Svijet

oprezno s kokainom

Broj žrtava nečistog kokaina u Argentini popeo se na 17 mrtvih, 56 hospitaliziranih


 
2 min
HINA

Najmanje je 17 osoba umrlo, a 56 je primljeno u bolnice u predgrađu Buenos Airesa nakon masovnog otrovanja onečišćenim kokainom, priopćile su vlasti.

Prvotni podatci o 12 umrlih i o pedesetak hospitaliziranih popeli su se tijekom večeri na 17 umrlih i 56 hospitaliziranih koji su raspoređeni u osam bolnica na području grada i okolice, potvrdio je za AFP glasnogovornik pokrajinske vlade Buenos Airesa.

"Svi koji su nabavili drogu u zadnja 24 sata moraju je baciti", upozorio je ministar sigurnosti pokrajine Buenos Airesa, Sergio Berni na televizijskoj mreži Telefe. Dodao je da vlasti "pokušavaju locirati otrovnu tvar kako bi je povukli iz optjecaja".

Policija je provela akcije u radničkom predgrađu Tres de Febrero, sjeverozapadno od glavnog grada, u kojima je uhitila desetak osoba, izvijestio je pokrajinski ministar koji je izašao na teren.

Policija je pritom zaplijenila kokain u vrećicama sličnim onima kakve su opisali članovi obitelji žrtava, dodao je Berni. U srijedu navečer droga pomiješana s otrovnim tvarima analizirala se u laboratoriju u Plati.

Uzbuna je oglašena u srijedu ujutro kada je u trima bolnicama u četvrtima Buenos Airesa, Hurlinghamu, Tres de Febreru i San Martinu prijavljeno nekoliko umrlih i hospitaliziranih zbog otrovanja različitog stupnja. Nekoliko pacijenata u bolnici reklo je liječnicima da su zajedno konzumirali kokain.

Žrtve, među kojima je više muškaraca u tridesetim i u četrdesetim godinama, doživjele su konvulzivne napade i nagle srčane zastoje, pišu glasila pozivajući se na liječnička izvješća. "Postoji važan sastojak koji napada središnji živčani sustav", istaknuo je Berni.

Istražitelji strahuju da bi broj žrtava mogao rasti jer neki potrošači droge nisu imali vremena ni mogućnosti da zatraže stručnu pomoć.

"Kada kažemo da je kokain loš, to ne znači da je pokvaren ili da mu je istekao rok uporabe", nego da je pomiješan s otrovnim tvarima, rekao je Berni za medije u Loma Hermosi.

Tijekom poslijepodneva u četvrti Loma Hermosa, dijelu predgrađa Tres de Febrera, izbili su sukobi policije i stanovnika nezadovoljnih zbog uhićenja mladih u okviru istrage. Stanovnici su gađali policiju kamenjem, rekao je glasnogovornik pokrajine.

U Loma Hermosi stanovnici su u srijedu navečer bili posebno bijesni na policiju koja je u pretresu ostavljala za sobom nered i rušila im kućice, rekli su za medije, među kojima je i France Presse.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.