Svijet

Tenzije u Bosni

Britanski izaslanik: Moramo se pobrinuti da se rat u Ukrajini ne prelije na Balkan

Dodao je da stanovnici BiH i mnogi narodi u regiji, uključujući Hrvate, "imaju svježa i duboka sjećanja na to što znače rat i sukob i ne smijemo se tome vratiti"


 
5 min
HINA

Dodao je da stanovnici BiH i mnogi narodi u regiji, uključujući Hrvate, "imaju svježa i duboka sjećanja na to što znače rat i sukob i ne smijemo se tome vratiti"

Iako je stanje u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuće, to je političko pitanje, a ne sigurnosna kriza, rekao je britanski izaslanik za zapadni Balkan Stuart Peach u razgovoru za Hinu, ali i dodao da je ruski rat u Ukrajini "izazov" koji se ne smije preliti na balkanski prostor. 

Iako ističe da je stanje u BiH političko, a ne sigurnosno pitanje, Peach je pozdravio nedavno povećanje broja vojnika EUFOR-a u BiH sa 600 na 1100. Naziva to "vidljivom demonstracijom prisutnosti". 

"Situacija u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuća. Naravno, to je politička situacija, političko pitanje, a ne sigurnosna kriza. Moramo zajednički raditi da to ne postane", rekao je Peach. 

Bivši visoki zapovjednik britanskog ratnog zrakoplovstva i bivši predsjednik Vojnog odbora NATO-a, Peach je za britanskog izaslanika za zapadni Balkan imenovan u prosincu 2021. godine.

U razgovoru s Hinom osudio je "ilegalni rat Rusije protiv Ukrajine". 

"Svi jasno vidimo tragične posljedice za ukrajinski narod i trebamo im pružiti potporu na svaki mogući način. To uključuje svu humanitarnu pomoć koju pružaju Hrvatska i mnogi drugi europski saveznici i prijatelji", rekao je. 

Ruska invazija na susjednu zemlju ušla je u četvrti tjedan, pobjeglo je više od tri milijuna ljudi, Rusija je sve izoliranija zbog zapadnih sankcija, a od mirovnih pregovora zasad nema rezultata.

"To je zaista tragična situacija. I rat na našem kontinentu je izazov za sve nas. I trebamo biti spremni raditi zajedno kako bismo se pobrinuli da se rat ne prelije i ne proširi na zapadni Balkan. Radim s našim prijateljima u regiji na tome da se to ne dogodi", ističe Peach. 

Dužnosnici Europske unije, SAD-a i OESS-a najavili su nastavak pregovora s političarima iz BiH čiji je cilj dogovor o izmjenama ustava i izbornog zakona što otvara put ka nastavku europskih integracija. 

Na jednoj strani su bošnjački predstavnici koji kažu da se izbori mogu održati i po sadašnjem izbornom zakonu, a na drugoj hrvatski i srpski predstavnici koji kažu da nema uvjeta za normalne izbore bez potrebnih izmjena izbornog zakona.

"To je proces koji traje. I nadamo se uspješnim zaključcima tih pregovora", rekao je Peach. 

Bosna i Hercegovina zasad je potencijalna kandidatkinja za članstvo, dok susjedna Srbija već osam godina vodi pristupne pregovore s EU-om, ali uz provedbu reformi za približavanje te zemlje Uniji bit će ključni odnosi Beograda s Prištinom. 

Peach kaže da britanska vlada podržava dijalog na relaciji Beograd - Priština uz posredništvo Miroslava Lajčaka, posebnog predstavnika EU-a za dijalog tih dviju zemalja. 

Srbija je jedna od rijetkih zemalja koja nije nametnula sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, ali Peach pozdravlja to što se srbijanska vlada pridružila osudi Rusije u UN-u.

O tome je li vrijeme da Srbija odluči u kojem će smjeru ići - bliže Zapadu ili Rusiji, britanski izaslanik kaže da je na Beogradu "da odabere poziciju". 

Euroatlantski put vodi u bolju budućnost

No istaknuo je da Britanija "potiče sve vlade u regiji na euroatlantski put i put prema EU-u jer mislimo da to pruža najbolju nadu ljudima u regiji u bolju budućnost, slobodnu od rata". 

"Poštujemo ako zemlje u regiji ne žele u NATO, ali one koje to žele trebaju dobiti tu priliku" rekao je Peach, dodavši da isto vrijedi i za ulazak u EU.  

Da je ta odluka na zemljama koje žele ući u NATO, slažu se europski saveznici, ali ne i Rusija. I prije početka invazije tražila je jamstvo da Ukrajina neće postati članica NATO-a, a nedavno je ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov izjavio da Sarajevo ima pravo odlučiti hoće li biti članicom NATO-a, ali je upozorio da i Moskva zadržava pravo reagirati na takvu mogućnost sukladno svojim interesima.

Poseban izaslanik britanskog premijera Borisa Johnsona u petak će u Zagrebu sudjelovati na panelu "Velika Britanija i zapadni Balkan u svjetlu rata u Ukrajini". 

Peach je istaknuo da mu je cilj očuvanje stabilnosti na zapadnom Balkanu. 

"Želimo doprinijeti sigurnoj, mirnoj i stabilnoj regiji. S ratom koji bjesni ne tako daleko od mjesta gdje sjedimo danas, moramo zaista razumjeti što se događa u tom ratu i moramo se pobrinuti da se rat ne proširi na ovu regiju".  

Dodao je da stanovnici BiH i mnogi narodi u regiji, uključujući Hrvate, "imaju svježa i duboka sjećanja na to što znače rat i sukob i ne smijemo se tome vratiti". 

Rad na pomirenju 

I zato je jedan od njegovih prioriteta poticanje rješavanja pitanja poput ratnih zločina i nestalih osoba. 

"Insistirat ćemo na tome da se osudi govor mržnje, da se osudi glorifikacija svih osuđenih ili navodno upletenih u genocid i ratne zločine. Potičemo i poticat ćemo sve da poštuju i provedu presude nacionalnih i domaćih sudova", rekao je britanski izaslanik. 

Britanija će kroz veleposlanstva u svim zemljama, nastaviti raditi na pomirenju na zapadnom Balkanu, dodao je.  

Dodao je da je nužno suočiti se s organiziranim kriminalom u toj regiji, kao i brinuti o mladima kako bi im se osigurala "bolja budućnost". 

Bez komentara na dron

Nekoć predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a kratko je komentirao pad bespilotne letjelice u Zagrebu, rekavši da je "na hrvatskim vlastima da istraže sve okolnosti u vezi ovog incidenta".

"Imamo visoko povjerenje u njihove sposobnosti da to i učine", rekao je, dodavši da nije na njemu, kao bivšem dužnosniku NATO-a, da komentira slučaj. 

"Istraga se nastavlja i to je pitanje za hrvatske vojne vlasti", rekao je Peach. 


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.