Svijet

"nesigurna vremena"

Dolar jača, euro pada, očekuje se porast kamata

Posljedica je to oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama, upravo zbog očekivanja da će Fed uskoro povećati kamate, pa su se ulagači okrenuli valutama koje smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak


 
2 min
HINA
Inflacija se u SAD-u kreće na najvišim razinama u gotovo 40 godina

Posljedica je to oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama, upravo zbog očekivanja da će Fed uskoro povećati kamate, pa su se ulagači okrenuli valutama koje smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla jer u očekivanju povećanja kamata američke središnje banke rastu prinosi na tamošnje državne obveznice.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 95,65 bodova.
No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, za 0,6 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1350 dolara.

Inflacija u SAD-u

Dolar jača jer je sve jasnije da će Fed uskoro povećati ključne kamatne stope, s obzirom na to da se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u gotovo 40 godina.
Ulagači očekuju da će Fed već u ožujku podići kamate po prvi put od početka pandemije koronavirusa kako bi zauzdao visoku inflaciju, te da bi u 2022. godini one mogle biti podignute ukupno u četiri navrata.
Za nove smjernice investitori čekaju sjednicu čelnika Feda, zakazanu za 25. i 26. siječnja, kada će odlučivati o vremenskom okviru za zaoštravanje monetarne politike.
U takvom okruženju, prinosi na referentne 10-godišnje obveznice dosegnuli su polovicom tjedna 1,9 posto, najvišu razinu u dvije godine. Doduše, do kraja tjedna skliznuli su na 1,79 posto, no veći su izgledi da će ubuduće rasti nego padati.
Pažnju investitora privukla je prošloga tjedna izjava čelnice Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde da će se inflacija u eurozoni postupno smanjiti tijekom godine, a dodala je i da ECB ne treba poduzimati poteze tako odvažno kao Fed zbog drugačije gospodarske situacije.
To znači da će ECB započeti zaoštravanje monetarne politike kasnije nego Fed, pa je euro oslabio prema dolaru.
Najnoviji podaci europskog statističkog ureda Eurostata pokazali su da je godišnja stopa inflacije u eurozoni u prosincu lani dosegnula rekordnih 5 posto, dok je u SAD-u istodobno dosegnula 7 posto.
I dok je prema euru ojačao, dolar je prema japanskom jenu osjetno oslabio.
Posljedica je to oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama, upravo zbog očekivanja da će Fed uskoro povećati kamate, pa su se ulagači okrenuli valutama koje smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.