Svijet

na Varšavskom sigurnosnom forumu

Grlić Radman: 'EU mora ustrajati u sankcijama Rusiji i podršci Ukrajini'

„Moramo biti ustrajni u sankcijama i nastaviti podupirati i pomagati Ukrajini“, kazao je Grlić Radman na panelu s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, češkim ministrom vanjskih poslova Janom Lipavskim i poljskim ministrom za Europu Konradom Szymanskim


 
1 min
HINA

„Moramo biti ustrajni u sankcijama i nastaviti podupirati i pomagati Ukrajini“, kazao je Grlić Radman na panelu s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, češkim ministrom vanjskih poslova Janom Lipavskim i poljskim ministrom za Europu Konradom Szymanskim

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je danas na Varšavskom sigurnosnom forumu kako EU treba ustrajati u sankcijama Rusiji i podršci Ukrajini, priopćio je MVEP.

„Moramo biti ustrajni u sankcijama i nastaviti podupirati i pomagati Ukrajini“, kazao je Grlić Radman na panelu s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, češkim ministrom vanjskih poslova Janom Lipavskim i poljskim ministrom za Europu Konradom Szymanskim.

Grlić Radman je napomenuo kako je ruska agresija na Ukrajinu dodatno zbližila sve članice EU-a i da je važno zadržati trenutnu razinu solidarnosti s Ukrajinom, navodi MVEP.

Na panelu je bilo govora i o proširenju Europske unije, a Grlić Radman je kazao kako otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ukazuje na nedvosmislenu potporu EU-a europskoj perspektivi zapadnog Balkana.

„Otvaranje pristupnih pregovora s tim zemljama otklonilo je sve sumnje o novom zastoju u procesu proširenja EU-a. To je i snažan pokazatelj za ostale zemlje u regiji da se reforme isplate i da napori donose rezultate“, rekao je šef hrvatske diplomacije, stoji u priopćenju MVEP-a.

Također je istaknuo kako bi EU trebala preuzeti aktivniju ulogu u rješavanju ključnih pitanja regije poput stabilizacije političke situacije u Bosni i Hercegovini i normalizacije odnosa Srbije i Kosova. 

„Buduće članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU-u je u istinskom političkom, sigurnosnom i gospodarskom interesu Unije. Proširenje je uvijek davalo veliki doprinos europskom projektu i potrebno je nastaviti s više odlučnosti. Istodobno, zemlje zapadnog Balkana moraju dati sve od sebe kako bi olakšale naše odluke. To uključuje prijeko potrebne reforme, posebno u ključnim područjima kao što su vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, sigurnost i demokratizacija institucija“, rekao je Grlić Radman.

Na panelu je ponovio i da je odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je promijenio izborni zakon u BiH bila pravodobna i potrebna te da će pridonijeti stabilnosti i boljem funkcioniranju bosanskohercegovačkih institucija, stoji u priopćenju MVEP-a.


Nastavite čitati

Svijet
 

"NATO, ne šaljite Ukrajini sustave Patriot"

Članice NATO-a danas su u Bukureštu obećale Kijevu više oružja i opreme za obnovu * Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je tom prilikom naglasio: "Zadnji put sam rekao tri riječi: oružje, oružje, oružje. Ovaj put imam tri druge riječi: brže, brže i brže" * "Bude li NATO opskrbljivao ukrajinske fanatike sustavima Patriot i osobljem NATO-a, oni će odmah postati legitimna meta naših oružanih snaga", napisao je Medvedev

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.