Svijet

VEĆ OSUĐENI NA DOŽIVOTNI ZATVOR

Američka porota ocijenila ubojstvo crnog džogera Ahmauda Arberyja rasističkim

Ahmaud Arbery (25) je 23. veljače 2020. izašao iz kuće u Brunswicku, priobalnom gradu u Georgiji, kako bi džogirao, kada su se za njim dala u potjeru trojica naoružanih muškaraca u dvama dostavnim vozilima. Nakon višeminutne hajke Travis McMichael je pucao u njega i ubio ga


 
2 min
HINA
Ilustracija: Pixabay

Ahmaud Arbery (25) je 23. veljače 2020. izašao iz kuće u Brunswicku, priobalnom gradu u Georgiji, kako bi džogirao, kada su se za njim dala u potjeru trojica naoružanih muškaraca u dvama dostavnim vozilima. Nakon višeminutne hajke Travis McMichael je pucao u njega i ubio ga

Trojica Amerikanaca, bijelaca, osuđenih za potjeru i ubojstvo mladog džogera, crnca Ahmauda Arberyja prije dvije godine proglašena su u utorak na saveznom sudu krivima i za "rasizam".

Travis McMichael (36), njegov otac Gregory McMichael (66) i njihov susjed William Bryan (52) već su proglašeni krivima za ubojstvo Ahmauda Arberyja i osuđeni na doživotni zatvor na sudu u saveznoj državi Georgiji.

No na tom prvom suđenju tek je ovlaš dotaknut rasistički aspekt tragedije, za razliku od drugog suđenja na saveznom sudu na kojemu je to pitanje bilo u središtu rasprava.

Od samog početka postupka, tužiteljstvo je iznijelo popis osobito teških rasističkih uvreda koje su ova trojica i ranije upućivala, kako bi upoznali sud sa stanjem svijesti optuženika kada su se dali u potjeru za Arberyjem. Glavna tužiteljica je rekla da je McMichaelov sin primjerice nazivao crnce "kriminalcima", "majmunima", "divljacima i nižom vrstom".

Vijećanje porote u kojoj je bilo osam bijelaca, tri crnca i hispanoamerikanac, trajalo je manje od jednog dana.

Ahmaud Arbery (25) je 23. veljače 2020. izašao iz kuće u Brunswicku, priobalnom gradu u Georgiji, kako bi džogirao, kada su se za njim dala u potjeru trojica naoružanih muškaraca u dvama dostavnim vozilima. Nakon višeminutne hajke Travis McMichael je pucao u njega i ubio ga.

Više od dva mjeseca policija nije nikoga privela i istraga je pokrenuta tek kad je objavljena snimka tragedije koja se proširila internetom. Ahmaud Arbery je zatim postao simbol pokreta Crnački životi vrijede na velikim proturasističkim prosvjedima u ljeto 2020. godine.

Trojica su na prvom suđenju rekla da su mislili da je mladi afroamerikanac provalnik koji je haračio po njihovoj četvrti i da su ga htjeli uhititi.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.