Svijet

uvjeren da će biti izbora u listopadu

Izetbegović kaže da je odbio diskriminatorne prijedloge izborne reforme

Komentirajući Čovićevu konstataciju da nakon propasti ovog kruga pregovora apsolutno nema uvjeta za provedbu izbora, koji bi se prema postojećem ustavu i zakonu trebali održati početkom listopada, Izetbegović je rekao kako je siguran da će tih izbora ipak biti


 
1 min
HINA
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović (foto: Hina)

Komentirajući Čovićevu konstataciju da nakon propasti ovog kruga pregovora apsolutno nema uvjeta za provedbu izbora, koji bi se prema postojećem ustavu i zakonu trebali održati početkom listopada, Izetbegović je rekao kako je siguran da će tih izbora ipak biti

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da je odbio plan izborne reforme u BiH jer nije želio pristati na rješenja koja, po njegovoj ocjeni, uvode nejednaku vrijednost glasa, a uvjeren je kako će i bez novog političkog dogovora izbora u listopadu ipak biti.

Nakon propasti četverodnevnih pregovora o izbornoj reformi, za što je čelnik HDZ BiH Dragan Čović optužio upravo Izetbegovića, on je u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV) izjavio da je za njega neprihvatljiv model koji u slučaju izbora za članove Predsjedništva BiH ili zastupnike u parlamentarnim domovima naroda uvodi diskriminaciju birača iz županija u kojoj je manjinska etnička skupina čiji su oni pripadnici.

Potvrdio je da je za izbor članova Predsjedništva BiH tijekom pregovora ponuđen tzv. elektorski model po uzoru na izborni sustav kakav postoji u SAD-u, no Izetbegoviću su sporni omjeri elektorskih glasova jer smatra da je hrvatska strana, odnosno HDZ BiH, u konačnici svojim pristupom "karikirala stvari".

"Glas u Posavskoj županiji vrijedio bi kao šest glasova u Tuzlanskoj županiji", ilustrirao je Izetbegović svoje primjedbe ustvrdivši kako bi po modelu koji želi HDZ BiH Hrvati u županijama u kojima nisu većina "postali nebitni".

Čelniku SDA još je veći problem to što uz takav model u slučaju izbora zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH ne bi bilo Hrvata iz Sarajeva ili Tuzle kao što ne bi bilo ni Bošnjaka iz Livna.

Izetbegović je zamjerio Čoviću da svojim izjavama i postupcima "provocira Bošnjake", što stvara velike probleme na terenu. Kazao je da se odnosi između Hrvata i Bošnjaka moraju popraviti te je najavio kako će na tome osobno raditi jer će prije ili kasnije biti nužno napraviti sljedeći korak u izbornoj reformi.

Komentirajući Čovićevu konstataciju da nakon propasti ovog kruga pregovora apsolutno nema uvjeta za provedbu izbora, koji bi se prema postojećem ustavu i zakonu trebali održati početkom listopada, Izetbegović je rekao kako je siguran da će tih izbora ipak biti.

Ocijenio je kako će Čović vjerojatno razmišljati o bojkotu, no uvjeren je kako će na kraju i on, odnosno HDZ, sudjelovati na izborima.


Nastavite čitati

Svijet
 

Milanović pozvao Hrvate u BiH da izađu na izbore

Milanović je poruci uoči izbora ponovio da će se izbori u BiH opet održati prema izbornom zakonu koji već dulje vrijeme ograničava mogućnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata na mnogim razinama vlasti. "U takvim okolnostima, kada je upitno hoće li moći izabrati svoje legitimne predstavnike, jedini način da pokušaju osigurati svoje pravo na legitimnu zastupljenost jest izlazak na izbore u što većem broju", poručio je hrvatski predsjednik

Svijet
 

Najmanje 23 civila ubijena u ruskom raketnom napadu na Ukrajinu

Reutersov svjedok vidio je 12 tijela, od kojih četiri u automobilima te rekao je da je projektil napravio krater u zemlji u blizini dva reda vozila na sajmu automobila. "Dosad 23 mrtvih i 28 ranjenih. Svi civili", napisao je Oleksandr Staruh, regionalni guverner Zaporižja na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.