Svijet

Koristi zvučne valove

Poljski znanstvenici izumili zvučni "top" protiv smoga

Postavljen na vrhu metalnog kontejnera, eksperimentalni uređaj sastoji se od velikoga naopako okrenutog stošca koji svakih šest sekundi ispušta glasan zvuk


 
1 min
HINA
Foto: Reuters

Postavljen na vrhu metalnog kontejnera, eksperimentalni uređaj sastoji se od velikoga naopako okrenutog stošca koji svakih šest sekundi ispušta glasan zvuk

U borbi protiv neprestanog smoga u Poljskoj, znanstvenici testiraju novi “top” koji koristi zvučne valove da pogura otrovne čestice u atmosferu kako bi omogućio stanovnicima da udišu kvalitetniji zrak. 

Postavljen na vrhu metalnog kontejnera, eksperimentalni uređaj sastoji se od velikoga naopako okrenutog stošca koji svakih šest sekundi ispušta glasan zvuk.

Cilj je zvukom otjerati smog iz Kalwarie Zebrzydowske, koja se poput brojnih drugih poljskih gradova susreće s ovim problemom svake zime kada građani pale peći koje onečišćuju zrak. 

Dimnjaci ispuštaju gust dim, a sa zalaskom sunca na grad se spušta gusti smog.  

Zrak u Poljskoj je među najzagađenijima u Europi te u najgorim dijelovima godine višestruko krši limite koje postavlja EU. 

Znanstvenici tvrde da "top" stvaranjem zvučnih valova pridonosi smanjenju koncentracije štetnih PM2.5 i PM10 čestica u gradskome zraku. 

"Koristimo vertikalni udarni val koji nastaje izgaranjem acetilena i zraka", rekao je Dominik Grybos s Metalurško-rudarskog fakulteta u Karakovu, jedan od izumitelja topa.

"Val odbacuje zagađeni zrak na veću visinu," rekao je za AFP.

Otrovne čestice lansiraju se nekoliko stotina metara u visinu, što ih čini bezopasnima za stanovnike.

“Ako top koristimo u razmaku od pola sata do sat vremena, zagađenje se smanjuje za 15 do 30 posto u krugu od dva, tri kilometra od topa", rekao je Grybos, dodajući da učinci traju "između jednog i tri sata".

Istraživači pokušavaju odrediti potrebnu učestalost i trajanje zvučnih udara, kao i vrijeme potrebno za cijeli postupak.

Cijena je procijenjena na 1000-1500 zlota (1600-2500 kn) po satu korištenja.

Grybos je rekao kako se nada da bi izum mogao imati komercijalnu primjenu, posebno u Poljskoj. 

Stanovnici Kalwarije Zebrzydowske uglavnom podupiru ovu ideju, unatoč zvuku.

"Ovdje je smog iznimno gust. Ne možemo provjetravati stanove zbog smrada. Stoga, ako može pomoći, neka testiraju", rekla je Jolanta Walkowicz, 43-godišnja računovotkinja. "Jedva da čujemo zvuk - to je kao vatromet", dodala je.


Nastavite čitati

Svijet
 

Verstappenu pobjeda u Japanu, Red Bullu momčadski naslov

Nizozemcu je to 48. pobjeda u karijeri, a također je osvojio dodatni bod za najbrži krug u Suzuki. Od 16 utrka ove sezone Verstappen je pobijedio na 13, te već na sljedećoj utrci u Katru može osvojiti naslov jer ima ogromnih 177 bodova više od momčadskog kolege Meksikanca Sergia Pereza

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.