Svijet

Ministri obrane usvojili izjavu

NATO poziva Rusiju da povuče snage i upozorava na visoku cijenu agresije na Ukrajinu

Saveznici naglašavaju neupitnu privrženost članku 5 osnivačkog dokumenta, koji predviđa kolektivnu obranu, što znači da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve


 
1 min
HINA
Foto: HINA

Saveznici naglašavaju neupitnu privrženost članku 5 osnivačkog dokumenta, koji predviđa kolektivnu obranu, što znači da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve

Članice NATO-a pozvale su u srijedu Rusiju da prihvati diplomatski put i povuče svoje snage ih s ukrajinskih granica te upozorile da bi agresija na Ukrajinu imala za nju teške posljedice.

Ministri obrane 30 savezničkih država usvojili su prvog dana dvodnevnog sastanka u Bruxellesu pisanu izjavu o stanju u Ukrajini i oko nje.

“Duboko smo zabrinuti zbog ničim izazvanog snažnog jačanja ruskih vojnih snaga u Ukrajini i oko nje, kao i u Bjelorusiji. Pozivamo Rusiju, najsnažnijim mogućim riječima, da odmah preokrene proces jačanja svojih snaga i da ih povuče iz Ukrajine, u skladu sa svojim međunarodnim obvezama”, kaže se u izjavi.

NATO ističe da ostaje vjeran svojem dvotračnom pristupu: s jedne strane jačanje odvraćanja i obrane, a s druge otvorenost za dijalog.

Dodaje se kako ruski potezi predstavljaju ozbiljnu prijetnju za euro-atlantsku sigurnost.

“Slijedom toga i kako bi osigurali obranu svih saveznika, raspoređujemo dodatne kopnene snage u istočni dio Saveza, kao i dodatna pomorska i zračna sredstva, kao što su najavili saveznici. Povećali smo pripravnost naših snaga. Naše mjere jesu i i ostaju preventivne, razmjerne i ne vode k eskalaciji. Spremni smo dodatno dodatno ojačati naš obrambene i odvraćajućuće sposobnost kako bismo mogli odgovoriti na sve nepredviđene situacije”, stoji u izjavi NATO-a.

Saveznici naglašavaju neupitnu privrženost članku 5 osnivačkog dokumenta, koji predviđa kolektivnu obranu, što znači da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

U izjavi su podržali teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama i pravo svake zemlje da sama bira svoj put i sigurnosne aranžmane.

“Kao što je i ranije rečeno, svaka nova agresija Rusije prema Ukrajini imat će teške posljedice i visoku cijenu”, kažu saveznici i dodaju da su istodobno spremni nastaviti s diplomatskim naporima i dijalogom.

NATO je Rusiji iznio važne prijedloge za jačanje sigurnosti svih zemalja u euroatlantskom području i još uvijek čeka odgovor na njih, kaže se u izjavi u kojoj se Moskva poziva na nastavak dijaloga u okviru Vijeća NATO-Rusija.


Nastavite čitati

Svijet
 

NAGRADA ZA ORIGINALNU SIGNALIZACIJU BAZENA U ROVINJU: Studio Tumpić/Prenc ponovno osvaja zlato na European Design Awards

Studio Tumpić/Prenc iz Luksemburga se ovog vikenda vratio s čak dvije nagrade European Design Awardsa - zlatom za projekt signalizacije bazenskog kompleksa u Rovinju čiji je lajtmotiv ručnik, te broncom za dizajn kataloga Studija Kappo * Na svojim policama rovinjski dizajneri već imaju zlato i Best Of Show za signalizaciju pulskog bazena, te zlato za dizajn etikete maslinovog ulja “Latini” iz 2020. godine, kao i zlato za dizajn etikete vina “Šuran” iz 2021. godine

Svijet
 

Papa Franjo susrest će se sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja u Portugalu

Portugalska komisija koja istražuje ovo pitanje,objavila je u veljači da su svećenici seksualno zlostavljali najmanje 4815 djece tijekom 70 godina * Portugalska Katolička Crkva najavila je u ožujku da će poduzeti niz koraka u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece, ali je bila meta žestokih kritika jer nije uvela strože mjere * Papa će sudjelovati na 15 događanja, što uključuje misu, bdjenje i susrete s mladima i političarima, a posjetit će i svetište Fatimu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.