republika - dugi
Svijet

jens stoltenberg

NATO-ov glavni tajnik upozorio na stvarnu opasnost novog oružanog sukoba u Europi

Mogući su i drugi scenariji, osim invazije na Ukrajinu, dodao je Stoltenberg, spomenuvši "pokušaje rušenja vlade u Kijevu i hibridne hakerske napade"


 
2 min
HINA
Foto: Hina

Mogući su i drugi scenariji, osim invazije na Ukrajinu, dodao je Stoltenberg, spomenuvši "pokušaje rušenja vlade u Kijevu i hibridne hakerske napade"

NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg ponovno je u petak upozorio na "stvarnu opasnost novog oružanog sukoba" u Europi , u prigodi posjeta vojnoj bazi u Rumunjskoj, veoma važnoj za Savez.

"Broj ruskih vojnika raste, a rokovi za upozorenje su sve kraći", rekao je Stoltenberg u bazi Mihaila Kogalniceanua, na jugoistoku zemlje, blizu Crnog mora dok zapadne zemlje optužuju Moskvu da priprema vojnu agresiju na Ukrajinu.

Tisuću američkih vojnika, koje je Washington poslao kao pojačanje, trebaju stići tijekom dana kako bi konsolidirali istočno krilo Saveza.

Mogući su i drugi scenariji, osim invazije na Ukrajinu, dodao je, spomenuvši "pokušaje rušenja vlade u Kijevu i hibridne hakerske napade".

"Istodobno, nema sigurnosti i mi nastavljamo pozivati Rusiju na smirivanje napetosti i na sudjelovanje u političkom dijalogu s NATO-om", dodao je glavni tajnik na tiskovnoj konferenciji u društvu rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa.

Izrazivši "zabrinutost" NATO-a zbog "gomilanja snaga koje prati prijeteća ruska retorika", istaknuo je "jedinstvo" zemalja saveznica i njihovu odlučnost da reagiraju.

"Zato je nazočnost NATO-ovih postrojba u Rumunjskoj toliko važna", rekao je Stoltenberg, izrazivši zadovoljstvo spremnošću Francuske da sudjeluje u budućoj taktičkoj skupini u Rumunjskoj, koja graniči s Ukrajinom.

"Prolazimo najtežu krizu od pada Željezne zavjese", rekao je Iohannis, osudivši "rusku strategiju zastrašivanja".

Više desetaka američkih oklopnih transportera stiglo je u zadnjih 36 sati iz Njemačke, gdje su bili stacionirani, u rumunjsku vojnu bazu Mihaila Kogalniceanua.

Takvo razmještanje samo "dolijeva ulje na vatru" i "pridonosi rastu napetosti", rekao je u srijedu ruski veleposlanik u Bukureštu Valerij Kuzmin koji je sutradan bio pozvan u rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova.

Rumunjska, članica Sjevernoatlantskog saveza od 2004., primila je već 900 američkih, 140 talijanskih i 250 poljskih vojnika.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.