Svijet

Oprez zbog krize na rubu

Avioprijevoznici razmatraju rizike u ukrajinskom zračnom prostoru

Avion Malaysia Airlinesa srušen je iznad istočne Ukrajine 2014. i tom je prilikom stradalo 298 ljudi, od kojih su dvije trećine bili nizozemski državljani


 
3 min
HINA

Avion Malaysia Airlinesa srušen je iznad istočne Ukrajine 2014. i tom je prilikom stradalo 298 ljudi, od kojih su dvije trećine bili nizozemski državljani

Skupina europskih avioprijevoznika obustavila je letove kroz zračni prostor Ukrajine, a i drugi će vjerojatno slijediti njihov primjer nakon upozorenja SAD-a na mogući skori ruski napad, procjenjuje savjetodavna tvrtka OPSGROUP.

Nizozemski zračni prijevoznik KLM priopćio je da će obustaviti letove prema Ukrajini i kroz ukrajinski zračni prostor, a i njemačka Lufthansa razmatra tu mogućnost.

Čini se da je i British Airways u ponedjeljak počeo izbjegavati ukrajinski zračni prostor na letovima između Londona i Azije, napominje Reuters, pozivajući se na uslugu za praćenje letova FlightRadar24.

Pilot British Airwaysa napisao je u nedjelju na Twitteru da prijevoz tereta od Londona do Bangkoka traje dulje zbog „aktualne geopolitike". BA nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira objavu.

Zračni prijevoznik Norwegian priopćio je u ponedjeljak da će do daljnjeg izbjegavati ukrajinski zračni prostor zbog eskalacije napetosti u regiji.

Norwegian ne leti izravno za Ukrajinu, ali povremeno leti kroz zapadne dijelove ukrajinskog zračnog prostora na rutama za Tursku, rekao je glasnogovornik.

Norwegian je izbjegavao istočne dijelove zemlje nakon obaranja zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH17 2014. godine.

"Pretpostavljam da će Ukrajina uskoro postati nedostupna ako se ono što smo vidjeli tijekom vikenda iskristalizira u povlačenje još nekoliko prijevoznika", rekao je osnivač savjetodavne tvrtke za letove OPSGROUP Mark Zee.

"Mislim da ih na to neće toliko potaknuti savjeti vlade koliko nedostupnost povezana s osiguranjem ili ponašanje drugih prijevoznika. Dakle, ako KLM, Lufthansa i British Airways, primjerice, odluče da neće letjeti preko Ukrajine, gotovo smo se vratili na scenarij MH17", rekao je Zee.

Avion Malaysia Airlinesa srušen je iznad istočne Ukrajine 2014. i tom je prilikom stradalo 298 ljudi, od kojih su dvije trećine bili nizozemski državljani.

Zee je rekao da bi izbjegavanje ukrajinskog zračnog prostora najviše utjecalo na rute zračnih prijevoznika susjednih zemalja, dodavši da to, kako se procjenjuje, ne bi trebalo povećati cijenu dugih letova.

Wizz Air sa sjedištem u Mađarskoj objavio je u ponedjeljak da nastavlja s letovima prema Ukrajini, savjetujući ipak putnike da redovno prate njihove obavijesti budući da pozorno prate situaciju.

"Zasada nismo izmijenili red letenja i svi naši letovi u Ukrajinu i iz nje funkcioniraju normalno", poručili su. 

Prema analitičkoj kompaniji Cirium, Wizz Air je, uz Ryanair, europski prijvoznik s najviše letova između Europe i Ukrajine.

Ukrajinski prijevoznik SkyUp priopćio je da je u subotu bio prisiljen preusmjeriti let iz Portugala za Ukrajinu nakon što mu je vlasnik zrakoplova zabranio ulazak u ukrajinski zračni prostor.

Novinska agencija Interfax Ukraine izvijestila je da su ukrajinski osiguravatelji primili obavijest od reosiguravatelja da avioprijevoznici nisu osigurani od ratnog rizika.

Ukrajinski premijer Denys Shmygalu nedjelju je rekao da je vlada pripremila 16,6 milijardi grivnji (591,98 milijuna dolara) za osiguravatelje i tvrtke za leasing kako bi omogućila nastavak letova kroz ukrajinski zračni prostor.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

Svijet kasni u postizanju ciljeva koji se odnose na okoliš, zdravlje i glad

UN-ovo godišnje izvješće o održivom razvoju rangira učinak svoje 193 države članice u provedbi 17 opsežnih „ciljeva održivog razvoja“ (SDG), koji uključuju poboljšanje pristupa obrazovanju i zdravstvenoj skrbi, proizvodnju čiste energije i zaštitu biološke raznolikosti. Utvrđeno je da se niti jedan od 17 ciljeva neće ostvariti do 2030., a većina ciljeva pokazuje „ograničen napredak ili nazadovanje“

Svijet
 

NATO razlišlja o stavljanju nuklearnog oružja u stanje pripravnosti

"Cilj NATO-a, naravno, svijet je bez nuklearnog naoružanja, no dokle god nuklearno oružje postoji, mi ćemo ostati nuklearan savez jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO ne, opasniji je svijet" * Ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata upozorio da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje kako bi se obranila u ekstremnim okolnostima

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.