Svijet

okončati "besmisleni rat protiv kreacije"

Papa Franjo proziva: Dosta s fosilnim gorivima

Poglavar katoličke crkve je zaštitu okoliša učinio temeljem svog pontifikata, ističući u svojoj značajnoj enciklici ''Laudati Si'' (Hvaljen budi) iz 2015. da planet ''počinje sve više i više izgledati kao golema hrpa prljavštine''.


 
1 min
HINA
foto: EPA/GIUSEPPE LAMI

Poglavar katoličke crkve je zaštitu okoliša učinio temeljem svog pontifikata, ističući u svojoj značajnoj enciklici ''Laudati Si'' (Hvaljen budi) iz 2015. da planet ''počinje sve više i više izgledati kao golema hrpa prljavštine''.

Svijet se mora brzo odreći fosilnih goriva i okončati "besmisleni rat protiv kreacije", rekao je papa Franjo u četvrtak, u novom govoru o klimatskim promjenama u kojem je pozvao ljude na pokajanje za svoje "ekološke grijehe".

Papa Franjo je zaštitu okoliša učinio temeljem svog pontifikata, ističući u svojoj značajnoj enciklici ''Laudati Si'' (Hvaljen budi) iz 2015. da planet ''počinje sve više i više izgledati kao golema hrpa prljavštine''.

U poruci za Svjetski dan molitve za brigu o stvorenom, rekao je da UN-ov samit o klimi u Dubaiju koji će se održati od 30. studenog do 12. prosinca "mora poslušati znanost i pokrenuti brzu i pravednu tranziciju kako bi se okončala era fosilnog goriva". "Prema obvezama preuzetim Pariškim sporazumom za obuzdavanje globalnog zatopljenja, apsurdno je dopustiti nastavak istraživanja i širenje infrastrukture fosilnih goriva", dodao je.

''Neobuzdano spaljivanje fosilnih goriva i uništavanje šuma povisuju temperature i dovode do masivnih suša", rekao je papa, također kritizirajući bušotine nafte i plina i "neprovjerene velike rudarske projekte".

 Papa Franjo, Argentinac koji je prvi papa koji potječe s takozvanog globalnog juga, osudio je globalne nejednakosti i rekao da "potrošačka pohlepa, potaknuta sebičnim srcima, remeti vodeni ciklus planeta".

 Putem Svjetskog dana molitve za brigu o stvorenome, katolici se potiču na posebne molitve za planet. Obilježava se 1. rujna, ali je uobičajeno da se papina poruka povezana s tim danom objavi mjesecima unaprijed.

 Uz citiranje iz "Laudato Si", dokument također citira prethodne pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., ukazujući na to da je fokus pape Franje na očuvanju okoliša u kontinuitetu s njegovim konzervativnijim prethodnicima.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.