Svijet

POSLJEDICA SVJETSKE KRIZE

Amnesty: Prava žena značajno degradirala u protekloj godini

U priopćenju objavljenom na Međunarodni dan žena, Callamard je rekla da su pandemija Covida-19 i degradacija prava žena u Afganistanu bili među događajima koji su disproporcionalno utjecali na prava žena i djevojčica tijekom posljednjih 12 mjeseci


 
1 min
HINA
Foto: Hina

U priopćenju objavljenom na Međunarodni dan žena, Callamard je rekla da su pandemija Covida-19 i degradacija prava žena u Afganistanu bili među događajima koji su disproporcionalno utjecali na prava žena i djevojčica tijekom posljednjih 12 mjeseci

Prava žena i djevojčica u prošloj godini su se našla pod prijetnjom, objavila je u utorak organizacija za ljudska prava Amnesty International.

"Događaji u 2021. i prvim mjesecima 2022. godine skovali su zavjeru da unište prava i dostojanstvo milijuna žena i djevojčica", rekla je u utorak Agnes Callamard, glavna tajnica Amnesty Internationala.

"Svjetske krize ne utječu na sve jednako, a kamoli pravedno", naglasila je.

U priopćenju objavljenom na Međunarodni dan žena, Callamard je rekla da su pandemija Covida-19 i degradacija prava žena u Afganistanu bili među događajima koji su disproporcionalno utjecali na prava žena i djevojčica tijekom posljednjih 12 mjeseci.

"Svaki zasebno je ozbiljna erozija prava, no zajedno? Moramo se suprotstaviti i zagledati u globalni napad na dostojanstvo žena i djevojčica", rekla je Callamard.

Također je navela "rašireno seksualno nasilje koje karakterizira sukob u Etiopiji i napade na pristup pobačaju u SAD-u i povlačenje Turske iz Istanbulske konvencije o rodno utemeljenom nasilju" među takve događaje, pozivajući vlade koje su poduzele odluke koje su pogoršale situaciju žena i djevojčica da ih opozovu.


Nastavite čitati

Svijet
 

Raste potražnja za letovima u Dohu, uvode se dodatni čarteri

Za čartere kojima će letjeti na četvrtfinalnu utakmicu i nazad (let, transferi do i od stadiona te pratnja na putu, bez noćenja) navijači, kako kaže Fain, moraju izdvojiti od oko 11 do oko 15 tisuća kuna, a potražnja je nakon pobjede Hrvatske nad Japanom pojačana

Svijet
 

Portugal se poigrao sa Švicarcima: 6-1

Teniskom je rezultatu doprinio Goncalo Ramos koji je tri puta zatresao mrežu * Golove su još postigli Pepe, Guerreiro i Rafael Leao za pobjednike, Akanji za Švicarce * Ronaldo je namjerno izostavljen iz prvog sastava a ušao je tek u 74. minuti * Portugalce u četrvtfinale čeka Maroko, a utakmica se igra u subotu s početkom u 16 sati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.