Politika i društvo

Nema mjesta panici

Župan Miletić: Situacija s vodoopskrbom u Istri je pod kontrolom

Prema zaključku svih prisutnih, situacija s vodoopskrbom na području Istarske županije je pod kontrolom, oprez je nužan, no mjesta za paniku nema, bilo za građane, bilo za buduće goste tijekom turističke sezone


 
2 min
Istra24

Prema zaključku svih prisutnih, situacija s vodoopskrbom na području Istarske županije je pod kontrolom, oprez je nužan, no mjesta za paniku nema, bilo za građane, bilo za buduće goste tijekom turističke sezone

Istarski župan Boris Miletić sazvao je danas sastanak na temu vodoopskrbe u Istarskoj županiji, na kojem je sudjelovao i načelnik SCZ IŽ Dino Kozlevac.

- Nepovoljne hidrološke prilike tijekom 2021. godine te tijekom 2022. godine, kao i iskustva iz sušne 2012. godine, nameću pitanje kakvo je trenutno stanje s izvorima vode i stanje s kapacitetom na akumulaciji Butoniga te postoji li potencijalni problem koji bi mogao utjecati na opskrbu vodom građanima te turistima u nadolazećoj sezoni, naglasio je uvodno župan Miletić kojeg su potom direktori pojedinih vodovoda informirali o stanju na svome području.

Podaci o vodostaju Butoniga na dan 25. ožujka, ukazuju na bolju situaciju nego u isto vrijeme 2012. godine, međutim u odnosu na ostale godine, vodostaj je niži.

- Godišnji prosjek padalina na akumulaciji Butoniga iznosi oko 1100 mm po metru kvadratnom da bi tijekom 2021. godine ta količina bila svega nešto preko 800 mm po metru kvadratnom, a sušni trend se nastavlja i tijekom ove godine. U siječnju je tako zabilježeno svega 6,5 mm, u veljači 48,5 mm, a u ožujku nula. Već početkom godine smo vidjeli da bi mogli doći u probleme s vodoopskrbom ukoliko ne osiguramo dodatne količine u akumulaciji Butoniga koja je krucijalna u smislu vodoopskrbe za cijelu Istru, naglasio je direktor Nežić dodajući kako je situacija bolja nego 2012. godine. Već 24. siječnja, nastavio je, započelo se s punjenjem akumulacije Butoniga iz jednog sekundarnog izvora - Bulaž, s količinom od 170 do 300 l/s. Na današnji je dan nivo vode u Butonigi čak 1,41 m viši u odnosu na isti dan 2012. godine.

Što se, pak, labinskog i pulskog vodovoda tiče, situacija se svakodnevno prati i pod kontrolom je, a u slučaju potrebe spremni su i dodatni izvori za vodoopskrbu. Također, najavljene oborine, koje se očekuju od srijede pa sve do kraja tjedna sigurno će ublažiti sušu zemlje i vegetacije, a u slučaju većih količina kiše napuniti i izvore te akumulaciju Butoniga.

Prema zaključku svih prisutnih, situacija s vodoopskrbom na području Istarske županije je pod kontrolom, oprez je nužan, no mjesta za paniku nema, bilo za građane, bilo za buduće goste tijekom turističke sezone.


FOTO: Istarska županija

Nastavite čitati

Istra
 

Otpada nikad više, brige nikad manje, a turistička sezona pred vratima. Režemo li granu na kojoj sjedimo?

Masovno bacanje otpada u prirodu dobilo je svoju dionicu i na Caminu Istrianu. Azbestne ploče u zelenoj travi naše su duhovno ogledalo * Imamo i priču o otpadu koji nastaje čerečenjem propalih pulskih tvrtki Istra i Puljanka koje predvodi pogrebnik Predrag Đorđević * Teško se prisjetiti svih pročelnika u mandatu gradonačelnika Pule Filipa Zoričića. Štoviše, sastav pročelničke ekipe s početka 2022. godine uglavnom je promijenjen. Detaljnije čitajte sutra

Istra
 

Izložba stotinjak predmeta iz svih muzejskih zbirki na kojima je prikazano ljudsko lice od antičkog do suvremenog razdoblja

Najvećim dijelom riječ je o predmetima koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti, kao i o novim akvizicijama i recentnijim arheološkim nalazima iznimne vrijednosti. "Ova će nas izložba suočiti s licima naše prošlosti i na taj nam način možda najbolje pokazati budućnost i koliko je važno da njegujemo ostavštinu koju smo dobili u nasljeđe", rekao je na otvorenju porečki gradonačelnik Loris Peršurić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.