Svijet

Potiću i daljnju suradnju

Kina: Naše prijateljstvo s Rusijom čvrsto je kao stijena

Prijateljstvo s Rusijom, istaknuo je Wang, je "iznimno čvrsto", a izgledi za suradnju su sjajni


 
2 min
HINA
FOTO: Global Times

Prijateljstvo s Rusijom, istaknuo je Wang, je "iznimno čvrsto", a izgledi za suradnju su sjajni

Prijateljstvo Rusije i Kine "čvrsto je kao stijena" rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Wang Yi istovremeno najavljujući da će kineski Crveni križ "što je prije moguće" dostaviti humanitarnu pomoć Ukrajini.

Kina odbija osuditi napad Rusije na Ukrajinu i odbija to nazvati invazijom te traži od Zapada da uvaži "legitimne sigurnosne zahtjeve" Moskve.

"Ukrajinska situacija", rekao je Wang, je "složena" i nije se dogodila preko noći.

"Rješavanje složenih problema zahtjeva smirenost i razum, a ne dodavanje ulja na vatru", kazao je Wang na konferenciji za novinare održanoj u vrijeme zasjedanja svekineske narodne skupštine.

Kina je već obavila "neki posao" na promicanju mirovnih pregovora i cijelo je vrijeme bila u kontaktu sa svim stranama, dodao je.

"Kina je voljna nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u poticanju mira i promicanju pregovora, te je spremna surađivati s međunarodnom zajednicom kako bi posredovala kada je to potrebno."

Kina je izložena sve glasnijim pozivima da se angažira na rješavanju krize.

Australski premijer Scott Morrison pozvao je u ponedjeljak Kinu da se pridruži globalnim naporima za okončanje ruske invazije na Ukrajinu jer misli da nema zemlje koja će imati veći utjecaj od Kine na kraj rata na istoku Europe. 

"Kina je dugo tvrdila da kao jedna od najvećih sila u svijetu treba doprinositi globalnom miru i stabilnosti. Nema zemlje koja će imati veći utjecaj na okončanje ovog užasnog rata u Ukrajini od Kine", rekao je Morrison u govoru u Institutu Lowy u Sydneyju.

Morrison, čija se vlada sukobila sa svojim najvećim izvoznim trgovinskim partnerom zbog niza pitanja, rekao je da je zaprepašten suzdržanošću Kine. 

"Slušao sam glas kineske vlade kad je riječ o osudi ruskih djelovanja i vladala je zastrašujuća tišina", rekao je.

Prijateljstvo s Rusijom, istaknuo je Wang, je "iznimno čvrsto", a izgledi za suradnju su sjajni.

"Bez obzira na to kako zlokobna bila međunarodna situacija, Kina i Rusija će održati svoju stratešku odlučnost i nezaustavljivo će zagovarati sveobuhvatno strateško partnerstvo koordiniranja u novoj eri", poručio je Wang.


Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.