Svijet

o ukrajinskoj kandidaturi idući tjedan

Gruzija podnijela zahtjev za pristupanje EU-u

Zemlje članice EU su međutim skeptične prema nastojanju Ukrajine za ubrzanim statusom kandidature, rekao je dužnosnik EU. Međutim, ruska invazija stvara "nove parametre, priznao je


 
1 min
HINA
Ilustracija/Pixabay

Zemlje članice EU su međutim skeptične prema nastojanju Ukrajine za ubrzanim statusom kandidature, rekao je dužnosnik EU. Međutim, ruska invazija stvara "nove parametre, priznao je

Gruzija je u četvrtak službeno predala zahtjev za ulazak u Europsku uniju, objavio je premijer ove kavkaske zemlje nakon što je to zatražila i Ukrajina.

"Prijavljujemo se za članstvo u EU", objavio je Irakli Garibachvili u priopćenju nakon što je potpisao zahtjev Gruzije.

“Gruzija je europska država i nastavlja davati vrijedan doprinos njezinoj zaštiti i razvoju”, dodao je.

Visoki dužnosnik EU-a je u četvrtak rekao da se očekuje da uskoro i Moldova podnese zahtjev za članstvo u Europskoj unijii.

Gruzija i Moldova se tako pridružuju Ukrajini koja je već zatražila od EU-a da ubrza kandidaturu Kijeva za članstvo. 

O kandidaturi Ukrajine raspravljat će se na summitu čelnika EU sljedećeg tjedna, potvrdio je visoki dužnosnik.

Europska komisija sada navodno ispituje zahtjev Kijeva.

Zemlje članice EU su međutim skeptične prema nastojanju Ukrajine za ubrzanim statusom kandidature, rekao je dužnosnik EU. Međutim, ruska invazija stvara "nove parametre", priznao je.


Nastavite čitati

Svijet
 

Meta odgodila pokretanje novog softvera umjetne inteligencije u Europi

Do odluke o odgodi je došlo nakon kritika da je Meta samo pružila mogućnost ljudima da se usprotive korištenju njihovih podataka, ali od njih nije zatražila eksplicitan pristanak. Aktivisti za zaštitu podataka iz organizacije NOYB su potom prošlog tjedna podnijeli žalbe u 11 zemalja te su kritizirali ovu tvrtku zbog "skrivenog i zavaravajućeg" postupka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.