Svijet

težak 3,9 milijardi dolara

Najbogatiji Ukrajinac obećao pomoć u obnovi Mariupolja

Kijev tvrdi da je šteta uzrokovana ratom dosegla bilijun američkih dolara, a Ahmetov smatra da će Ukrajini svakako biti potreban međunarodni program obnove bez presedana, svojevrsni Marshallov plan za Ukrajinu


 
2 min
HINA

Kijev tvrdi da je šteta uzrokovana ratom dosegla bilijun američkih dolara, a Ahmetov smatra da će Ukrajini svakako biti potreban međunarodni program obnove bez presedana, svojevrsni Marshallov plan za Ukrajinu

Najbogatiji Ukrajinac Rinat Ahmetov obećao je da će pomoći obnoviti Mariupolj, grad koji mu je pri srcu i u kojem posjeduje dvije čeličane koje će se, kako tvrdi, ponovo nadmetati na globalnom tržištu.

Poslovno carstvo Ahmetova raspalo se uslijed osmogodišnjeg sukoba na istoku Ukrajine, ali je uvjeren da će "hrabri ukrajinski borci" obraniti grad na Azovskom moru koji je sravnjen u bombardiranju.

"Mariupolj je globalna tragedija i globalni primjer herojstva. Za mene je Mariupolj bio i uvijek će biti ukrajinski grad", rekao je Ahmetov u pisanim odgovorima agenciji Reuters.

"Ambicija mi je vratiti se u ukrajinski Mariupolj i započeti s novim proizvodnim planom kako bi  čelik iz Mariupolja ponovo konkurirao na globalnom tržištu kao i prije", dodao je.

Njegove dvije kompanije, čeličana Metinvest i financijsko-industrijska grupacija SCM trenutno podmiruju dugove, a kompanija za proizvodnju struje DTEK "optimizirala je otplatu dugova" u dogovoru s kreditorima.

Metinvest je u petak priopćio da nikada neće raditi pod ruskom okupacijom te da je opsada grada zaustavila više od trećine metalurškog proizvodnog kapaciteta Ukrajine.

Ahmetov je pohvalio "strast i profesionalizam" predsjednika Volodimira Zelenskija tijekom rata te se čini da su međusobni odnosi izglađeni.

Zelenskij je prošle godine kazao da su sudionici zavjere za svrgavanje njegove vlade htjeli u svoje djelovanje uključiti i oligarhe, a Ahmetov je to tada odmah odbacio kao "apsolutnu laž".

"Rat nije vrijeme da budemo u zavadi, obnovit ćemo cijelu Ukrajinu", rekao je Ahmetov i dodao da se u zemlju vratio 23.  veljače i od tada stalno u njoj boravi.

Nije rekao gdje je prije toga bio, no zna se da je u Mariupolju bio 16. veljače, na dan kada su zapadne obavještajne službe očekivale početak invazije.

Prema Forbesu, Ahmetovo bogatstvo je 2013. iznosilo 15,4 milijarde američkih dolara, a trenutno je "težak" 3,9 milijardi dolara.

Kijev tvrdi da je šteta uzrokovana ratom dosegla bilijun američkih dolara, a Ahmetov smatra da će Ukrajini svakako biti potreban međunarodni program obnove bez presedana, svojevrsni Marshallov plan za Ukrajinu.


FOTO: EPA/OLEG PETRASYUK

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.