Svijet

PUT U RODNU ARGENTINU

Papa kanonizirao prvu argentinsku sveticu. Sutra se sastaje s predsjednikom Mileijom

Prije utrke za predsjednika Milei je bio vrlo oštar kritičar argentinskog pape, nazivajući ga "imbecilom" koji propovijeda komunizam. Papa je, međutim, rekao da nije davao previše pažnje njegovim uvredama te da je važno što političar radi kada je na položaju, a ne ono što govori u kampanji


 
2 min
HINA
Papa Franjo, Foto: T portal

Prije utrke za predsjednika Milei je bio vrlo oštar kritičar argentinskog pape, nazivajući ga "imbecilom" koji propovijeda komunizam. Papa je, međutim, rekao da nije davao previše pažnje njegovim uvredama te da je važno što političar radi kada je na položaju, a ne ono što govori u kampanji

Papa Franjo je u nedjelju kanonizirao prvu sveticu iz svoje rodne Argentine, Mariju Antoniju de Paz y Figureou, poznatiju kao Mama Antula, a događaju je nazočio i argentinski predsjednik Javier Milei, nekada vrlo oštar kritičar pape.

Franjo je predvodio ceremoniju proglašenja svetom blažene Mame Antule u bazilici sv. Petra, hvaleći njezinu svetost, vjeru i ustrajnost.

Maria Antonia de Paz y Figureoa je posvećena laikinja iz 18. stoljeća koja se odrekla obiteljskog bogatstva te se posvetila karitativnom radu i jezuitskim duhovnim vježbama, u vrijeme kada su jezuiti bili prognani iz Argentine. Otac joj je bio bogati veleposjednik i robovlasnik.

Papa Franjo, i sam jezuit, opisao ju je kao "dar argentinskom narodu i cijeloj Crkvi".

Papa je uoči njezine kanonizacije rekao da put svetosti podrazumijeva povjerenje i napuštanje, jer kada je blažena Marija Antonija stigla u Buenos Aires, učinila je to samo s raspelom i bosa, jer svoju sigurnost nije položila u sebe, nego u Gospodina, vjerujući da je njezin mukotrpan apostolat njegovo djelo.

Poznata kao Mama Antula, ta redovnica rođena u Argentini osnovala je Kuću za duhovne vježbe u Buenos Airesu. Rođena je 1730. u Silipici, Santiago del Estero, a umrla je 7. ožujka 1799. u argentinskoj prijestolnici.

Papa Franjo je za datum njezine kanonizacije odabrao 11. veljače 2024., spomen Gospe Lurdske.

Svečanost kanonizacije Mame Antule dolazi u trenutku kada se Argentina suočava s najgorom ekonomskom krizom unatrag nekoliko desetljeća, s inflacijom koja je dosegla 200 posto, te odlukom parlamenta da odbaci veliki reformski paket novoizabranog predsjednika libertarijanca Javiera Mileija.

Prije utrke za predsjednika Milei je bio vrlo oštar kritičar argentinskog pape, nazivajući ga "imbecilom" koji propovijeda komunizam.

Papa je, međutim, rekao da nije davao previše pažnje njegovim uvredama te da je važno što političar radi kada je na položaju, a ne ono što govori u kampanji. 

Milei je sjedio na svečanosti u prvom redu i na kraju kanonizacije se rukovao i zagrlio s papom Franjom te su izmijenili nekoliko riječi. Predsjednik Milei će se sastati s Papom na privatnoj audijenciji u ponedjeljak.


Nastavite čitati

Svijet
 

Leteći automobil na telekomunikacijskom sajmu u Barceloni

Američka tvrtka Alef Aeronautics po prvi put javnosti je predstavila funkcionalni model nečega za što tvrdi da je prvi pravi leteći automobil. “Vozi poput automobila, izgleda poput automobila i polijeće vertikalno“, rekao je šef tvrtke Jim Dukhovny

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.