Svijet

Apel na zaustavljanje rata

Apel žena za mir: Podrška mirovnim inicijativama u Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji

"Sa zebnjom i nevjericom gledamo snažnu eskalaciju započetog rata i nasilja u Ukrajini izazvanog ruskom invazijom i prekidom pregovora državnih čelnika Rusije i Ukrajine. Kao građanke zahtijevamo od Vlade Ruske Federacije da odmah prekine ratno djelovanje, jer rat je zločin protiv mira i čovjeka", stoji u apelu


 
3 min
HINA

"Sa zebnjom i nevjericom gledamo snažnu eskalaciju započetog rata i nasilja u Ukrajini izazvanog ruskom invazijom i prekidom pregovora državnih čelnika Rusije i Ukrajine. Kao građanke zahtijevamo od Vlade Ruske Federacije da odmah prekine ratno djelovanje, jer rat je zločin protiv mira i čovjeka", stoji u apelu

Apel žena za mir, koji je potpisalo 400 žena, feministkinja i mirovnih aktivistkinja iz Hrvatske, a podržale mnoge iz postjugoslavenskih zemalja i svijeta, pozvale su na prekid rata i uputile podršku mirovnim inicijativama u Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji.

Od Vlade Republike Hrvatske zatražile su "aktivnu podršku mirovnim naporima u cilju sprječavanja daljnje eskalacije sukoba". 

"Sa zebnjom i nevjericom gledamo snažnu eskalaciju započetog rata i nasilja u Ukrajini izazvanog ruskom invazijom i prekidom pregovora državnih čelnika Rusije i Ukrajine. Kao građanke zahtijevamo od Vlade Ruske Federacije da odmah prekine ratno djelovanje, jer rat je zločin protiv mira i čovjeka", stoji u apelu.

Ujedno, zahtijevaju da se nastavkom pregovora, diplomatskim putem i svim nenasilnim sredstvima pronađu primjerena rješenja za osiguranje dugoročnog mira i sigurnosti u Ukrajini, uključujući područja Donjeck i Lugansk.

"Kao mirovnjakinje i feministkinje protivimo se svakom ratnom činu država i međunarodnih čimbenika te podupiranju kulture nasilja koja uporišne silnice ima u permanentnom naoružavanju, konstruiranju i zazivanju neprijatelja, militarističko-mačističkom omjeravanju snaga i kreiranju novih militarističkih štitova u središtu Europe", poručile su.

Isto tako, dodale su, suprotstavljamo se javnom zazivanju rata od strane moćnih država i njihovih geopolitičkih i financijskih interesa, te navijačkoj i ratnohuškačkoj atmosferi koja promiče strah i uznemirenost među stanovnicima Ukrajine, ali i u susjedskim državama te Rusiji.    

"Kao svjedokinje ratnog ništavila i ratničke ikonografije tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća svjesne smo posljedica ratnog sukoba i njegovog dugoročnog razornog djelovanja na društvo, civile, ljudsku zajednicu, te do kojih razmjera postratni život u podijeljenim zajednicama pronosi traumu, osjećaj nepravednosti i odgađa mogućnost zacijeljenja", naglasile su u Apelu za mir.

"Za nas je ljudska sigurnost i život svakog ljudskog bića etički imperativ  svakog  političkog postupanja, onkraj pitanja kao što su državno-teritorijalni interesi, politička neovisnost i vojno-obrambena sigurnost. Stoga od Vlade Republike Hrvatske tražimo aktivnu podršku mirovnim naporima u cilju sprječavanja daljnje eskalacije sukoba", poručile su te izrazile solidarnost sa svim građankama i građanima Ukrajine te uputile podršku mirovnim inicijativama i antiratnom pokretu u Ukrajini,  Rusiji i Bjelorusiji.

Apel za mir inicirale su feministkinje i mirovne aktivistkinje iz Hrvatske 24. veljače 2022., a podržale su ga feministkinje i mirovne aktivistkinje iz postjugoslavenskih zemalja i svijeta.

To je, kažu, zaključna lista potpisnica Apela kojeg su, uz ostale, potpisale: Vanja Nikolić, Vesna Janković, Rada Borić, Biljana Kašić, Mirjana Radaković, Nela Pamuković, Vesna Teršelič, Katarina Kruhonja, Nataša Medved, Iva Grgić Maroević, Ivana Bago, Leonida Kovač, Brigita Miloš, Neva Tölle, Maja Profaca, Jasmina Lukić, Tihana Rubić, Julijana Tešija, Nataša Lalić, Ana Dana Beroš,  Marijana Senjak, Adriana Bego, Biserka Momčinović, Sanja Sorić, Adriana Branka Pojatina, Vitarnja Gamulin i druge.


FOTO: Freepik

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.