Svijet

hrvatsko-američki forum

Blinken: Napad na Hrvatsku je napad na Ameriku

„Samo radi Amerike i radi pomoći i zaštite Hrvatska je u NATO-u, ne radi Londona, čak i ne zbog konstruktivnog i prijateljskog Berlina, nego isključivo zbog SAD-a”, rekao je Milanović na otvaranju Hrvatsko-američkog foruma


 
1 min
HINA
EPA/YVES HERMAN / POOL

„Samo radi Amerike i radi pomoći i zaštite Hrvatska je u NATO-u, ne radi Londona, čak i ne zbog konstruktivnog i prijateljskog Berlina, nego isključivo zbog SAD-a”, rekao je Milanović na otvaranju Hrvatsko-američkog foruma

Hrvatska je ušla u NATO savez zbog Sjedinjenih Država, rekao je u ponedjeljak predsjednik Zoran Milanović i odmah za to dobio potvrdu državnog tajnika Antonyja Blinkena koji je poručio da će Amerika Hrvatskoj uvijek čuvati leđa.

„Samo radi Amerike i radi pomoći i zaštite Hrvatska je u NATO-u, ne radi Londona, čak i ne zbog konstruktivnog i prijateljskog Berlina, nego isključivo zbog SAD-a”, rekao je Milanović na otvaranju Hrvatsko-američkog foruma koji se u ponedjeljak i utorak održava u Zagrebu. 

Predsjednik je zahvalio SAD-u što je bila „jedina država koja je pružala potporu” Hrvatskoj devedesetih. 

Washington je pružao „logističku, intelektualnu i organizacijsku potporu dok su nas drugi opskrbljivali tonama nalivpera, papira, pametnih, lijepih i manje lijepih riječi”, rekao je Milanović. 

Dvodnevni forum otvorio je američki državni tajnik Antony Blinken videoporukom. 

“Napad na vas napad je na nas”, rekao je Blinken, dodajući kako će SAD Hrvatskoj “uvijek čuvati leđa”. 

Milanović je govoreći o nedavnom sastanku NATO-a na kojem nitko nije spomenuo države „koje imaju problem vlastitog identiteta, afilijacije, svijesti tko im je prijatelj, a tko neprijatelj”, posebno istaknuo Srbiju, zemlju koju Hrvatska želi kao „dobrog susjeda”. 

Nakon rata u Ukrajini vrijeme je da se Beograd upita „je li dio zapada”, da se izjasni gdje pripada i „ne gubi se u pomutnjama”, naglasio je.

Kritizirao je NATO što ne govori o zapadnom Balkanu iako se raspravlja o državama poput Gruzije i Moldavije. 

„Je li sad trenutak da u korijenu sasječeno maligni ruski utjecaj o kojemu slušamo godinama”, kazao je Milanović, referirajući se na regiju. 

U govoru u kojem se dotaknuo niza tema, pa i pobjede „svog prijatelja” Viktora Orbana na parlamentarnim izborima u Mađarskoj i "groznog" stanja medija u Hrvatskoj, Milanović je rekao da je Hrvatska uvijek težila zapadu te da je ona danas liberalno demokratsko društvo u kojem „rizik od ekscesa ne postoji”. 

„Iskustvo pokazuje da nikada nisu zaratile istinski liberalno-demokratske države, zato što imaju predvidive, dosadne i ograničavajuće sustave donošenja odluka”, za razliku od autokratskih država „kakvih ima i u EU-u” gdje su procesi donošenja odluka „impulzivniji”. 

„Democracies don't go to war. It's a fact”, zaključio je Milanović na engleskom jeziku.


Nastavite čitati

Beroš: Na drugim je institucijama da završe istragu o Matijanićevoj smrti

Određene nepravilnosti su nađene i upućene su na daljnje postupanje, kako Hrvatskoj liječničkoj komori, tako i Županijskom državnom odvjetništvu. Ministarstvo zdravstva nije istražno tijelo koje bi moglo izvan svojih ingerencija istraživati bilo što, a kakva je situacija, to morate pitati nadležne institucije. Mi smo u okviru naših nadležnosti napravili svoje, rekao je Beroš novinarima

Oporba: Uskočki optuženici Plenkoviću drže Vladu, donose zakone i proračune

Grmoja je ustvrdio i da su najveći MOL-ovi igrači, odnosno "Orbanovi dečki", Plenković, Ćorić i ekipa koja je sjedila u Upravi i NO, a pogotovo direktori na nižim razinama poput Škugora i ostalih. "Najluđe od svega je da hrvatski porezni obveznici plate link kojim se hrvatska nafta jeftino izvozi u Mađarsku i ne znam kako se to može drugačije nazvati nego "teškom veleizdajom", izjavio je Grmoja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.