Svijet

Pomak s mrtve točke?

Erdogan traži od EU-a da otvori pristupne pregovore

Izjave turskog predsjednika dolaze u trenutku kada je rat u Ukrajini omogućio Ankari da se vrati na međunarodnu pozornicu zahvaljujući njezinim naporima u posredovanju


 
2 min
HINA
Nizozemski premijer Mark Rutte i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. EPA/TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT

Izjave turskog predsjednika dolaze u trenutku kada je rat u Ukrajini omogućio Ankari da se vrati na međunarodnu pozornicu zahvaljujući njezinim naporima u posredovanju

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je u utorak od Europske unije (EU) da otvori "pristupne pregovore" s Ankarom, dan uoči europskog sastanka na vrhu u Bruxellesu posvećenog ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Očekujemo od EU-a da brzo otvori poglavlja pristupnih pregovora i da počne pregovore o carinskoj uniji, bez besramne računice", rekao je Erdogan nakon sastanka s nizozemskim premijerom Markom Rutteom u Ankari.

Europska komisija krajem 2020. ocijenila da su izgledi Ankare za članstvo "na mrtvoj točki"

Izjave turskog predsjednika dolaze u trenutku kada je rat u Ukrajini omogućio Ankari da se vrati na međunarodnu pozornicu zahvaljujući njezinim naporima u posredovanju.

Pregovori o mogućem članstvu Turske u EU-u koji su počeli 2005., zapeli su zadnjih godina zbog rasta napetosti s Bruxellesom u vezi s nizom pitanja.

Tako je Europska komisija krajem 2020. ocijenila da su izgledi Ankare za članstvo "na mrtvoj točki" zbog toga što su njezini čelnici donosili odluke suprotne interesima EU-a.

Turska, saveznica Kijeva i članica NATO-a, posreduje između Moskve i Kijeva, ali ne pristaje na  sankcije Rusiji

"Turska se nastavila udaljavati od EU-a, uz ozbiljno nazadovanje na području vladavine prava i temeljnih prava", izrazila je žaljenje Komisija u oštrom izvješću.

Veze Bruxellesa i Ankare veoma su se zategnule nakon neuspjelog pokušaja puča u srpnju 2016. i progona oporbe i medija koji je zatim nastupio.

Predsjednici država i vlada EU-a sastaju se u srijedu u Bruxellesu na dvodnevnom summitu posvećenom uklanjanju posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

U četvrtak se u Bruxellesu treba održati i izvanredni summit NATO-a.

Turski predsjednik je u razmaku od devet dana primio četvoricu čelnika zemalja EU-a i NATO-a.

Turska, saveznica Kijeva i članica NATO-a, od početka krize u Ukrajini posreduje između Moskve i Kijeva, ali ne pristaje na zapadne sankcije Rusiji.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.