Svijet

Obljetnica stradavanja mještana

Bokordići: pobijeno 22 žitelja, a još 30-ak skončalo u njemačkim logorima

Svjedoci smo da dolaze nove mlađe generacije, među koje spada i moja, koja nije opterećena povijesnim zbivanjima, ali koja mora znati povijesne činjenice i baštiniti ono što su nam naši preci ostavili u nasljedstvo, rekao je načelnik Svetvinčenta Dean Perković


 
2 min
Zoran Angeleski

Svjedoci smo da dolaze nove mlađe generacije, među koje spada i moja, koja nije opterećena povijesnim zbivanjima, ali koja mora znati povijesne činjenice i baštiniti ono što su nam naši preci ostavili u nasljedstvo, rekao je načelnik Svetvinčenta Dean Perković

Jučer je u Bokordićima je obilježena 78. obljetnica sjećanja na nevine žrtve stradale u Drugom svjetskom ratu.

Tom su prilikom mještani i gosti komemoracijom i polaganjem vijenaca na spomenik u Bokordićima odali počast nevinim žrtvama stradalim 1944. godine, u noći s 8. na 9. siječnja.

Pripadnici nacističkih postrojbi, nakon susjednih Šajina, krenuli su prema Bokordićima, gdje su divljački pobili 22 žitelja, a još 30-ak ih je završilo u njemačkim logorima, odakle se nikada nisu vratili.

U znak sjećanja, vijence na spomen obilježje žrtava fašističkog terora položili su delegacija mještana Bokordići i Pustijanci, predstavnici Općine Svetvinčenat, susjedna Općina Barban i MO Šajini, delegacija SAB-a Istarske Županije, UAB-a Grada Pule te podružnica SAB-a Općine Svetvinčenat.

U svom govoru, načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković istaknuo je da veliku ulogu u obilježavanju i očuvanju ovakvih, ali i drugih povijesnih događaja, imaju mlađe generacije.

- Danas, na 78. obljetnicu ove tragedije moramo se priupitati i što smo dosad učinili, što činimo i što ćemo učiniti da se ova žrtva ne zaboravi. Svjedoci smo da dolaze nove mlađe generacije, među koje spada i moja, koja nije opterećena povijesnim zbivanjima, ali koja mora znati povijesne činjenice i baštiniti ono što su nam naši preci ostavili u nasljedstvo, rekao je načelnik Savičente, navevši i važnu ulogu Europske Unije za zajedništvo svih europskih naroda: „U ovom izazovnom momentu jedini put koji nam garantira slobodu, zajedništvo i toleranciju je onaj pod zastavom ujedinjene Europe koja je, usudio bih se reći, garancija budućim naraštajima da se zvjerstva počinjena u Bokordići, susjednim Šajinima i prijateljskoj Lipi neće nikad više ponoviti.“ 

Prisutnima su se prigodnim govorima obratili načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković, predsjednik općinskog ogranka SAB-a Mirko Rojnić, predstavnik SAB-a Istarske županije Romano Božac i zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.