Svijet

ODBAČEN RUSKI ZAHTJEV

Njemačka i Francuska odbacile Putinovu odluku o plaćanju plina u rubljima

Putin je danas izjavio da je potpisao uredbu prema kojoj strani kupci od 1. travnja moraju ruski plin plaćati u rubljima i za to otvoriti račun u ruskim bankama ili će se ugovori, u suprotnom, raskinuti


 
2 min
HINA
Ilustracija: Pixabay

Putin je danas izjavio da je potpisao uredbu prema kojoj strani kupci od 1. travnja moraju ruski plin plaćati u rubljima i za to otvoriti račun u ruskim bankama ili će se ugovori, u suprotnom, raskinuti

Njemačka i Francuska u četvrtak su odbacile zahtjev Rusije da europske zemlje plaćaju ruski plin u rubljima, rekavši da se radi o neprihvatljivom kršenju ugovora i "ucjeni".

Govoreći na konferenciji za novinare, njemački ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da još nije vidio uredbu ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali da je Njemačka spremna za sve scenarije, uključujući prekid isporuke ruskog plina Europi.

Pokušaj Rusije da podijeli zapadne saveznike zahtijevajući plaćanje plina u rubljima je propao, kazao je Habeck. Nećemo se dati ucjenjivati, dodao je.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je, pak, da su Francuska i Njemačka odbacile ruski zahtjev.

Putin je u četvrtak izjavio da je potpisao uredbu prema kojoj strani kupci od 1. travnja moraju ruski plin plaćati u rubljima ili će se ugovori, u suprotnom, raskinuti.

"Da bi kupili ruski plin, moraju otvoriti račun u rubljima u ruskim bankama. I od sutra će se plin plaćati s tih računa", rekao je Putin na televiziji.

"Ako se ne bude plaćalo tako, smatrat ćemo da je greška na strani kupca, sa svim posljedicama koje to sa sobom nosi. Nama nitko ništa ne daje besplatno, pa onda ni mi nećemo biti humanitarna organizacija. Dakle, postojeći ugovori će se raskinuti".

Putinova odluka dovela je do rasta vrijednosti rublje, koja je pala na povijesno niske razine nakon što je Zapad uveo drastične sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

No, zapadne kompanije i vlade odbacile su takav potez kao kršenje postojećih ugovora po kojima se plin plaća u eurima i dolarima.

Putin je rekao da je cilj uredbe osnažiti suverenitet Rusije koja će ispunjavati svoje ugovorne obaveze.

Rusija, podsjetimo, osigurava oko trećine europskih potreba za plinom.


Nastavite čitati

Svijet
 

Čelnik francuskih socijalista: Ljevica će složiti vladu, ali ne ovaj tjedan

„Ništa se neće dogoditi prije 18. srpnja”, rekao je Olivier Faure za televiziju France 2, referirajući se na datum prve sjednice novog saziva Narodne skupštine. Nova popularna fronta (NFP), nabrzinu sastavljena stranačka koalicija od socijalista, zelenih, komunista i ekstremno lijeve, euroskeptične Nepokorene Francuske (LFI) Jean-Luca Mélenchona, pobijedila je na izborima ranije ovaj mjesec, no nema većinu za samostalno vladanje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.