Svijet

PORUKA Poljske

Članice NATO-a moraju zajedno odlučiti o slanju aviona Ukrajini

Poljska je u utorak priopćila da je spremna rasporediti sve svoje avione MIG-29 u zračnu bazu Ramstein u Njemačkoj i staviti ih na raspolaganje SAD-u, pozivajući pritom i druge članice NATO-a da naprave isto


 
1 min
HINA
FOTO: Pixabay

Poljska je u utorak priopćila da je spremna rasporediti sve svoje avione MIG-29 u zračnu bazu Ramstein u Njemačkoj i staviti ih na raspolaganje SAD-u, pozivajući pritom i druge članice NATO-a da naprave isto

Slanje borbenih aviona Ukrajini mora ići preko NATO-a, rekli su u srijedu visoki poljski dužnosnici, nakon što je SAD odbio njihovu ponudu da Poljska svoje borbene avione pošalje u američku zračnu bazu radi isporuke Kijevu.

Poljska je u utorak priopćila da je spremna rasporediti sve svoje avione MIG-29 u zračnu bazu Ramstein u Njemačkoj i staviti ih na raspolaganje SAD-u, pozivajući pritom i druge članice NATO-a da naprave isto.

No SAD je odbacio tu ponudu nazvavši je “neodrživom”.

“SAD ne želi da ti zrakoplovi dođu u Ukrajinu iz američkih baza”, rekao je za TVP Info savjetnik poljskog predsjednika za vanjske poslove Jakub Kumoch.

“Poljska je spremna djelovati, ali samo u okviru saveza, u okviru NATO-a”, istaknuo je.

Ukrajina je apelirala na zapadne zemlje da joj pošalju borbene zrakoplove kako bi se suprotstavila ruskoj invaziji zbog koje je do sada iz zemlje izbjeglo više od dva milijuna ljudi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij također je u više navrata tražio od Zapada da uvede zonu zabrane letova iznad Ukrajine, ali su SAD i njegovi saveznici u NATO-u odbili to napraviti zbog straha od izravnog sukoba s Rusijom.

Rusko ministarstvo obrane upozorilo je da bi se za zemlje koje Ukrajini ponude zračni prostor kako bi mogla izvršiti napade na Rusiju moglo smatrati da su ušle u sukob.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Poljske, Pawel Jablonski, rekao je za radio postaju Polskie Radio 1 da Poljska u donošenju odluke o slanju svojih aviona Ukrajini mora najprije uzeti u obzir svoju sigurnost.

“Ne može Poljska biti jedina članica NATO-a koja će preuzeti rizik, a da druge članice na neki način (...) ne podijele taj rizik s nama”, rekao je Jablonski.

MIG-29 je tip borbenog aviona koji je napravljen u bivšem Sovjetskom Savezu, a kako ukrajinska vojska već koristi zrakoplove ruske proizvodnje, to je najbolji izbor za ukrajinske pilote koji već znaju kako njima upravljati, kažu stručnjaci.

Navode, kako prenosi Reuters, da obuka pilota za upravljanje borbenim zrakoplovima proizvedenim u SAD-u može potrajati godinama, a i zahtijeva drugačiji način održavanja.

U jeku pitanja oko MIG-ova, u srijedu u Poljsku putuje američka potpredsjednica Kamala Harris.

Taj je put bio predviđen prije nego je Poljska iznenadila Washington svojoj ponudom o tim zrakoplovima.

Uz razgovore s najvišim poljskim dužnosnicima, kao i s kanadskim premijerom koji je na turneji po Europi, Harris bi se trebala sastati i s izbjeglicama koji su pobjegli iz Ukrajine pred ruskom ofenzivom.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.