Svijet

podržavaju pravo na obranu

Austin: NATO će nastaviti Ukrajini slati oružje

Podržavamo ukrajinsku sposobnost da se brani i nastavit ćemo ih podržavati. Ujedinjeni smo u našoj potpori Ukrajini i osuđujemo rusku ničim izazvanu i neopravdanu invaziju, izjavio je Austin prije početka izvanrednog sastanka ministara obrane država članica


 
1 min
HINA
EPA/JOHANNA GERON / POOL

Podržavamo ukrajinsku sposobnost da se brani i nastavit ćemo ih podržavati. Ujedinjeni smo u našoj potpori Ukrajini i osuđujemo rusku ničim izazvanu i neopravdanu invaziju, izjavio je Austin prije početka izvanrednog sastanka ministara obrane država članica

Države članice NATO-a jedinstvene su u potpori Ukrajini i nastavit će joj slati oružje za obranu, izjavio je u srijedu u Bruxellesu američki ministar obrane Lloyd Austin.

“Podržavamo ukrajinsku sposobnost da se brani i nastavit ćemo ih podržavati. Ujedinjeni smo u našoj potpori Ukrajini i osuđujemo rusku ničim izazvanu i neopravdanu invaziju”, izjavio je Austin prije početka izvanrednog sastanka ministara obrane država članica.

I nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren izrazila je spremnost članica NATO-a da nastave isporučivati oružje Ukrajini čak i ako Rusi budu napadali te isporuke.

“Nizozemska i ostale države članice nastavit će isporučivati oružje Ukrajini”, rekla je Ollongren.

Na prijepodnevnom dijelu izvanrednog sastanka, ministri obrane država članica NATO-a raspravljat će o odgovorima na rusku invaziju na Ukrajinu. U svjetlu promijenjene sigurnosne situacije u Europi, razgovarat će se i o prilagodbi savezničkog pristupa novim okolnostima.

Na sastanku sudjeluju Finska i Švedska koje nisu članice NATO-a, ali s njim tijesno surađuju, te Europska unija, Gruzija i Ukrajina. Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov sudjelovat će na sastanku putem video-veze.

U popodnevnom dijelu sastanka, ministri 30 država članica NATO-a raspravljat će o konkretnim mjerama za dugoročno jačanje sigurnosti u svim operativnim područjima NATO-a. Na kopnu bi to moglo uključivati, između ostalog, znatno više snaga na istočnom krilu Saveza.

Ministri će razgovarati o srednjoročnom i dugoročnom jačanju snaga za odvraćanje i obranu radi prilagodbe na nove okolnosti slijedom sve agresivnije pozicije Rusije.


Nastavite čitati

Svijet
 

Njemačka slavi 33. Dan njemačkog jedinstva

Njemačka slavi ponovno ujedinjenje državnim praznikom kojim se obilježava na dan kada se 1990. godine komunistička Istočna Njemačka pridružila Saveznoj Republici Njemačkoj, odnosno Zapadnoj Njemačkoj, stvarajući jedinstvenu njemačku državu prvi put od 1945. godine

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.