Sport i rekreacija

NAJMASOVNIJA REGATA KRSTAŠA NA SJEVERNOM JADRANU

"PULA POD JEDRIMA": U subotu 19. izdanje Brioni Kup regate koja promovira jedrenje kao stil života

Okupljanje u Puli počinje u petak, 21.04. s glazbenim programom, u subotu jedriličari jedre kroz pulsku luku i fažanski kanal prema Rovinju i oko Brijuna, proglašenje je organizirano u Fažani, a u nedjelju je planirano razgledavanje NP Brijuni * Vozi se pod sloganom manifestacije „Pula pod jedrima” a cilj je poticati regatnu masovnost, jačati zdravi sportski takmičarski duh u kojem se jedriličari sportaši međusobno takmiče sa sebi sličnima kao i rekreativci krstaša, živjeti kulturu jedrenja i regatavanja za sve generacije od 6 do 80 godina


 
3 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini

Okupljanje u Puli počinje u petak, 21.04. s glazbenim programom, u subotu jedriličari jedre kroz pulsku luku i fažanski kanal prema Rovinju i oko Brijuna, proglašenje je organizirano u Fažani, a u nedjelju je planirano razgledavanje NP Brijuni * Vozi se pod sloganom manifestacije „Pula pod jedrima” a cilj je poticati regatnu masovnost, jačati zdravi sportski takmičarski duh u kojem se jedriličari sportaši međusobno takmiče sa sebi sličnima kao i rekreativci krstaša, živjeti kulturu jedrenja i regatavanja za sve generacije od 6 do 80 godina

U subotu 22. travnja održava se 19. izdanje Brioni Kup regate, koja vuče svoje korijene još iz doba Austrougarske, a navodno ju je utemeljio nadvojvoda Karl Stephan još 1896g. Organizator 19. Brioni kupa nije pribrojavao prethodne godine održavanja. 

Tijekom jedne regatne manifestacije natjecatelji posjećuju tri lokacije -  Pulu, Fažanu i Brijune, start je podno veličanstvene arene, vezovi su osigurani u Puli i na Brijunima za sve natjecatelje nakon regate, kao i parking za sve natjecatelje koji dolaze autima, a pripremaju se i unikatne nagrade vizuala Np Brijuni što daje svoju unikatnost i samoj regati. 

„U petak 21.04. u poslijepodnevnim i večernjim satima takmičari se okupljaju u pulskoj luci, kod riječkog gata, u subotu jedre kroz pulsku luku i fažanski kanal prema Rovinju i oko Brijuna, proglašenje je organizirano u Fažani, a u nedjelju je planirano razgledavanje NP Brijuni. Natjecatelji se nakon regate mogu vraćati u Pulu sa brodovima te im je osiguran prijevoz u Fažanu. Za sve koji će brodove vezati u NP Brijuni osiguran je prijevoz turističkim brodom u Fažanu i natrag.  Želimo natjecateljima pružiti potpuni doživljaj regate te po želji mogu doživjeli sve tri lokacije.” poručuju iz JK Delfin.

Ovakva regata održava se jedanput godišnje i takmičari ne žele propustiti doživljaj koji 19. Brioni kup regatna manifestacija pruža. Do danas je prijavljeno 60tak jedrilica, dvije MAXI jedrilice, raceri i obiteljski krstaši. Prva prijava stigla je iz Austrije, a dva MAXI racera iz Slovenije - Cleansport One i Adriatic Europa su se među prvima prijavili.

U prošloj godini je BRIONI kup bila najmasovnija regata krstaša na sjevernom Jadranu koja se odvijala po pravilima HJS, World sailing Rules što govori o njezinoj posebnosti – interesu vrsnih jedriličara i entuzijasta zaljubljenika u puna jedra i regatni duh. 

Prije samo mjesec dana entuzijasti JK Delfin organizirali su i Full Moon jedriličarski spektakl koji je okupio 93 prijavljene jedrilice.

„Prema planu i usvojenom programu rada u 2023g. JK Delfin organizira 10 regata međunarodnog karaktera koje se voze po OPEN i ORC međunarodnom premjeru. Regate se boduju i za Argonaut kup čije proglašenje slijedi na Jedriličarskoj noći koja se održava u 12.mj. Najbolje plasirani natjecatelji na regatama  pored unikatnih nagrada koje osvajaju na pojedinim regatama imaju priliku osvojiti i nagrade Argonaut kupa.” izjavljuje predsjednica JK Delfin – Sanja Vale Čupić

Regate koje se boduju u Argonaut kupu su Full Moon, Brioni, Arena, Trget kup, Barbanska, Tivoli, Marinović, Tko prije na Unije, Istra pod jedrima... Listu svih regata možete pogledati na ovim stranicama.

Jediličarski klub Delfin iz Pule surađuje sa svima koji to žele s ciljem stvaranja dodane vrijednosti programa na regatama stvarajući zanimljive sadržaje natjecateljima i svima na obali. „Kada se male ruke slože sve se može”duh je koji zrači i iz JK Delfin.

„Ove godine BRIONI regata starta na Dan planeta Zemlje 22.04. u 11h, a jedri se iz Pule, kroz fažanski kanal prema Rovinju i oko NP Brijuni. Planira se zanimljiva ruta od 20tak nm MAXI jurilicama i obiteljskim krstašima. BRIONI KUP je regatna manifestacija kojom se promovira jedrenje kao stil života, regatavanje kao duh koji imaju vrsni jedriličari sportaši ali i entuzijasti rekreativci. Background nije isti kod natjecatelja kao ni jedrilice koje se voze na regati pa tako ni rezultati

Kako bi poticali sportski duh i regatnu ravnopravnost pored ORC imamo i različite grupe kojima se valoriziraju slični brodovi - OPEN cruising, racing, vintage jedrilice, a posebno će se valorizirati i dvojci i samci. Očekujemo i veći broj djece do 18g koji će jedriti na krstašima.

Cilj BRIONI kupa koji se vozi pod sloganom manifestacije „Pula pod jedrima” je poticati regatnu masovnost, jačati zdravi sportski takmičarski duh u kojem se jedriličari sportaši međusobno takmiče sa sebi sličnima kao i rekreativci krstaša, živjeti kulturu jedrenja i regatavanja za sve generacije od 6 do 80g.. ” izjavljuje Vale Čupić. 

Okupljanje u Puli počinje u petak, 21.04. s glazbenim programom za sve jedriličare i posjetitelje sa obale. Nastupati će Techno Vikings, umjetnici koji zrače zaraznom energijom dobre vibre i ritma. Performansom saksofonima otvoriti će 19. Brioni kup u pulskoj luci, na riječkom gatu u petak u 20h te ovom prilikom pozivaju sve na događaj.

Program, Oglas regate / NOR i sve detalje potražite na stranicama organizatora: https://www.jkdelfin.hr/brioni-kup/

BRIONI KUP je druga regata u nizu u 2023g. pod sloganom "Pula pod jedrima" u organizaciji JK Delfin i suorganizaciji partnerskih klubova.

„Nastavljamo gdje smo stali sa Full Moon Pula Sprint noćnom regatom.  Takmičari se ponovo okupljaju. Neki žele revanš. Neki potvrditi plasman. Uzbudljivo i zanimljivo takmičarima i svim gledateljima koji vole igrokaz jedrilica popratiti sa obale ili mora motornim brodicama. Startajući iz veličanstvene Pule, regatavajući oko Brijuna – izdavaja se povijesna i iznimna prirodna ljepota otočja no regata je atraktivna i zbog jedriličarskih uvjeta, promjene uvjeta vjetra kroz pulsku luku, fažanski kanal i NP Brijuna ” poručuju organizatori.


Nastavite čitati

Pula
 

Tko redovno plaća račune odvoza otpada? Stalni stanovnici kvarta. Po kojoj formuli? Po količini? Kako se zna koju količinu ja ubacim mjesečno? Odokativno?

Stanovnici kvarta dobili su ključiće, no ubrzo nam oni više nisu trebali jer su podzemni spremnici bili otključani za sve koji stalno ili povremeno stanuju, borave u kvartu. Povremeni su neki vlasnici apartmana i turisti iz mnogobrojnih apartmana, korisnici parkirališta, prolaznici, mnogobrojni posjetioci raznih događaja u Areni...Oni ne odvajaju otpad nego ubacuju svoje vrećice u prvi koji im je na putu

Pula
 

Igor Belas: "Vršnjačko nasilje u velikom porastu, potrebno je preispitati i unaprijediti postojeće edukacije borbi protiv nasilja"

Iako smo vidjeli da se predmetno nasilje počelo i relativizirati razmišljanjima kako je tučnjava uvijek bilo i biti će, moramo se zapitati u kojem smjeru kao društvo idemo ako smo u 2023. godini sposobni relativizirati nasilje umjesto oštro reagirati i proaktivno djelovati preispitivanjem i unapređivanjem postojećih edukacija kako se takve stvari više ne bi počiniteljima motale po glavi, veli Belas

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.