Svijet

"PRODUBLJIVANJE PARTNERSTVA"

Bijela kuća: Rusija primila stotine iranskih dronova za napad na Ukrajinu

"Rusija je proteklih tjedana koristila iranske bespilotne letjelice za napad na Kijev i teroriziranje ukrajinskog stanovništva, a čini se da se rusko-iransko vojno partnerstvo produbljuje", rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby


 
1 min
HINA
Foto: DW

"Rusija je proteklih tjedana koristila iranske bespilotne letjelice za napad na Kijev i teroriziranje ukrajinskog stanovništva, a čini se da se rusko-iransko vojno partnerstvo produbljuje", rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby

Bijela kuća priopćila je u petak kako se čini da Rusija produbljuje svoju obrambenu suradnju s Iranom i da je primila stotine jednosmjernih jurišnih bespilotnih letjelica koje koristi za napade na Ukrajinu.

Pozivajući se na nedavno deklasificirane informacije, Bijela kuća je rekla da su dronove ili letjelice bez posade (UAV), proizvedene u Iranu i prevezene preko Kaspijskog jezera, ruske snage koristile protiv Ukrajine.

"Rusija je proteklih tjedana koristila iranske bespilotne letjelice za napad na Kijev i teroriziranje ukrajinskog stanovništva, a čini se da se rusko-iransko vojno partnerstvo produbljuje", rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

"Također smo zabrinuti da Rusija surađuje s Iranom u proizvodnji iranskih bespilotnih letjelica unutar Rusije", rečeno je.

Kirby je rekao da Sjedinjene Države imaju informacije da Rusija od Irana dobiva materijale potrebne za izgradnju tvornice za proizvodnju bespilotnih letjelica koja bi mogla biti potpuno operativna početkom sljedeće godine.

"Objavljujemo satelitske snimke planirane lokacije ovog pogona za proizvodnju bespilotnih letjelica u ruskoj posebnoj ekonomskoj zoni Alabuga", rekao je.

Podrška između dviju zemalja teče u oba smjera, rekao je Kirby, a Iran od Rusije traži vojnu opremu vrijednu milijarde dolara, uključujući helikoptere i radare.

"Rusija je nudila Iranu obrambenu suradnju bez presedana, uključujući projektile, elektroniku i protuzračnu obranu", rekao je.

"Ovo je obrambeno partnerstvo punog opsega koje je štetno za Ukrajinu, iranske susjede i međunarodnu zajednicu. Nastavljamo koristiti sve alate koji su nam na raspolaganju kako bismo razotkrili i ometali te aktivnosti, uključujući dijeljenje ovoga s javnošću - i spremni smo učiniti više", dodao je.

Kirby je rekao da transferi bespilotnih letjelica predstavljaju kršenje pravila Ujedinjenih naroda i da će Sjedinjene Države nastojati pozvati dvije zemlje na odgovornost.

SAD je ranije sankcionirao iranske tvrtke zbog isporuke bespilotnih letjelica Rusiji. Iran je priznao slanje bespilotnih letjelica Rusiji, ali je ranije rekao da su poslane prije ruske invazije u veljači prošle godine.


Nastavite čitati

Svijet
 

Gorski Karabah napustilo oko 85.000 Armenaca

Vladina glasnogovornica Nazeli Baghdasarjan rekla je u petak u glavnom gradu Armenije Erevanu da se radi o ljudima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove. Prema službenim, ali neprovjerenim informacijama, u Gorskom Karabahu je prije živjelo 120.000 karabaških Armenaca

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.