Svijet

Pomak s mrtve točke?

Erdogan traži od EU-a da otvori pristupne pregovore

Izjave turskog predsjednika dolaze u trenutku kada je rat u Ukrajini omogućio Ankari da se vrati na međunarodnu pozornicu zahvaljujući njezinim naporima u posredovanju


 
1 min
HINA
Nizozemski premijer Mark Rutte i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. EPA/TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT

Izjave turskog predsjednika dolaze u trenutku kada je rat u Ukrajini omogućio Ankari da se vrati na međunarodnu pozornicu zahvaljujući njezinim naporima u posredovanju

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je u utorak od Europske unije (EU) da otvori "pristupne pregovore" s Ankarom, dan uoči europskog sastanka na vrhu u Bruxellesu posvećenog ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Očekujemo od EU-a da brzo otvori poglavlja pristupnih pregovora i da počne pregovore o carinskoj uniji, bez besramne računice", rekao je Erdogan nakon sastanka s nizozemskim premijerom Markom Rutteom u Ankari.

Europska komisija krajem 2020. ocijenila da su izgledi Ankare za članstvo "na mrtvoj točki"

Izjave turskog predsjednika dolaze u trenutku kada je rat u Ukrajini omogućio Ankari da se vrati na međunarodnu pozornicu zahvaljujući njezinim naporima u posredovanju.

Pregovori o mogućem članstvu Turske u EU-u koji su počeli 2005., zapeli su zadnjih godina zbog rasta napetosti s Bruxellesom u vezi s nizom pitanja.

Tako je Europska komisija krajem 2020. ocijenila da su izgledi Ankare za članstvo "na mrtvoj točki" zbog toga što su njezini čelnici donosili odluke suprotne interesima EU-a.

Turska, saveznica Kijeva i članica NATO-a, posreduje između Moskve i Kijeva, ali ne pristaje na  sankcije Rusiji

"Turska se nastavila udaljavati od EU-a, uz ozbiljno nazadovanje na području vladavine prava i temeljnih prava", izrazila je žaljenje Komisija u oštrom izvješću.

Veze Bruxellesa i Ankare veoma su se zategnule nakon neuspjelog pokušaja puča u srpnju 2016. i progona oporbe i medija koji je zatim nastupio.

Predsjednici država i vlada EU-a sastaju se u srijedu u Bruxellesu na dvodnevnom summitu posvećenom uklanjanju posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

U četvrtak se u Bruxellesu treba održati i izvanredni summit NATO-a.

Turski predsjednik je u razmaku od devet dana primio četvoricu čelnika zemalja EU-a i NATO-a.

Turska, saveznica Kijeva i članica NATO-a, od početka krize u Ukrajini posreduje između Moskve i Kijeva, ali ne pristaje na zapadne sankcije Rusiji.


Nastavite čitati

Svijet
 

Hrvatski eurozastupnici podržali nastavak sankcija Rusiji, protiv jedino Kolakušić: "Doći će do nukleranog rata, poginut će stotina milijuna ljudi"

Čelnica Komisije uoozorila je da će se nakon zime ponovno morati puniti skladišta plina, istaknuvši da bi EU "trebala imati zajednički sustav nabave energenata". Europska unija nastoji što prije ukinuti ovisnost o ruskim energentima. Hrvatska je najavila proširenje kapaciteta LNG terminala na Krku i prognozira da će postati regionalni centar opskrbe plinom

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.