Svijet

Američki državni tajnik

Antony Blinken: Dopustiti Rusiji da maltretira Ukrajinu znači 'otvoriti sezonu' za svijet

"Dopustimo li velikoj zemlji da maltretira manju, da je jednostavno napadne i zauzme njezin teritorij, tada će to značiti otvorenu sezonu, ne samo u Europi nego i diljem svijeta", rekao je Blinken


 
1 min
HINA
Antony Blinken. EPA/KITH SEREY

"Dopustimo li velikoj zemlji da maltretira manju, da je jednostavno napadne i zauzme njezin teritorij, tada će to značiti otvorenu sezonu, ne samo u Europi nego i diljem svijeta", rekao je Blinken

Američki državni tajnik Antony Blinken danas je rekao da bi, dopusti li se Rusiji da maltretira Ukrajinu, izvrši invaziju i zauzme tuđi teritorij bez ičijeg protivljenja, to značilo "otvorenu sezonu" za slične postupke u cijelom svijetu. 

Glavni američki diplomat to je kazao na konferenciji za novinare održanoj zajedno s južnoafričkom ministricom vanjskih poslova Naledi Pandor u sklopu posjeta koji će ga kasnije odvesti u posjet Demokratskoj Republici Kongu i Ruandi.

"Dopustimo li velikoj zemlji da maltretira manju, da je jednostavno napadne i zauzme njezin teritorij, tada će to značiti otvorenu sezonu, ne samo u Europi nego i diljem svijeta", rekao je Blinken.

Istaknuo je kako Sjedinjene Države smatraju vrlo važnim suprotstaviti se Rusiji jer je njezina agresija na Ukrajinu ugrozila temeljna načela međunarodnog sustava.

Rusija je 24. veljače poslala desetke tisuća vojnika na Ukrajinu u, kako je pojasnila, "specijalnu vojnu operaciju" čiji je cilj demilitarizacija Ukrajine i zaštita tamošnjih ruskih stanovnika.

Južnoafrička Republika se suzdržala od glasanja u Ujedinjenim narodima kojim se osuđuje invazija na Ukrajinu te se, poput ostalih afričkih zemalja, oduprla pozivima da javno osudi Rusiju.

Pandor je kazala da bismo trebali "biti jednako zabrinuti zbog onoga što se događa narodu Palestine, kao što smo zabrinuti zbog onoga što se događa narodu Ukrajine".

Blinken se osvrnuo i na izjave kineskih čelnika po kojima će ta zemlja prekinuti suradnju sa SAD-om na mnogim poljima, uključivo i na području borbe protiv klimatskih promjena.

Kazao je da će Kina na taj način "kazniti cijeli svijet, a posebno zemlje u razvoju, poput afričkih".

Blinken je rekao i da Sjedinjene Države žele "istinsko, pravo partnerstvo" s Afrikom.

Južnoafrička Republika je prva etapa njegove afričke turneje. O strateškoj viziji afričkog kontinenta govorit će poslijepodne na Sveučilištu u Pretoriji.

Potom bi trebao otputovati u DR Kongo i Ruandu, gdje će boraviti do četvrtka.


Nastavite čitati

Svijet
 

EUROPSKA SREDIŠNJA BANKA: "Oporezujte bogate i superprofite"

Ideja o oporezivanju najbogatijih dobiva zamah unutar eurozone. Španjolska vlada želi uvesti privremeni i izniman porez za najbogatijih jedan posto stanovništva, kako bi financirala mjere za ublažavanje utjecaja sve veće inflacije. Francuska nije otišla tako daleko i uzda se u koncepciju carinskog štita kako bi se obuzdao rast cijena. Podijeljena oko pitanja poreza na superprofite, francuska vlada se nada da će pronaći rješenje na europskoj razini

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.