Svijet

Posljedice rata

Europska središnja banka: Sberbank u Hrvatskoj i Sloveniji propada

U skladu sa svojim ovlastima, Jedinstveni sanacijski odbor treba potvrditi ESB-ovu ocjenu o propadanju ili vjerojatnoj propasti te donijeti odluku o eventualnim sljedećim koracima te ih provesti


 
2 min
HINA

U skladu sa svojim ovlastima, Jedinstveni sanacijski odbor treba potvrditi ESB-ovu ocjenu o propadanju ili vjerojatnoj propasti te donijeti odluku o eventualnim sljedećim koracima te ih provesti

Europska središnja banka ocijenila je da banka Sberbank Europe AG i njezina dva društva kćeri unutar bankovne unije, Sberbank d.d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d.d. u Sloveniji, propadaju ili je vjerojatno da će propasti zbog pogoršanja njihova likvidnosnog položaja.

"Banka Sberbank Europe AG i njezina društva kćeri doživjeli su značajan odljev depozita zbog utjecaja geopolitičke napetosti na njihov ugled. Posljedica takvog odljeva depozita bilo je pogoršanje njihova likvidnosnog položaja. Nema dostupnih mjera za koje bi bilo realistično očekivati da bi se njima taj položaj mogao popraviti na razini grupe i u svakom društvu kćeri unutar bankovne unije", kaže se u priopćenju ESB-a.

Austrijska matična banka Sberbank Europe AG u potpunom je vlasništvu društva Public Joint-Stock Company Sberbank of Russia, u kojem većinski udio (50 % plus jednu dionicu) ima Ruska Federacija.

ESB je odluku o propadanju ili vjerojatnoj propasti donio nakon što je utvrdio da ta banka u bliskoj budućnosti vjerojatno neće biti u mogućnosti podmiriti svoje dugove ili druge obveze pri njihovu dospijeću.

U Europskoj uniji mali depoziti zaštićeni su do iznosa od 100.000 EUR po imatelju i banci. Tu zaštitu jamče sustavi osiguranja depozita u Austriji, uključujući za njemačku podružnicu banke, Hrvatskoj i u Sloveniji.

U skladu sa svojim ovlastima, Jedinstveni sanacijski odbor treba potvrditi ESB-ovu ocjenu o propadanju ili vjerojatnoj propasti te donijeti odluku o eventualnim sljedećim koracima te ih provesti.

Sberbank Europe AG ima društva kćeri i u Bosni i Hercegovini,  Češkoj, Mađarskoj i Srbiji. ESB je tijekom cijelog procesa usklađivao aktivnosti s nacionalnim nadležnim tijelima u tim jurisdikcijama.

Banka Sberbank Europe AG jedna je o sedam austrijskih banaka koje ESB izravno nadzire. Glavni joj je ured u Beču.

ESB je preuzeo izravni nadzor nad Sberbank Europe AG 2014. kada je uspostavljen nadzor banaka ESB-a.

Nadzorna tijela svrstavaju institucije koje postanu insolventne u kategoriju onih koje propadaju ili je vjerojatno da će propasti. Sanacijom se banke koje propadaju restrukturiraju tako da se utjecaj na realno gospodarstvo i javne financije svede na najmanju mjeru. U europodručju je za sanaciju banaka odgovoran Jedinstveni sanacijski odbor, kaže se u priopćenju ESB-a.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.