Svijet

OD TRGOVA ITALIJE DO TEHERANA

"Bella Ciao'", protestna himna koju voli cijeli svijet

Pjesmu koja govori o umiranju za slobodu pjevalo se u Italiji za vrijeme Drugog svjetskog rata i postala je simbol otpora fašistima.Od tada je postala globalni poziv na okupljanje, pa tako i u znak potpore Irancima koji prosvjeduju protiv smrti 22-godišnje Mahse Amini nakon što ju je u Teheranu uhitila moralna policija jer po njihovu mišljenju nije pravilno nosila hidžab


 
2 min
HINA
EPA/YOAN VALAT

Pjesmu koja govori o umiranju za slobodu pjevalo se u Italiji za vrijeme Drugog svjetskog rata i postala je simbol otpora fašistima.Od tada je postala globalni poziv na okupljanje, pa tako i u znak potpore Irancima koji prosvjeduju protiv smrti 22-godišnje Mahse Amini nakon što ju je u Teheranu uhitila moralna policija jer po njihovu mišljenju nije pravilno nosila hidžab

Od Ukrajine do Čilea prosvjednici širom svijeta već dugo se okupljaju uz talijansku pjesmu "Bella Ciao". Zadnjih dana počela se pjevati u znak solidarnosti sa ženama u Iranu.

Pjesmu koja govori o umiranju za slobodu pjevalo se u Italiji za vrijeme Drugog svjetskog rata i postala je simbol otpora fašistima.

Od tada je postala globalni poziv na okupljanje, pa tako i u znak potpore Irancima koji prosvjeduju protiv smrti 22-godišnje Mahse Amini nakon što ju je u Teheranu uhitila moralna policija jer po njihovu mišljenju nije pravilno nosila hidžab.

U počecima prosvjeda viralan je postao video pjevačice, koja nepokrivene glave u znak prkosa protiv obveznog nošenja hidžaba u Iranu, izvodi verziju te pjesme na perzijskom. 

Od tada pjesmu "Bella Ciao", što znači "Zbogom ljepotice", pjevaju pristaše prosvjeda uključujući Kurdkinje u Turskoj i iranske emigrante u Parizu. 

Premda se dugo povezuje s talijanskim partizanima, nema dokaza da su je oni zaista ikada pjevali, rekao je Carlo Pestelli, autor knjige "Bella Ciao: The Song of Freedom".

No sigurno je da je pjesma postala popularna za vrijeme rata, rekao je.

Korijene vuče iz glazbene tradicije sjeverne Italije iz 19. stoljeća koju su karakterizirale strastvene teme, posebno neispunjena ljubav.

"Teško je točno reći što su joj korijeni", rekao je Pestelli za AFP.

Njezini dvosmisleni stihovi omogućili su da je se prisvaja u mnogim slučajevima, rekao je. 

"Nije bila komunistička pjesma, nego manifest za slobodu... predstavlja apolitične vrijednosti koje svatko može razumjeti i dijeliti", dodao je Pestelli.

To je također "laka pjesma za pjevanje", s refrenom koji se lako pamti i koji čak i oni koji ne govore talijanski mogu otpjevati.

Globalni dosezi pjesme potaknuti su popularnim interpretacijama, uključujući francusku zvijezdu Yvesa Montanda, a nedavno se pjevala i u Netflixovu hitu "Money Heist".

Može se čuti gdje god se okuplja mnoštvo ljudi, od ulica New Yorka do Hong Konga i Atene.

Poklik protiv opresije

Ukrajinci je ove godine pjevaju u znak prkosa ruskim snagama, na nju su plesali prosvjednici u Tripoliju, pjevali su je engleski nogometni navijači, a klimatski aktivisti od Sydneyja do Bruxellesa koriste je kao poziv na akciju.

U Rimu i Parizu "Bella Ciao" emotivno se pjevala na balkonima tijekom zaključavanja 2020. zbog pandemije koronavirusa.

Za mnoge povijest pjesme manje je važna od njezina globalnog utjecaja. 

"Ta pjesma jako je poznata u Iranu i u cijelom svijetu jer je simbol protiv opresije", rekao je Masah, 29-godišnji Iranac emigrant koji je sudjelovao na prosvjedu solidarnosti za Mahsu Amini u Rimu ovaj tjedan. 

Premda se stihove često prevodi, refren se obično pjeva na talijanskom, iako nešto izmijenjen.

U Jeruzalemu prošle godine prosvjednici protiv tadašnjeg premijera Benjamina "Bibija" Netanyahua pjevali su "Bibi Ciao" prizivajući njegov odlazak.

Godine 2019. proturežimski prosvjednici u Iraku okupljali su se na vlastitu verziju pjesme, "Blaya Chara", što znači "bez izlaza" na iračkom dijalektu.

"Kada je pjevamo, osjećamo se povezanije s cijelim svijetom", dodala je Masahina sestra, Šiva (33), na prosvjedu za Mahsu Amini u Rimu.

"Glazba je oblik izražavanja koji vam omogućuje da komunicirate čak i ako ne znate druge jezike".


Nastavite čitati

Svijet
 

BITKA ZA OSMINU FINALA Dalić: "Ovo je utakmica nakon koje nema popravnog"

"Očekujemo da će Romelu Lukaku početi od prve minute. Bit će teško ako ćemo se hrvati s njim, jak je u skoku, jak je igrač, biti će važno pametno pokrivanje. Čvrst je na lopti, čvrst u duelu. Ako ga dobro udvojimo, napravit ćemo pola posla", veli Dalić ,dodavši: 'I njima je ključna utakmica i nećemo se zavarati s njihovim nešto slabijim igrama'

Svijet
 

U Europi se događa regresija demokracije

IDEA ističe nekoliko čimbenika koji pridonose pogoršanju stanja demokracije u svijetu: ruski rat u Ukrajini, nadolazeću globalnu recesiju, klimatske promjene i pandemiju covida-19 * Kao zemlje s problemima goleme političke polarizacije, disfunkcionalnih institucija i prijetnji građanskim slobodama, IDEA spominje Poljsku, Mađarsku i SAD, dok u Europi, gotovo pola država s demokratskim uređenjem bilježi srozavanje

Svijet
 

Od sutra možemo do prvih eurokovanica

Početni paket  će sadržavati 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u vrijednosti 13,28 eura, što će platiti 100 kuna * Kako bi građani bili što spremniji za upotrebu eura u prvim danima 2023., moći će nabaviti najviše dva početna paketa eurokovanica po jednoj transakciji", podsjeća se u priopćenju središnje banke. 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.