Svijet

SVE VIŠE CIVILA POD VATROM

Pentagon: Novi ruski konvoj napreduje prema Kijevu

Novi ruski konvoj udaljen 60-ak kilometara od grada pokušava se približiti sa sjeveroistoka. Rusi su frustrirani jer već nekoliko dana ne napreduju. Glavni ruski konvoj od stotinjak vozila nalazi se na 20-ak kilometara od Kijeva a još jedan je blokiran na oko 150 kilometara


 
1 min
HINA
Satelitska snimka 2022. MAXAR TECHNOLOGIES

Novi ruski konvoj udaljen 60-ak kilometara od grada pokušava se približiti sa sjeveroistoka. Rusi su frustrirani jer već nekoliko dana ne napreduju. Glavni ruski konvoj od stotinjak vozila nalazi se na 20-ak kilometara od Kijeva a još jedan je blokiran na oko 150 kilometara

Sjedinjene Države u utorak su objavile da iz pravca sjeveroistoka prema Kijevu ide novi ruski konvoj, dok onaj koji se sa sjevera približavao ukrajinskoj prijestolnici stoji već nekoliko dana.

"Želim vam obratiti pažnju na činjenicu da oni pokušavaju napredovati prema Kijevu sa sjeveroistoka", rekao je novinarima visoki dužnosnik ministarstva obrane.

"Procjenjujemo da su oko 60 kilometara udaljeni od grada", precizirao je, ali nije mogao reći koliko je u konvoju vozila.

Prema tom dužnosniku Pentagona, Rusi su "frustrirani" jer njihovo napredovanje sa sjevera prema Kijevu već nekoliko dana nije zabilježilo veći napredak zbog ukrajinskog otpora, logističkih problema i opskrbe.

Govorio je o glavnom ruskom konvoju od stotinjak vozila koji je na dvadesetak kilometara od Kijeva, a još je jedan blokiran na oko 150 kilometara od glavnog grada, u Černihivu.

Novouočeni konvoj dio je napora Moskve da "okruži Kijev i natjera ga na kapitulaciju", rekao je dužnosnik.

"Kako nisu postigli geografski napredak kojem mislimo da su se nadali, pojačali su bombardiranja grada raketama, projektilima, topništvom i zračnim udarima", dodao je, a rezultat toga je, kako je naglasio, da se sve više civila nalazi pod vatrom.

"Jačaju pritisak na Kijev", dodao je.


Nastavite čitati

Svijet
 

Čelnik francuskih socijalista: Ljevica će složiti vladu, ali ne ovaj tjedan

„Ništa se neće dogoditi prije 18. srpnja”, rekao je Olivier Faure za televiziju France 2, referirajući se na datum prve sjednice novog saziva Narodne skupštine. Nova popularna fronta (NFP), nabrzinu sastavljena stranačka koalicija od socijalista, zelenih, komunista i ekstremno lijeve, euroskeptične Nepokorene Francuske (LFI) Jean-Luca Mélenchona, pobijedila je na izborima ranije ovaj mjesec, no nema većinu za samostalno vladanje

Svijet
 

Biden pozvao Amerikance da smire strasti nakon atentata na Trumpa

Pucanje na Trumpa “poziva sve nas da se odmaknemo”, rekao je Biden u obraćanju kraćem od sedam minuta. Srećom, Trump nije ozbiljno ozlijeđen, rekao je. “Ne možemo dopustiti da se ovo nasilje normalizira. Politička retorika u ovoj zemlji postala je vrlo užarena. Vrijeme je da se smiri", rekao je. "Svi imamo odgovornost da to učinimo."

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.