Svijet

priznao autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve

Carigradski patrijarh: "Meta sam za Rusiju"

"To što je Carigradska ekumenska patrijaršija sa sjedištem u Istanbulu priznala autokefalnost, što znači neovisnost Ukrajinske pravoslavne crkve, razbjesnilo je Rusiju toliko da žele udariti na mene, rekao je Bartolomej


 
2 min
HINA
foto: Hina

"To što je Carigradska ekumenska patrijaršija sa sjedištem u Istanbulu priznala autokefalnost, što znači neovisnost Ukrajinske pravoslavne crkve, razbjesnilo je Rusiju toliko da žele udariti na mene, rekao je Bartolomej

Carigradski patrijarh Bartolomej I., počasni poglavar Pravoslavnih crkava koji je 2018. priznao autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, rekao je da je postao "meta za Moskvu".

"Naša patrijaršija i ja osobno postali smo meta", rekao je Bartolomej u razgovoru za televizijsku mrežu CNN-Turska sinoć navečer.

To što je Carigradska ekumenska patrijaršija sa sjedištem u Istanbulu priznala "autokefalnost", što znači neovisnost Ukrajinske pravoslavne crkve, razbjesnilo je Rusiju toliko da žele udariti na mene, rekao je.

"Danas vidimo u kojoj smo mjeri bili u pravu što smo tako postupili (...) No voljeli bismo da ruska država i Crkva ne pokazuju toliko neprijateljstvo prema meni i patrijarhatu i da prihvate tu odluku". 

"No to se nije dogodilo, naša patrijaršija i ja osobno postali smo mete".

Bartolomej je rekao da je posjetio ukrajinski konzulat u Istanbulu kako bi izrazio svoju potporu Ukrajini i telefonom razgovarao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Zamolio nas je da molimo i to ćemo s radošću učiniti", dodao je.

"On daje primjer svom narodu. Oni se ne žele predati i u pravu su. Zašto predati svoju slobodu okupatoru", upitao se Bartolomej.

U vezi s izjavama ruskog predsjednika i s invazijom na Ukrajinu dodao je: Vladimir "Putin je veoma pametan, energičan. Kako je mogao donijeti takvu odluku? Sada ga svi mrze".

Carigradska ekumenska patrijaršija je u listopadu 2018. priznala Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, što je razbjesnilo Pravoslavnu crkvu u Moskvi koja je osudila "raskol" i prekinula veze s Carigradom.

Autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve još nisu priznale neke Pravoslavne crkve u svijetu.


Nastavite čitati

Svijet
 

U ratu u Ukrajini poginulo više od 50.000 ruskih vojnika

Ni Ukrajina ni Rusija od samog početka rata ne objavljuju svoje gubitke. Krajem veljače, Kijev je broj poginulih vojnika sveo na 31.000, dok ruska vojska vrlo rijetko govori o svojim vojnim gubicima, no smatra se da su objavljene brojke svedene na minimum

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.