Svijet

Razgovarat će o krizi u Ukrajini

Biden stigao u Bruxelles uoči samita NATO-a, G7 i EU-a

Biden, koji želi potvrditi jedinstvo Zapada pred ruskom invazijom na Ukrajinu, trebao bi u četvrtak sudjelovati na tri samita, a potom u petak i subotu posjetiti Poljsku


 
2 min
HINA

Biden, koji želi potvrditi jedinstvo Zapada pred ruskom invazijom na Ukrajinu, trebao bi u četvrtak sudjelovati na tri samita, a potom u petak i subotu posjetiti Poljsku

Američki predsjednik Joe Biden stigao je u srijedu navečer u Bruxelles gdje se sljedeća dva dana održavaju samiti NATO-a, G7 i Europske unije o krizi u Ukrajini.

Biden, koji želi potvrditi jedinstvo Zapada pred ruskom invazijom na Ukrajinu, trebao bi u četvrtak sudjelovati na tri samita, a potom u petak i subotu posjetiti Poljsku.

Glavni grad Belgije u četvrtak će biti domaćin tri velika sastanka na vrhu kojima će dominirati ruska invazija na Ukrajinu i rasprava o daljnjim mjerama protiv Moskve kako bi njezina daljnja međunarodna izolacija i otupljivanje vojne moći bilo što učinkovitije.

U četvrtak prije podne u sjedištu NATO-a u Bruxellesu okupit će se čelnici 30 država članica Sjevernoatlantskog saveza na izvanrednom samitu.

Isti dan popodne počinje dvodnevni redoviti proljetni samit EU na koji je pozvan i američki predsjednik Biden.

Na marginama tih samita održat će se i sastanak na vrhu skupine G7, koju čine Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države.

Na samitu NATO-a čelnici će razgovarati o daljnjem jačanju obrane na istočnom krilu Saveza.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan izjavio je u srijedu da će SAD novi paket sankcija protiv ruskih političara i oligarha objaviti u četvrtak kada se predsjednik Biden sastaje s čelnicima NATO-a.

Sullivan, koji je novinarima dao izjavu nakon što je Biden krenuo u Bruxelles na summit NATO-a, rekao je i da će o koordinaciji sankcija u petak razgovarati čelnici skupine G7.

Dodao je da će tema biti i opskrba Europe energentima.

Po njegovim riječima, Washington će razmotriti povećanje isporuke ukapljenog plina Europi u idućim tjednima kako bi se smanjila ovisnost kontinenta o ruskim energentima.

Očekuje se da će na samitu EU-a na kojem će sudjelovati i Biden glavna tema biti energija, nakon što je ruska agresija na Ukrajinu dovela do rekordno visokih cijena energenata, a glavna prepreka za uvođenje zabrane uvoza ruske nafte i plina je golema ovisnost više država članica EU-a o tom energentima.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.