, nameću pitanje kakvo je trenutno stanje s izvorima vode i stanje s kapacitetom na akumulaciji Butoniga te postoji li potencijalni problem koji bi mogao utjecati na opskrbu vodom građanima te turistima u nadolazećoj sezoni, naglasio je uvodno župan Miletić kojeg su potom direktori pojedinih vodovoda informirali o stanju na svome području.

Podaci o vodostaju Butoniga na dan 25. ožujka, ukazuju na bolju situaciju nego u isto vrijeme 2012. godine, međutim u odnosu na ostale godine, vodostaj je niži.

- Godišnji prosjek padalina na akumulaciji Butoniga iznosi oko 1100 mm po metru kvadratnom da bi tijekom 2021. godine ta količina bila svega nešto preko 800 mm po metru kvadratnom, a sušni trend se nastavlja i tijekom ove godine. U siječnju je tako zabilježeno svega 6,5 mm, u veljači 48,5 mm, a u ožujku nula. Već početkom godine smo vidjeli da bi mogli doći u probleme s vodoopskrbom ukoliko ne osiguramo dodatne količine u akumulaciji Butoniga koja je krucijalna u smislu vodoopskrbe za cijelu Istru, naglasio je direktor Nežić dodajući kako je situacija bolja nego 2012. godine. Već 24. siječnja, nastavio je, započelo se s punjenjem akumulacije Butoniga iz jednog sekundarnog izvora - Bulaž, s količinom od 170 do 300 l/s. Na današnji je dan nivo vode u Butonigi čak 1,41 m viši u odnosu na isti dan 2012. godine.

Što se, pak, labinskog i pulskog vodovoda tiče, situacija se svakodnevno prati i pod kontrolom je, a u slučaju potrebe spremni su i dodatni izvori za vodoopskrbu. Također, najavljene oborine, koje se očekuju od srijede pa sve do kraja tjedna sigurno će ublažiti sušu zemlje i vegetacije, a u slučaju većih količina kiše napuniti i izvore te akumulaciju Butoniga.

Prema zaključku svih prisutnih, situacija s vodoopskrbom na području Istarske županije je pod kontrolom, oprez je nužan, no mjesta za paniku nema, bilo za građane, bilo za buduće goste tijekom turističke sezone.


FOTO: Istarska županija

Nastavite čitati

Istra
 

STEVE JOBS COME SAN FRANCESCO, TUTI DUE I GAVEVA UNA "START UP" E UNA "MISSION": Sai volte va finir che sacro e profano xe la stesa roba

Sia San Francesco, sia Steve Jobs, i se ga conquistado una sua “feta de mercato”, un “target” preciso de gente che iera stufa dela normalità e che la voleva qualcosa de diferente: per farse bei ai oci de Dio i seguaci de San Francesco, per farse bei ai oci dei altri i seguaci de Steve Jobs * Sia l’ordine de San Francesco, sia la dita de Jobs, le xe diventate in pochisimo tempo vere e proprie multinazionali, con centinaia de conventi francescani in tuta l’Europa nel giro de pochi anni, e milioni de persone che improvisamente le se ga ritrovà col telefonin Aifon in scarsela

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.