Svijet

Oboren rekord

Deforestacija Amazonije: u siječnju posječen rekordni broj stabala

Zaštitari okoliša za ubrzavanje deforestacije krive brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara


 
2 min
HINA
Foto: Ilustracija

Zaštitari okoliša za ubrzavanje deforestacije krive brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara

Prema satelitskim podacima, broj posječenih stabala u brazilskoj Amazoniji u siječnju je premašio broj iz istog mjeseca prošle godine, prenosi u petak BBC.

Uništena je pet puta veća površina šume nego u 2021., čime je oboren rekord za siječanj od 2015. otkada se prate ti podaci.

Ukupno posječeno područje u siječnju je iznosilo 430 četvornih kilometara, sedam puta veće od površine njujorške četvrti Manhattana.

Zaštitari okoliša za ubrzavanje deforestacije krive brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara.

Zaštita Amazonije izrazito je važna za borbu protiv klimatskih promjena.

Šume se krče zbog drveta, ali i zbog širenja površina za sadnju usjeva kojima se opskrbljuju svjetski proizvođači hrane.

Na sastanku na vrhu o klimatskim promjenama COP26 koji se održao u Glasgowu prošle godine, više od stotine vlada obećalo je zaustaviti i obrnuti tijek deforestacije do 2030. godine.

S obzirom na posljednje satelitske snimke brazilskog Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja, upitno je drži li se brazilska vlada obećanja o očuvanju goleme prašume.

"Novi podaci ponovno su razotkrili da su vladini postupci suprotni kampanjama zelenog marketinga", kazala je Cristiane Mazzetti iz brazilskog Greenpeacea.

Greenpeace poziva supermarkete u Ujedinjenom kraljevstvu i drugim državama da prekinu suradnju s dobavljačima mesnih i mliječnih proizvoda koji pridonose krčenju šuma.

Nije uobičajeno da se početkom godine, tijekom kišne sezone, ruši veliki broj stabala, budući da drvosječe zbog vremenskih prilika teško mogu prodrijeti u gustu šumu.

Amazonija, golema brazilska prašuma ponaša se kao odvod za ugljik jer apsorbira goleme količine stakleničkih plinova iz atmosfere. No što je više posječenih stabala, to je njezin kapacitet za apsorpciju manji, piše BBC.


Nastavite čitati

Svijet
 

U ratu u Ukrajini poginulo više od 50.000 ruskih vojnika

Ni Ukrajina ni Rusija od samog početka rata ne objavljuju svoje gubitke. Krajem veljače, Kijev je broj poginulih vojnika sveo na 31.000, dok ruska vojska vrlo rijetko govori o svojim vojnim gubicima, no smatra se da su objavljene brojke svedene na minimum

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.